دیروز در یک گردهمایی انتخاباتی در ایالات متحده آمریکا، به ترامپ شلیک شد و وی از ناحیهی گوش زخمی گردید.
چه کسی به ترامپ شلیک کرد؟ مهم نیست.
اما آنچه مهم است این است که ترامپ و فرقهی سیاسیاش، این رویداد را نعمتی برای کارزارهای انتخاباتی خود تلقی و از آن بیشترین استفاده را خواهند کرد.
آیا حادثهی آتشسوزی رایشتاگ در آلمان به یاد تان است؟
در ۲۷ فوریه ۱۹۳۳، ساعت ۹ بعد از ظهر، در عمارت اصلی پارلمان آلمان آتشسوزی اتفاق میافتد. به دنبال این آتشسوزی، هیتلر سخنرانی میکند و میگوید از این پی هیچ کسی مورد رحم و شفقت ما قرار نخواهد گرفت. فردای آن روز، فرمانی را صادر میکند که بر بنیاد آن تمام آزادیهای سیاسی شهروندان به حالت تعلیق درمیآید و تا پایان جنگ جهانی دوم و تا آخر عمر هیتلر، این وضعیت اضطراری تداوم مییابد.
حادثهی آتشسوزی رایشتاگ را یادآوری کردم، تا بگویم که توسل به ترس و تلقین ترس یکی از ابزارهای عمدهی گروههای راست افراطی در کارزارهای سیاسی و جذب حمایت مردمی است.
به پوتین نگاه کنید. پوتین هنگامی که نخستین بار توسط یلتسین به حیث نخست وزیر روسیه معرفی شد، آدمی کمتر شناختهشدهای بود. اما او بعدا با راهاندازی رویدادهایی مثل بمبگذاریهای ساختمانهای دولتی و حادثه گروگانگیری در یکی از مکاتب، فرصتی آن را یافت که موانع سر راه خود را بردارد، مخالفان سیاسی خود را سرکوب کند و از خود چهرهی یک قهرمان را به نمایش بگذارد.
من نمیخواهم بگویم که سوءقصد به جان ترامپ نیز مانند حادثه آتشسوزی رایشتاگ در آلمان و بمبگذاری در ساختمانهای دولتی در روسیه، ساختگی است. نه، هدفم این نیست. بلکه میخواهم بگویم که ترامپ به عنوان یک راست افراطی از این حادثه، بیشترین استفاده سیاسی را خواهد کرد.
پدیدهای به نام «ترامپ» از هنگامی که در عرصهی سیاسی ایالات متحدهی آمریکا ظهور کرده است، یکی از ابزارهایش برای جلب حمایت مردم، ترساندن آمریکاییها از دشمنان موهوم و خیالی بوده است.
او همواره در کمپاینهای انتخاباتی خود، مهاجران، مسلمانان، اقلیتهای رنگین پوست را به عنوان دشمن مطرح کرده و مخل امنیت آمریکا معرفی نموده است.
او وقتی در باره مهاجرت صحبت میکند، از کلمه تهاجم و اشغال استفاده مینماید.
او به اندازهی مهاجرستیز است که وقتی رییس جمهور بود، باری در توییتی به گروهی از نمایندگان مجلس نمایندگان از جناح پیشرو حزب دموکرات گفته بودکه آنها اصالتاً از کشورهای دیگری آمدهاند و بهتر است به کشورهای خود بازگردند و مشکلات آنجا را حل کنند. کشورهایی که به نوشته ترامپ، دولتهای ناکارآمد، فاسد و فاجعهباری دارند.
ترامپی که در گذشته، آمریکاییها را از دشمنان موهوم و خیالی میترساند، اکنون مورد سوءقصد گرفته است. بنابراین، طبیعی است که او این سوءقصد دستآویزی برای تبلیغات گسترده علیه مهاجران، مسلمانان، اقلیتهای قومی و نژادی ساخته و با تلقین ترس در میان آمریکاییها تلاش خواهد کرد که در انتخابات پیش رو برنده گردد.
ترس، پدیده وحشتناک و مواد مخدر خطرناکی است. وقتی جامعهای بترسد، نمیتواند درست تصمیم بگیرد و شهوندان آن به آدمهای مانند ترامپ رای خواهند داد.
آمریکا در چند قدمی ظهور یک هیتلری دیگر قرار دارد. و این خیلی برای تمدن بشری و صلح و ثبات جهانی، خطرناک است.