سرانجام با گذشت ۴۶۷ روز و نزدیک به ۱۶ ماه از جنگ در نوار غزه و اشغالگری رژیم صهیونیستی، توافق آتشبس میان دو طرف برقرار شده است. نگاهی به این توافق نشان میدهد که قرار است سه مرحله ۶ هفته ای (هر مرحله ۴۲ روز) به طول بینجامد. رسانههای بین المللی از تأیید و امضا شدن توافقنامه آتشبس توسط حماس و رژیم صهیونیستی خبر داده و اعلام کردند که کابینه امنیتی اسرائیل نیز این توافق را با اکثریت آرا تصویب کرده است.
در حالیکه برای بسیاری این پرسش مطرح است که چرا اسراییل که همواره تاکید بر نابودی حماس داشت، سرانجام حاضر شد، با این جنبش توافقنامه امضا کند؟ اما در نهایتا این رژیم بعد از آنکه به هیچ یک از اهداف خود در غزه دست پیدا نکرد مجبور به پذیرش آتش بس با حماس گردید. در حالیکه حماس در همان فردای ۸ اکتبر سال ۲۰۲۳ گفت که حاضر به آتشبس و گفتگو می باشد، اما نتانیاهو اعلام کرد که تا نابودی کامل حماس به جنگ ادامه خواهد داد. او بارها تاکید کرد که حماس در غزه وجود نخواهد داشت. اما حالا دیده می شود که نتانیاهو بر خلاف این حرف که بارها اعلام کرده بود جنبش حماس را نابود میکند، حاضر شد توافق آتش بس امضا کند و این اولین شکست نتانیاهو به شما می رود.
البته دلایل متعددی وجود دارد که رژیم صهیونیستی برای پذیرش آتشبس و تسلیم در برابر مقاومت ملت مظلوم غزه وادار گردیده است.
اول: نخستین مورد که منجر شد نتانیاهو به آتش بس تن دهد، استواری جنبش حماس در مبارزه با اسراییل بود. ۱۶ ماه جنگ نابرابر و کشتار بیش از ۱۵۰ هزار انسان فلسطینی، ویرانی و گرسنگی و … هیچ یک از این جنایات اسراییل سبب نشد که حماس از مقاومت دست بکشد. حماس تا آخرین مرحله به مبارزه و راهی که ترسیم کرده بود، ایستاد. این مقاومت و ایستادگی در مبارزه سبب شد تا نتانیاهو به آتش بس تن دهد.
دوم: در کنار مقاومت فلسطینیان، به ویژه حماس که بدون شک نقش کلیدی را داشت؛ همراهی سایر حلقات مقاومت همچون حزب الله لبنان و یمنی ها؛ عراقی ها و البته مهمتر از همه جمهوری اسلامی ایران که حتی تا درگیری مستقیم با اسراییل پیشرفت، توانست به شکل مؤثری در برابر نیروهای غاصب صهیونیستی نتیجه دهد. یعنی نقش حامیان فلسطین و جنبش حماس در این نتیجه قابل توجه است. چنانچه روز گذشته جنبش حماس از حمایت های جمهوری اسلامی ایران به طور ویژه تشکری کرد.
سوم: عدم دستیابی اسراییل به اهدافش از طریق نظامی و کشت و خون، عامل دیگری است که این رژیم به آتش بس تن داد. همه می دانیم که طی ۱۶ ماه جنگ، اسراییل از هیچ جنایت و کشتاری در غزه فروگذار نبود. صهیونیستها بارها و بارها سراسر غزه با بمب و گلوله شخم زد. دربدر دنبال اسرای صهیونیست گشتند، اما هرگز نتوانستند سرنخی پیدا کنند. اگر از طریق فشار نظامی و جنگ و خونریزی اسراییل حتی به بخشی از خواستههایش می رسید، قطعا به آتش بس تن نمی داد.
چهارم: یکی دیگر از عوامل تن دادن اسراییل به آتش بس، فشارهای بینالمللی است. فرو ریختن هیمنه رژیم صهیونیستی در افکارعمومی و برملا شدن ظلم و جنایت بی حدوحصر این رژیم باعث گردید که فشارهای زیادی از سوی جامعه جهانی متوجه رژیم صهیونیستی گردد. به نحوی که حتی از سوی دادگاه بین المللی لاهه مورد تعقیب قضایی قرار گرفته است. پس از صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت، عملا اسراییل منزوی تر شد. بنابر این فشار جهان نیز در این زمینه بی تاثیر نبود.
پنجم: یکی دیگر از مهمترین دلایل رو آوردن اسراییل به آتش بس، خسارات انسانی و مالی جنگ غزه می باشد. که به این رژیم تحمیل شده است. بر اساس ارزیابیها، اقتصاد رژیم صهیونیستی در طول بیش از یک سال گذشته میلیارد ها دالر ضرر را متحمل گردیده و همچنین صنعت و اقتصاد شان بشکل کاملا جدی مختل گردیده است. از طرف دیگر برخلاف انتظارها هر روز بیشتر از گذشته سربازان اشغالگر صهیونیست در غزه به هلاکت می رسند. این دو مسئله نیز تاثیر بسیار جدی روی افکار عامه و تن دادن به آتش بس داشته است.
پنجم: مورد دیگر که منجر به تن دادن نتانیاهو به آتش بس شد، نگرانیهای مداوم امنیتی بود. به عبارتی دوام جنگ منجر مهاجرت داخلی بخش بزرگ از صهیونیستها و همچنین تهدیدات امنیتی ناشی از جنگ، مانند حملات موشکی به شهرهای مناطق اشغالی، موجب گردید که موج مهاجرت معکوس صهیونیست ها به بیرون از سرزمینهای اشغالی آغاز گردید .این مسئله پایه های این رژیم را به لرزه انداخت و سبب شد که برای جلوگیری از هرج و مرج داخلی و مهاجرت معکوس، زودتر توافق انجام شود.
ششم: یکی دیگر از دلایلی که نتانیاهو به آتش بس تن داد، دو دستگی در درون جامعه اسراییل بود. این مسئله حتی پس از اعلام آتش بس مشاهده شد. در واقع عدم آزاد سازی اسرای صهیونیستی طی ۱۶ ماه گذشته باعث دو قطبی شدن جامعه صهیونیستی گردید. شرایط در طول بیش از یک سال گذشته به گونه ای بود که این رژیم پیوسته شاهد اعتراضات صدهاهزار نفری در شهرهای خود بوده است. همچنین در زمینه فراخوان به جنگ و سربازگیری و… نیز اختلافات عمیق بین اقشار مختلف جامعه یهود و دولت این رژیم بوجود آمد. از این رو دوام این وضعیت از درون جامعه اسراییل را بیشتر تضعیف میکرد.
با این وجود، آتش بس و هر توافقی در سطح این چنینی، طبعا امتیاز دادن و گرفتن است. اما در کل به نظر می رسد که حماس با صبوری و تحمل مشقتها امتیازات بیشتری گرفته و بخشی مهمی از اهداف که رژیم صهیونیستی حدود ۱ سال و نیم پیش تعیین کرده بود خنثی کرده است. این اهداف شامل:
🔹نقشه کوچاندن مردم غزه به صحرای سینا
🔹اشغال دائمی محور نتزاریم
🔹اشغال دائمی محور فیلادلفیا
🔹نابودی کامل حماس
🔹آزادی اسرای صهیونیست با فشار نظامی
🔹اشغال نوار غزه و شهرک سازی در شمال آن
بنابر این، موارد فوق مهمترین دست آوردهای حماس در جنگ غزه بوده است.
با این وجود، اما این نکته را نیز نباید فراموش کرد که امتیازات که حماس به دست آورد، به آسانی نبوده است و در این زمینه نیز چند مورد قابل توجه است:
اول: پیروزی حماس در جنگ غزه، علاوه بر مقاومت سرسختانه این گروه؛ حاصل مقاومت مردم سلحشور غزه و خون هزاران شهید نظامی و غیر نظامی بویژه بزرگان مقاومت؛ همچون شهید سید حسن نصرالله؛ شهید اسماعیل هنیه؛ شهید یحیی سنوار می باشد. خون این بزرگان قطعا در ایستادگی و مقاومت اعضای جنبش حماس تاثیر بسیار عمیق داشته است. از این رو پیروزی که امروز حماس بدست آورده و از آن سخن زده نی شود، بخشی مهم آن در نتیجه مقاومت و خون بزرگان مقاومت بوده است.
دوم: همراهی جبهات مقاومت و ۱۶ ماه جنگ نابرابر و بازیابی توان نظامی پس از هر حمله بزرگ اسراییل، کاری کمی نبوده است. با وجود صدمات زیادی که در طول یکسال ونیم متوجه مقاومت غزه و لبنان بوده است؛ اما آنان بسرعت توان همه جانبه خود را بازیابی کرده و در دفاع از حیثیت و هویت مردم خود همچنان پابرجا در منطقه حضور داشتند. این شجاعت و توان سبب شد تا اسراییل به آتش بس تن دهد.
سوم: همانطور که در بالا نیز ذکر شد، هیچ کسی نمی تواند از مجاهدت و حمایتهای نیروهای مقاومت در منطقه که در طول یکسال و نیم گذشته در کنار ملت مظلوم فلسطین ایستادگی کرده اند؛ چشم پوشی کند. حزب الله لبنان همزمان با حماس در مقابل اسراییل جنگید و صدها نیروی خود را از دست داد. البته مهمتر از همه دبیرکل حزب الله لبنان و دهها فرمانده ارشد در راه قدس و حمایت از جنبش مقاومت فلسطین به شهادت رسیدند. همچنین حامی اصلی مقاومت( جمهوری اسلامی ایران) از هیچ تلاش نظامی و سیاسی فروگذار نبود. دو حمله مستقیم (وعده صادق ۱ و ۲) به اسراییل در حمایت از مقاومت فلسطین، هیمنه اسراییل را شکست. همچنین مقاومت یمنی ها؛ عراقی ها که بسیار جسورانه در جنگ شرکت کردند، بر همگان هویدا است. بنابر این آتش بس فعلی حاصل حمایت مقاومت منطقه در کل بوده و همچنین همه آزادگان حامی فلسطینی ها در سراسر دنیا در این زمینه نقش دارند.
اما نکته آخر و پس زمینه آتش بس؛ بدون شک این آتش بس برای اسراییلی و بویژه نتانیاهو عواقب دارد. زمزمههای وجود دارد که دو وزیر افراطی کابینه اسراییل مخالف این آتش بس هستند. از این رو احتمال فروپاشی کابینه نتانیاهو بسیار محتمل است. همچنین آتش بس فرصتی مناسب برای محاکمه نتانیاهو خواهد بود که علاوه بر پرونده های قبلی فساد، در زمینه شکست در پیشگیری از حمله ۷ اکتبر حماس مورد بازجویی قرار گیرد. خلاصه اینکه نتانیاهو پس از آتش به نظر نمی رسد روزگار مناسبی داشته باشد.
و نکته اخیر اینکه جنایات امریکا و غرب را در همدستی با اسراییل در کشتار ۶۰ هزار فلسطینی نباید فراموش کرد. این کشور همان قدر که در توافق آتش بس نقش داشت، به همان میزان در کشتار فلسطینی ها سهیم است. زیرا همکاری و کمک تسلیحاتی همه جانبه آمریکا و کشورهای غربی بود که اسراییل بی مهابا حمله کند و ۱۵۰ هزار فلسطینی را به خاک و خون بکشد.