روز گذشته سخنگوی پولیس طالبان در کابل اعلام کرد که آنان تصمیم گرفته اند تا اللهگل مجاهد، نماینده سابق پارلمان افغانستان را تا زمان تکمیل تحقیقات و صدور حکم دادگاه، به ظن قتل در توقیف نگهدارند.
خالد زدران گفته مجاهد به قتل فردی به نام «قارى سعيدالله» متهم است.
الله گل مجاهد از چهرههای جنجالی پارلمان سابق افغانستان و یکی از فرماندهان پیشین جهادی است. وی در ماه عقرب ۱۴۰۰ به گونه اهانتآمیزی به دست اعضای گروه طالبان در کابل بازداشت شد و ویدیوهایی از جریان بازداشت او منتشر شد که نشان میداد افراد طالبان با سرگلوله راکت به گردن الله گل مجاهد میزنند و با الفاظ رکیک وی را تحقیر می کنند. پس از آن حادثه، وی افغانستان را ترک کرد تا اینکه در ماه سرطان سال ۱۴۰۲ گفته شد که وی به دعوت کمیسیون “تماس با شخصیت ها”ی طالبان، به افغانستان بازگشته است.
البته در نخست بنا نبود که این قلم در قبال افرادی مانند اللهگل مجاهد چیزی بنویسد، ولی از آنجاییکه چهرههای امثال مجاهد در سال های گذشته، به ویژه ۲۰ سال جمهوریت، به سر خط اخبار جنایی و جرائم و جنجال مبدل شده بودند، لازم است بدانیم که الله گل مجاهد کیست و چرا در سال گذشته یکی از سوژه های خبری رسانهها و فضای مجازی در افغانستان بوده است!؟
اول: بر اساس مصاحبهای که الله گل مجاهد حدود ۱۰ سال پیش با رسانهها انجام داده، به اذعان خود وی، تا صنف دهم مکتب درس خوانده است. الله گل آن زمان گفته بود که: “درست است که مه از نگاه سواد مشکلات زيادى را متحمل ميشوم، اما کار کرد مه بيشتر از ٢٠ جنرال است”.
الله گل مجاهد با اذعان شخص وی، آدم بیسواد بوده که توان نوشتن ندارد، اما تاحدودی فقط خواندن بلد است آن هم از نوع نوشتههای چاپی را. براساس گزارشهای متعدد، وی اما در ده سال اول حکومت کرزی با استفاده از فرصت، به غصب زمین و اموال عمومی و مردمی دست زد.
الله گل مجاهد به طور علنی در زمان کرزی در حالیکه حزب اسلامی گلبدین حکمتیار با دولت وقت در جنگ بود، بارها اعلام نمود که وی طرفدار و عضو حزب اسلامی است. هرچند یک بار آمریکاییها وی را بازداشت نمود، ولی به میانجی گری افراد نزدیک به کرزی دوباره رها گردید.
دوم: در اواسط سال ۱۳۹۲ جنرال ظاهر ظاهر، رییس تحقیقات جرایم جنایی قوماندانی امنیه کابل در یک کنفرانس خبری اعلام کرو که اسناد موثق در اختیار دارد که الله گل مجاهد، در ترور، اختطاف های مسلحانه و جرایم سازمان یافته در شهر کابل دست دارد. وی گفت از رییس و اعضای پارلمان تقاضا داریم که الله گل مجاهد را برای تحقیقات به ریاست تحقیقات جنایی کابل تحویل دهد.
جنرال ظاهر آن زمان اسنادی را منتشر کرد که نشان میداد مجاهد از صلاحیت های پارلمان و حزبی خود سوءاستفاده کرده و در کنار جرایم مختلف، چهار انجنیر جاپانی را که برای سروی جاده به ده سبز رفته بودند اختطاف کرده است. اما با وجود ارائه اسناد و مدارک از سوی جنرال ظاهر، هرگز الله گل مجاهد به دادگاه حاضر نشد.
سوم: یک سال پس از افشاگری جنرال ظاهر ظاهر، در اوایل سال ۱۳۹۳ دادستانی کل کشور در آن زمان تحت فشار افکار عامه و سفارتهای خارجی، از هیات اداری مجلس نمایندگان خواست تا الله گل مجاهد را جهت تحقیق به این اداره بسپارند. اما باوجود چهار بار جلب و یک بار امر گرفتاری، دولت نتوانست و یا نخواست مجاهد را حتی برای لحظاتی هم که شده، جهت تحقیق در دادستانی حاضر کند.
خوب به هرحال موارد مطرح شده نکات مهم از عملکرد الله گل مجاهد و نظام سابق در برابر هم بود؛ در حالیکه همان حکومت به آسانی توانست خانه مارشال دوستم را محاصره و وی را به ترکیه تبعید کند، اما از پیگیری الله گل مجاهد سرباز زد.
چهارم: پس از سقوط جمهوریت، طالبان در دوراهی عبور از جرائم افرادی مانند الله گل مجاهد از یک طرف و طرفداران افراطی شان مبنی بر شدت عمل در مقابل مخالفین امثال الله گل از سوی دیگر قرار گرفتندکه به نظر می رسد در قسمت الله گل مجاهد دومی را برگزیده اند.
به هرحال جمله پایانی اینکه قصد طالبان از بازداشت الله گل مجاهد اگر یک طرف آن مسئله کشتن یک فرد و دوسیه شخصی مطرح باشد، قطعا روی دیگر سکه هراس از مخالفت ها و ایجاد جزیره های کوچکی قدرتی است که طالبان از آن بیم دارند. زیرا اگر قرار بر تامین عدالت از سوی طالبان مطرح باشد، در کنار الله گل که اتهامات جرائم جنایی و فساد را در پرونده دارد، امثال افرادی مانند فاروق وردک با اتهامات مکاتب خیالی و عمر زاخلیوال با حیف و میل میلیون ها دالر کمک، گزینه های جدی تر و جذابتر برای بازخواست و محکمه هستند.