گروه طالبان، همواره جنگ و خشونت خود را زیر عنوان حمایت از اسلام و تحقق آن در افغانستان توجیه کردهاند. و بسیاری را نیز در این زمینه با خود همراه ساختهاند.
کشورهای عربی در دور اول حکومت طالبان، همواره از حامیان جدیای این گروه بودند و ازجمله سه کشور که طالبان در آن زمان به رسمیت شناختند، دو کشور سعودی و امارات، عرب بودند. در دور جدید نیز کشور قطر برای طالبان به محل مذاکره و تلاشهای سیاسی برای رسیدن دوبارهیشان به قدرت مبدل شده بود و شمار زیادی از کشورهای عربی در به قدرت رسیدن دوباره طالبان، اقداماتی را در حمایت از این گروه انجام دادند.
بااینکه این بار تاکنون هیچیک از کشورهای اسلامی و غیر اسلامی، جرأت نکردهاند برخلاف جهت جامعه جهانی، طالبان را به رسیمت بشناسند با این هم، حمایت برخی از کشورهای عربی از طالبان، همواره مشهود و هویدا بوده است.
اما عملکرد طالبان در نزدیک به سه سال گذشته گویا مسیر را به سمت دیگری عوض کرده است. طالبان که بر اساس توافقنامهی دوحه با آمریکا مغرور از حمایت این کشور و سرخوش از پیروزی در برابر حکومت افغانستان بودند، از نخستین روزهای به قدرت رسیدنشان، تلاشهای را در جهت عملی سازی برنامههای قرونوسطایی دور اول حکومتشان را آغاز کردند. این تلاشها بیشتر وضع دوباره همان محدودیتها و محرومیتهای زنان و دختران افغانستان از آموزش و زندگی انسانی و همینگونه قتل و کشتار و شکنجه اقوام و مذاهب دیگر بود.
طالبان که این عملکرد خود را همواره به نام اسلام توجیه کردهاند اینک با واکنشهای از سوی علمای اسلامی روبرو شدهاند بهتازگی محمد بن عبدالکریم آل عیسی، دبیرکل لیگ جهانی مسلمانان گفته است که طالبان اعتماد کشورهای اسلامی را از دست میدهند. او ضمناً از طالبان خواسته است تا بیش از این خود را «بهعنوان یک گروه افراطی در میان کشورهای اسلامی منزویتر نکند.»
این عالم مذهبی، در مقالهای در وبسایت شبکه یورونیوز گفته است که برخورد طالبان با زنان «فرقهگرایانه» است و «جایی در اسلام ندارد.»
او همچنان در مقاله، سیاستهای طالبان علیه زنان افغانستان «آپارتاید جنسیتی» گفته و تاکید کرده است که «این آپارتاید جنسیتی حاد شکلی از آپارتاید است. آنچه را که آنها بهعنوان مفهوم خودساخته بدخواهانه غربی رد میکنند، ریشه در آموزهها و ارزشهای اسلامی دارد.»
آل عیسی در این مقاله، به دلیل بیتوجهی طالبان به خواستهای کشورها و علمای اسلامی در مورد آموزش و کار زنان، از طالبان انتقاد کرده و تاکید کرده است که «طالبان باید اصول کلی اسلام را در نظر بگیرند تا بیشتر از این بهعنوان یک نیروی افراطی در میان جامعه اسلامی منزوی نشوند.»
او به اجلاس لیگ جهانی مسلمانان اشارهکرده که در ماه مارچ سال جاری میلادی در عربستان سعودی با حضور صدها عالم دینی برگزار شد. آل عیسی نوشته است که در این نشست، انزوای طالبان در میان کشورهای اسلامی مشهود بود.
او همچنان بر افزایش بیاعتمادی میان طالبان و کشورهای اسلامی تاکید کرده و نوشته است: «واقعیت ناراحتکنندهای که در این نشست مهم آشکار شد این بود که امیدی کم به تعامل طالبان با کشورهای غیرمسلمان وجود دارد؛ اما آنها همچنان بهسرعت اعتماد جهان اسلام را نیز از دست میدهند.»
این عالم مذهبی در این مقاله نوشته است که هیچکسی اجازه ندارد حق تعلیم را از زنان سلب کند. او تاکید کرده است که طالبان تبعیض علیه زنان را بر اساس اسلام توجیه میکند اما «علمای سرشناس مسلمان قویاً این ادعاها را رد کردهاند.»
به باور کارشناسان، اقدامات طالبان علیه زنان و اقوام در افغانستان، نشانهی بارز آپارتاید جنسیتی و قومی را دارد و از سوی دیگر، عملکرد این گروه زیر نام اسلام، بسیاری از علمای جهان اسلام و کشورهای اسلامی را ناراحت کرده است.
طالبان در حالی اعمال تبعیضآمیز خود را زیر نام اسلام به خورد مردم و جامعه میدهند که بسیاری از علمای اسلامی، این عملکرد آنها را مطابق به احکام و دستورات دین اسلام نمیدانند.