کارشناسان سیاسی افغانستان در برنامهای تحت عنوان “چرا باید رژیم صهیونیستی را تنبیه کرد؟” که از سوی پایگاه خبری روایت در ایکس برگزار شده بود، گفتند که سالها جنگ و تنش در خاورمیانه نشان داده که اگر قدرت بازدارندگی وجود نداشته باشد، اسراییل و امریکا به گفتگو باور ندارند و این قدرت بازدارندگی است که در نهایت اسرائیل را سرجایش خواهد نشاند. آنان همچنین با تاکید بر اینکه اسرائیل به هیچ قاعده و قانون جهانی پابند نیست، حمله اخیر موشکی ایران (عملیات وعده صادق ۲) را حساب شده دانسته و برای ایجاد بازدارندگی که می تواند جلو توسعه طلبی اسراییل را بگیرد، موثر خواندند.
در این برنامه که از سوی پایگاه خبری تحلیلی روایت در ایکس برگزار شده بود، سید باقر محسنی کاظمی، کارشناس سیاسی در رابطه به حمله موشکی ایران و ضرورت تنبیه اسرائیل گفت: اگر بازدارندگی وجود نداشته نباشد، اسراییل و امریکا ثابت ساخته اند که به گفتگو باور ندارند و چنین عملی در مقابل این همه جنایات اسراییل که به هیچ قانون و قطعنامه تعهد ندارد باید صورت می گرفت.
وی افزود: حملات ایران حساب شده بود و باید جلو توسعه طلبی اسراییل گرفته شود.
آقای محسنی در پاسخ به این سوال که ترامپ مدعی است که بایدن جهان را به سوی جنگ می برد: گفت فضای امریکا انتخاباتی است و شخصیت ترامپ بی ثبات است. در سیاست خارجی امریکا حمایت از رژیم اسرائیل ثابت است. به گفته وی در قضیه افغانستان و طالبان، ترامپ توافق صلح دوحه را امضا کرد و بایدن آن را عملی نمود یعنی تفاوت چندانی ایجاد نشد.
وی در ادامه تصریح کرد: در سیاست حمایت امریکا از اسراییل با تغییر در رهبری امریکا، تغییراتی رونما نشده و نخواهد شد. اسراییل خود بازی گر نیست. اسراییل به عنوان دولت مطرح است ولی یک ابزاری در دست امریکا بوده و هر معاهده ی هم که اسراییل امضا کرده، امریکا نقش اول را در آن داشته است.
آقای محسنی دلیل عمده سانسور اطلاعات خبری از جمله جلوگیری از انتشار خبر خسارات عملیات وعده صادق ۲ را جنگ روانی عنوان کرده و گفت: در هر دولتی علاوه بر نمایش قدرت سخت، در قدرت نرم هم باید سرمایه گذاری کرد. اسرائیل با خلق قدرت و جنگ نرم و اینکه گنبد آهنبن دارد و شکست ناپذیر است، ناگزیر است این گونه حملات را سانسور کند. به گفته وی هیمنه اسرائیل فرو ریخته و این رژیم سست تر از تار عنکبوت است و سانسور هم جلوگیری از فروریزی بیشتر این هیمنه است.
وی تصریح کرد که تصاویر ماهوارهای نشان می دهد که اسرائیل خسارت جدی دیده و این تبلیغ و جنگ روانی هم دیگر نمی تواند جلو شکست هیمنه اسراییل را بگیرد.
محسنی همچنین در پاسخ به این سوال که وضعیت موجود بین ایران و اسراییل به کجا می رسد وآیا این مباحث سبب فراموش شدن افغانستان در مناسبات بین الملل می شود، گفت: افغانستان همچنان کانون استخباراتی امریکا است و کشورهای منطقه و جهان هیچ کدام نتوانسته افغانستان تحت کنترل طالبان را به سمت منافع شان سوق دهد که این مسئله هم ناشی از تشتت و پراگندگی فکری بین طالبان است. به گفته وی افغانستان همچنان کانون منازعه بوده و احتمالا در آینده نه چندان دور دوباره به متن کشانده شود.
محسنی افزود که امریکا یک بخشی از طالبان را جلب کرده و از روابط یکدست طالبان با ایران و پاکستان جلوگیری کرده و حتی کمکهای امریکا بین گروههای طالب به تقسیم میرسد.
وی در پاسخ به این که واکنش اسراییل در مقابل ایران چه خواهد بود و آیا منجر به جنگ می شود، گفت: اقدامات اسراییل و وضعیتی که در لبنان به وجود آورده و همین طور ترورها ناشی از سرخوردگی است. اگر اسراییل بخواهد اعاده حیثیت کنند و حتی با اجازه و هماهنگی امریکا، احتمالا منجر به جنگ خواهد شد.
محسنی اضافه کرد که آسیب پذیری اسراییل بالا رفته و هیمنه اش شکسته و مضاعف بر آن از سوی محور مقاومت محاصره شده است. به گفته وی نیروهای با روحیه و شهادت طلب علیه اسراییل تا اخر می جنگند.
محسنی در رابطه به جریان ترورها در لبنان هم گفت: قدرت گیری محور مقاومت و جنگ حزب الله در ۲۰۰۰ و ۲۰۰۶ تا امروز تقویت شده و حزب الله امروز یک بازیگر است. با ترور رهبران، روحیه انتقام گیری به وجود آمده و اسراییل در مضیقه است.
در همین حال استاد احمدی، از فعالین سیاسی و رئیس پیشین معارف هرات در رابطه به تنبیه رژیم اسراییل از سوی ایران گفت که در دنیای امروز به دو صورت بازدارندگی صورت میگیرد. یکی بر اساس قوانین بین دول و ملل متحد و قوانین دیگر که تعریف شده است. مورد دوم هم بازدارندگی نظامی است که وقتی قوانین جواب ندهد، کشورها مجبور دنبال آن می روند.
وی افزود: فعلا در قضیه فلسطین و تشکیل رژیم جعلی اسراییل واین ثابت شده که برخورد امریکا و داعیان نظم نوین که گاهی به نام حقوق بشر حمله می کنند و گاهی به نام دمکراسی، اما به قوانین جهانی پابند نیستند. این امریکا است که تمام اتفاقات و بحران در خاورمیانه را با تقویت اسراییل و زیرپا کردن قوانین به وجود می آورد.
به گفته احمدی؛ حمله اخیر ایران بی سابقه بود. و این امید را ایجاد کرد که در دنیای که قانون وجود ندارد، با نشان دادن اقتدار و حمایت از مقاومت جلو اسراییل را بگیرد و سبب صلح شود.
وی همچنین افزود: اسراییل به عنوان یک ابزار است زیرا اسراییل به تنهایی هیچ قدرتی نیست. اگر اسراییل ایجاد نمی شد، به گفته رییس جمهور امریکا مبتنی بر منافع این کشور حالا باید ایجاد می شد.
احمدی راجع به خسارات حمله ایران به اسراییل هم گفت: در مناسبات قدرت رسانه و جنگ نرم مهم است. استفاده ابزاری و قدرت نرم دنیای غرب امروز بسیار مهم است. بزرگترین و کلان ترین رسانه ها امروز از سوی یهودی ها و غربی ها اداره و تمویل می شوند.
وی غرب را به شعار میان خالی برای آزادی متهم کرده و گفت که در حمله اخیر تمام تلاش اسراییل و غرب این بود که میزان خسارت حمله را سانسور کنند و خود شان را در رهگیری و خنثی کردن حمله پیروز اعلام کنند. به گفته وی نکته مهم که غربیها راجع به آزادی بیان می گویند؛ خلاف آن سانسور است که اعمال می کنند زیرا تاکنون هیچ رسانهی را اجازه نداده تا میزان خسارت را گزارش دهد.
احمدی تاثیر و نتیجه عملیات صادق ۱ و ۲ را کوتاه مدت و میان مدت عنوان کرده و گفت که از یک طرف روحیه مبارزان مقاومت را این حمله تقویت کرده و از سوی هم ابهت و هیمنه اسراییل را فروریخت.
احمدی راجع به این که آیا جنگ تمام عیار نزدیگ است؟ گفت: اسراییل در وضعیتی نیست که جنگ کلان تمام عیار بتواند پیش ببرد، کما اینکه امریکا هم نمی خواهد این درگیری رخ دهد. بنابراین امریکا هم از تنش جنگ سرتاسری اجتناب می کند.
از سوی هم جلال الدین باجگاه از مجاهدین نزدیک به احمدشاه مسعود قهرمان ملی، در سخنان کوتاه، حملات ایران را بر تقویت روحیه مبارزان مقاومت تاثیر گذار خوانده و گفت که طی یک سال جنگ که مجاهدین مقاومت تا حدی خسته شده اند، این حمله نفس تازه به آنان دمیده است. زیرا هیمنه اسراییل مبنی بر شکست ناپذیری را شکسته است.
گزارش گر: ضیا ضیایی