طالبان از زمان تسلط دوبارهشان بر افغانستان، محدودیتهای زیادی برای شهروندان کشور وضع کردهاند. منع آموزش دختران و زنان، منع کار زنان در ادارات دولتی، منع استفاده زنان از پارکهای تفریحی، منع رفتن زنان به آرایشگاهها و باشگاهها، منع استفاده از موسیقی، منع نقاشی چهره انسان و حیوان، منع اصلاح ریش و مو، منع پوشیدن لباس رسمی و دریشی و دهها مورد دیگر که توسط این گروه برای مردم افغانستان ممنوع شده است.
بهتازگی گزارشهایی از دستور جدید طالبان مبنی بر منع گرفتن عکس و ویدیو و تماس تلیفونی زنان و دختران به رادیوها، منتشر شده است.
مقامات طالبان تصویری برداری و گرفتن عکس را گناه کبیره خواندهاند و تماس تلیفونی زنان به رادیوها را کشاندن مردم به فساد اخلاقی عنوان کردهاند.
روز گذشته منابع در ولایت قندهار به رسانهها گفتند که هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان به مقامهای این گروه دستور شفاهی داده است که مصاحبه تصویری نکنند. یک منبع در تلویزیون ملی قندهار گفته است که حضور انسان در صفحه تلویزیون ممنوع شده است.
این منبع افزوده است که پسازاین خبر و گزارشها در رسانههای قندهار بدون تصویر و فیلم موجودات زنده منتشر خواهد شد. منابع همچنان گفتهاند که هبتالله آخندزاده میخواهد دامنه تحریمهای خود را به دیگر ولایات نیز گسترش دهد.
روز پنجشنبه، طالبان در ولایت خوست نیز هرگونه تماس تلفنی دختران و زنان با رادیوها و تلویزیونهای این ولایت را ممنوع اعلام کردهاند.
در نامهای که به اختیار رسانهها قرار گرفته است نشان میدهد که فرمانده امنیه این ولایت به مسوولان رسانهها در ولایت خوست هشدار داده شده است، درصورتیکه رسانهها زمینه تماس تلفنی دختران با رسانهها را فراهم کنند، احضار و مورد بازجویی قرار خواهند گرفت.
طالبان در این ولایت نشر درسهای مکتبها و برنامههای اجتماعی را که دختران در آن سهم میگیرند موجب فساد اخلاقی دانسته و گفته است: «بعضی از رادیوهای خصوصی خوست به فساد اخلاقی دامن میزنند که مثال خوب آن نشر درسهای مکاتب و یا برنامههای اجتماعی است که در آن دختران زیادی سهم میگیرند.»
همچنان محمد هاشم شهید ورور، رییس عمومی دعوت و ارشاد طالبان، در جریان یک سیمینار درکابل گفته است: «کارمندان رسانهها شما هم ریش بگذارید و از این کارها دست بکشید. تمام وقتتان را صرف گرفتن تصویر نکنید. ولا که گرفتن تصویر گناه کبیره است.» او همچنان گفته است: «خبرنگاران تقریباً فکر و ذهنشان به سوی فساد میباشد.»
این مقام طالبان رسانهها را متهم به مغشوش سازی ذهنیت جهان علیه این گروه ساخته است. او افزوده است: «زمانی که صحبت از یک مبلغ شود آن را تحریف میکنند و تنها همان بخش از صحبتها را نشر میکنند که خراب معلوم شود و آن را به جهان نیز خراب نشان میدهند.»
هفته قبل نیز ملا محمدشیرین آخوند، والی طالبان در قندهار با ارسال مکتوبی به نهادهای ملکی و نظامی این گروه، هرگونه تصویربرداری در محفلهای رسمی و غیررسمیشان را ممنوع اعلام کرد.
در این مکتوب آمده است که گزارشهای رسانهای از نشستهای رسمی و غیررسمی این گروه به شکل کتبی و صوتی نشر شوند.
بر بنیاد این مکتوب، هرگونه تصویربرداری از موجود زنده ازنظر اسلام حرام است.
پیشازاین نیز، ماموران ریاست امربهمعروف و نهی از منکر طالبان در فاریاب و جوزجان مانع عکاسی و تصویربرداری در محافل عروسی شده بودند.
این اقدامات طالبان در ادامه محدودیتهای بیشماری که بر مردم افغانستان وضع کردهاند، نشاندهندهی بیباوری این گروه به حقوق شهروندی و آزادیهای فردی در افغانستان است.
طالبان به هیچ حقی برای شهروندان افغانستان اهمیت قایل نیستند و مردم را رعیت خویش میدانند.
رعیت دانستن مردم به این معنا که از تمامی حقوق محروم اند و آنچه از سوی طالبان برای آنها داده میشود میتوانند از آن استفاده کنند.
این محدودیت بر مردم افغانستان مخصوصا در شهرهایی بزرگ در که بیست سال گذشته به نحوی مردم به یک سری آزادیهای فردی و داشتن حق تصمیمگیری در زندگی شخصیشان عادت کردهاند، بسیار دشوار و رنجآور است و باعث شده است که روزانه شمار زیادی افغانستان را ترک کنند و شماری زیادی از زنان و دختران کشور که توانایی خارج شدن از کشور را ندارند دست به خودکشی بزنند.
از سوی دیگر اقدامات طالبان نشان میدهد که احتمال دارد این گروه برای بستن تلویزیونها در افغانستان اقدام کنند؛ زیرا رسانهی تصویری بدون تصویر انسان و حیوان چگونه میتواند نشرات داشته باشد؟