صبح روز شنبه ۷ اکتوبر سال روان، نیروهای مقاومت فلسطین به گونهی بی سابقه و غافلگیرانه به اسراییل حمله کردند. در این حمله بر پایه آخرین آمار تا اکنون، ۴۳۶ فلسطینی به شهادت رسیده و ۲۲۰۰ تن زخم برداشته اند. در میان شهدا ۶۱ کودک و ۹۱ زن نیز وجود دارد. شمار کشته شدگان اسراییلی به ۸۰۰ تن می رسد. هم چنان ده ها اسراییلی زخمی شده و یا به اسارت نیروهای مقاومت افتاده اند. این رقم در حال تغییر است و تاهنوز نبرد میان طرف های درگیر ادامه دارد.
پس از این حمله، روزنامه ها و تحلیل گران اسراییلی این رویداد را تحلیل نموده و در مورد آن تبصرهها و تحلیلها نوشته و یا سخنانی گفته اند. اینک در این مطلب من، به نقل از شبکه «الجزیره» و سایت اینترنتی شبکه «الحرة» برخی این تحلیل ها را خدمت خوانندگان گرامی تقدیم می نمایم.
روزنانه «وال استریت جورنال» روز یک شنبه هشتم اکتوبر سال جاری، یک روز پس از حمله فلسطین به اسراییل در گزارشی چنین نوشته است: ناکامی اسراییل در پیش بینی حمله روز شنبه که منجر به کشته شدن صدها سرباز و افراد ملکی و ورود نیروهای مسلح فلسطینی به شهرک های اسراییل گردید، احساس افتخارآمیز شکستناپذیری نظامی و استخباراتی اسراییل را از بین برد.
وال استریت جورنال به نقل از بریان کاتولیس، معاون رییس امور سیاسی در « معهد الشرق الاوسط» در واشنگتن می نویسد: واضح است که این حمله از قبل طراحی شده و کار یک شبه نیست. جای تعجب است که اسراییل و هیچ یکی از شرکای امنیتی آن نتواسته اند، آن را کشف و افشا نمایند. تصور شکست امنیتی به این بزرگی در تاریخ اسراییل بسیار دشوار است.
نیورک تایمز می نویسد: موفقیت این حمله ناگهانی، بر حیثیت و جایگاه ارتش و استخبارات اسراییل و هم چنان آینده سیاسی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل تاثیر می گذارد.
تحلیل گر اسراییلی ، ایلی نیسان به این باور است که علت شکست نیروهای اسراییلی به بیتوجهی و احساس بیش از حد به امنیت برمیگردد. او این حمله را شکست اسراییل و موفقیت و دستاور حماس می داند.
در گزارشی که از سوی روزنامه « معاریف» به نشر رسیده در این مورد چنین نگاشته شده است: این حمله نه تنها به معنای شکست سازمان استخباراتی اسراییل می باشد، بلکه یک نوع هشدار زود هنگام به نابودی اسراییل نیز به شمار میرود.
دیپلومات اسراییلی، الون بینکاس در مطلبی زیر عنوان« هفتم اکتوبر سال ۲۰۲۳؛ تاریخی که همچون لکه ننگ بر جبین اسراییل باقی خواهد ماند» می نویسد: این حمله یک فاجعه وحشتناک برای اسراییل است؛ زیرا به طرز شگفت آوری حکومت به رهبری بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل و ارتش در حمایت از شهروندان ناکام گردیدند.
افی میلامد، کارشناس در امور استخباراتی، به سایت شبکه عربی «الحرة» چنین می گوید: شکی نیست که این حمله به معنای شکست بزرگ استخبارات اسراییل و نهادهای نظامی آن است، اما به گونه دقیق نمی دانیم چی صورت گرفت.
یوسی میلمان، آگاه در امور نظامی در گفتگوی با سایت اینترنتی شبکه«الحرة» این حمله را بزرگترین چلنج به اسراییل پس از نبرد روز کیپور(ششم اکتوبر سال ۱۹۷۳ میلادی) تا امروز می داند و هم چنان آن را دومین شکست نظامی و استخبارتی اسراییل پس از زمان تشکیل این دولت تا اکنون می خواند. او می افزاید و می گوید: آنچه صورت گرفت، نسبت به تمام نهادهای امنیتی امر پوشیده و حیرت آور است.
او هم چنان گفت: این شکست در جبهه ها مختلف صورت گرفت. مشکلات لوژستیکی به حدی وجود داشت که نیروهای کمکی ارتش در وقت مناسب به مناطقی که حماس آن را تصرف نموده بوده اند، نرسیده است.
روزنامه «تایمز اف اسراییل THE TIMES OF ISRAEL » به نقل از یکی از مقام های رژیم اسراییل نوشته است: این حمله، دروازه های دوزخ را در برابر نوار غزه گشوده است. حمله کنندگان این تصمیم را گرفته اند و مسوولیت آن را به دوش خواهند داشت و بهای اعمال شان را خواهند پرداخت.
روزنامه «حدشوت» در گزارشی نگاشته است: تل آویو شاهد روز سیاهی بود که از فاجعه روز ششم اکتوبر سال ۱۹۷۳ میلادی کمتر نیست.
روزنامه نگار اسراییلی،«یوسی یوشوع» در روزنامه «یدیعوت احرونوت»، مطلبی زیر عنوان« غزه اسراییل را غافگیر کرد» نوشته است. او در این مطلب می نویسد: تقلیل از ارزش این حمله و یا تعبیر از آن به تعبیرهای نرم امکان ندارد. ارتش اسراییل، قوی ترین ارتش در خاورمیانه به گونه کامل با حمله نیروهای فلسطینی غافگیر گردید. این نیروها در نبرد روانی پیروز گردیدند و یاد آن تا ابد جاویدان خواهد ماند.
روزنامه نگار اسراییلی، «افی مایر» در روزنامه « THE JERUSALEM POST جیروزالیم پوست » در مطلبی زیر عنوان« یازدهم سپتامبر اسراییل» نبشته است: تا اکنون تمام ابعاد این فاجعه مشخص نیست، اما یک نکته روشن است و آن این است که وقایع هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ میلادی – بدترین روز در تاریخ کشور – همه چیز را تغییر خواهد داد.