وزارت امور خارجه روسیه به ارمنستان در مورد تعمیق روابط با اتحادیه اروپا به قیمت صدمه زدن به روابط با روسیه هشدار داده است.
در مقابل دولت ارمنستان اقداماتی برای فاصله گرفتن از روسیه پیش گرفته است که ناخرسندی روسیه را به دنبال داشته است.
روسیه یک پایگاه نظامی هم در شهر گیومری ارمنستان دارد.
وزارت امور خارجه روسیه گفته است این پایگاه نظامی و نگهبانان مرزیاش که به جز فرودگاه زوارتنوتس ایروان در مرزهای ارمنستان با ایران و ترکیه هم مستقر هستند، «تنها تضمین حاکمیت» ارمنستان هستند.
وزارت امور خارجه روسیه هشدار داده است که اتحادیه اروپا و ناتو علاقهای به «نیازهای واقعی ارمنستان و شهروندانش ندارند».
هشدارهای وزارت امور خارجه روسیه در پی انتشار گزارشی درباره «تعميق روابط ارمنستان و اتحادیه اروپا»، توسط «شبکه دوستان ارمنستان» صورت گرفته که اندرس فوگ راسموسن، دبیر کل سابق ناتو آن را راهاندازی کرده است.
وزارت خارجه روسیه گفته است: «نویسندگان [این گزارش] سعی دارند چشمانداز یک رابطه بدون ویزا را با اتحادیه اروپا پیش رو نگه دارند که منجر به خروج قابل ملاحظه جوانان و جمعیت فعال اقتصادی به اروپا خواهد شد و اثری منفی بر اقتصاد و امنیت ارمنستان خواهد داشت.»
وزارت خارجه روسیه میافزاید که این گرایش در کشورهای غیرعضو مثل گرجستان، مولداوی و اوکراین و اعضای اتحادیه اروپا در اروپای شرقی نیز دیده شده است که «تعداد زیادی از جمعیتشان به سوی کشورهای مرفهتر برای شغلهای کمدرآمدتر سرازیر میشوند».
مسکو همچنین دیدگاه این گزارش را درباره خروج احتمالی ارمنستان در آینده از اتحادیه اقتصادی اوراسیا به رهبری روسیه زیر سؤال برد و مدعی شد که ارمنستان «سود برنده اصلی» این بلوک است.
وزارت خارجه روسیه با دفاع از پایگاه صد و دو نظامی روسیه در ارمنستان و حضور نگهبانان مرزی روسیه گفت: حضور مرزبانان روسی «تنها ضامن واقعی حاکمیت ارمنستان است. این تصور که بیرون آمدن آنها ممکن است به نحوی باعث تقویت ظرفیت نظامی این جمهوری شود عوامفریبی خطرناکی است.»
ارمنستان به صورت سنتی روابط خوبی با روسیه داشته است اما روابط دو کشور از زمان به قدرت رسیدن نیکول پاشینیان بعد از تظاهرات گسترده ضد دولتی در سال ۲۰۱۸، به سردی گرایید و جنگ قره باغ و آنچه مقامهای ارمنستان حمایت نکردن روسیه از این کشور در مقابل جمهوری آذربایجان خواندند، باعث تیرگی بیشتر روابط شد.
روسیه همچنین رابطه نزدیکی با جمهوری آذربایجان دارد. الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان پس از دیدار سال ۲۰۲۱ با پوتین در سوچی گفته بود روسیه “دوست و شریک راهبردی و حتی بیش از یک شریک راهبردی” است.