گروه داعش که در زمان جنگ عراق و آمریکا پدیدار شد و به قتل و کشتار بیرحمانه پرداخت، اخیراً بار دیگر حملاتش را در گوشه و کنار دنیا افزایش داده است.
این گروه که به قول خودشان، به هدف برپایی خلافت اسلامی میجنگند، در همهی کشورهای اسلامی و غیر اسلامی دست به حمله زده و از کشتن زنان، مردان و کودکان ابای ندارد.
شماری از کارشناسان به این باوراند که داعش یک پروژه از سوی کشورهای قدرتمند، برای انجام حملات غیرمستقیم علیه رقبای شان است.
در این میان، بیشترین اتهامات تاکنون متوجه آمریکا بوده و اکثر کارشناسان به این باوراند که احتمال اینکه داعش پروژهی مختص به آمریکا باشد، بیش از دیگر کشورها درست به نظر میرسد.
بسیاری دیگر اما به این باوراند که آمریکا با خروجاش از افغانستان، بار دیگر زمینهی رشد داعش و دیگر گروههای افراطی را در این کشور مساعد کرده تا از آنها در برابر اهدافی در کشورهای منطقه استفاده کند.
با این هم پس از حمله مرگبار ۲۳ مارچ داعش بر یک سالون کنسرت در مسکو، بسیاری از کشورها نگران امنیت خود شدند. روز گذشته علی یارلیکا، وزیر داخله ترکیه، اعلام کرد که این کشور عملیات گستردهای را در برابر داعش آغاز کرده است.
به گفته او، از ماه جنوری تا ماه مارچ بیش از هزار و ۳۰۰ عملیات اجرا و دو هزار و ۷۳۰ عضو داعش در این کشور بازداشتشدهاند.
در همین حال برخی سناتوران آمریکایی نیز از حملات داعش ابراز نگرانی کرده و گفتهاند که ممکن است داعش به آمریکا نیز حملهور شوند.
تام کاتن و مارکو روبیو، دو سناتور جمهوریخواه امریکا گفتند که آنان نگران حملات شاخه خراسان داعش بر خاک امریکا و شهروندان این کشور هستند.
تام کاتن، عضو کمیته اطلاعات سنای امریکا گفت که او «خیلی نگران» احتمال حمله داعش بر شهروندان امریکا است و آن را یک «خطر بزرگ» توصیف کرد.
کاتن روز یکشنبه به فاکسنیوز گفت: «عمیقاً مایه تأسف است که مردم بیگناه، زنان و کودکان، در مسکو کشته شدند، اما حمله بعدی میتواند بر سفارتهای امریکا در آسیا و اروپا یا دانشآموزان ما در جریان سفر علمیشان به اروپا باشد.»
این سناتور وضعیت جاری را ناشی از خروج «ناکام» نظامیان آمریکایی از افغانستان دانست.
در همین حال، مارکو روبیو نیز حملات احتمالی داعش بر خاک امریکا را با خروج «فاجعهبار» ایالاتمتحده مرتبط دانست و خاطرنشان کرد که سناتوران در مورد پیامد منفی خروج کامل سربازان خارجی از افغانستان هشدار داده بودند.
روبیو به شبکه ایبیسینیوز گفته است: «یکی از دلایلی که نمیخواستیم این خروج سریعاً رخ دهد، این است که شما به داعش فضای عملیات را فراهم میکنید تا خود را مجدداً برای حمله بر اهدافی در خارج سازماندهی کنند.»
وی با اشاره به حمله داعش بر مسکو تصریح کرد که این گروه همچنان میتواند بر اهدافی در امریکا حمله کند.
سوال اینجاست که آیا داعش به آمریکا حمله خواهد کرد؟
با در نظرداشت دیدگاههای کارشناسان امنیتی و سیاسی، داعش یک پروژه است که توسط کشورهای قدرتمند علیه یکدیگر استفاده میشود. همانگونه که ممکن است آمریکا از داعش بهعنوان یک ابزار جنگ و فشار استفاده کند، روسیه و یا چین نیز میتواند از این گروه چنین استفادهای ببرد. با این تفاوت که آمریکا با خروج از افغانستان در بیخ گوش بسیاری از کشورهای رقیبش ازجمله چین و روسیه، زمینهی رشد و قدرتگیری بسیاری از گروههای افراطی از جمله داعش را مساعد کرده است و با حمایت مالی از طالبان بر چگونگی عملکرد این گروه نیز تاثیرات جدی دارد. از سوی دیگر، جاگذاشتن میلیونها دالر جنگافزار در خاک افغانستان، خودش نشاندهندهای آن است که امریکا غذای موردنیاز گروههای افراطی را برای چندین سال آینده تأمین کرده است.
از سوی دیگر، آمریکا تاکنون بسیاری از حملات اخیر داعش بر کشورها را پیش بینی کرده است. از جمله حمله اخیر مسکو و به تازگی هشدار داده است که داعش بر برخی سفارتخانهها در کابل حمله خواهد کرد. اگر قسمتی از آن را پای قدرت استخباراتی آمریکا بگذاریم؛ قسمت دیگر آن برمیگردد به نزدیکی اش با این گروه.
از این جهت می توان گفت که با درنظرداشت خاصیت پروژهای داعش، هر کشوری میتواند از آن علیه رقبای خودش استفاده کند اما با توجه به این اینکه آمریکا زمینهی رشد این گروه افراطی را آنهم در افغانستان، در بیخ گوش روسیه و چین مساعده کرده است، معمولا کشورهای همسایه افغانستان بیشتر تحت خطر هستند تا آمریکا.