یکی از نگرانیهای جدی جامعه جهانی و کشورهای منطقه پس از قدرت گیری دوباره طالبان در افغانستان، ارتباط عمیق این گروه با گروههای تروریستی چون القاعده بود. طالبان از همان آغاز تسلط دوبارهی خود در افغانستان، همواره به کشورهای منطقه و جهان تعهد داده اند که هیچگاه با گروههای تروریستی، ارتباطی برقرار نخواهند کرد و به آنها در افغانستان، جایگاه و اجازهی فعالیت نخواهند داد.
ضمن این، گزارشهای نشر شده از توافقنامه دوحه آمریکا با طالبان در سال ۲۰۲۰ نیز نشان میدهد که یکی از تعهدات طالبان در برابر آمریکا، اجازه ندادن به فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان بوده است.
در بیش از دو سال گذشته اما همواره شکایتهای زیادی از سوی کشورهای منطقه، در مورد حضور و افزایش فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان منتشر شده است که نشان میدهد طالبان آنچنانکه باید به تعهد خود عملنکردهاند.
از سوی دیگر، در نشست سازمان ملل که در ۲۸ و ۲۹ ماه دلو در دوحه برگزار شد، دبیرکل سازمانملل و نمایندگان کشورهای اشتراک کننده، تاکید کردند که طالبان هیچیک از شرطهای جامعه جهانی را برآورده نکردهاند.
شرایط جامعه جهانی برای طالبان، برداشتن محدودیت های آموزشی دختران، ایجاد حکومت همهشمول و اجازه فعالیت ندادن به گروههای تروریستی در داخل خاک افغانستان بوده است.
در آستانهی نشست دوحه نیز رییسجمهور قرقیزستان، در ششمین نشست امنیت افغانستان در بیشکک با حضور مقامهای امنیتی کشورهای ایران، روسیه، چین، هند، پاکستان، تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان، اوزبیکستان و ترکمنستان گفت که ۲۰ گروه تروریستی در افغانستان حضور دارند و شاید باهم ایتلاف کنند.
او وضعیت کنونی افغانستان را زنگ خطری برای آسیای میانه دانست و پیشبینی کرد که احتمال دارد گروههای تروریستی به جذب جوانان از کشورهایی آسیای میانه دست بزنند.
در این نشست نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت روسیه نیز هشدار داد که ۲۰ سازمان تروریستی شامل بیش از ۲۳ هزار شبهنظامی در افغانستان تحت کنترول طالبان حضور دارند.
به تازگی تیم بررسی تحریمهای شورای امنیت ملل متحد بر گروههای القاعده و داعش در ارزیابی تازه خود از ادامه حضور القاعده در افغانستان زیر کنترول طالبان خبر داده و گفته است که طالبان به تلاشهای خود به مخفی ماندن این ارتباطات ادامه میدهند.
بر اساس این گزارش، القاعده ۸ پایگاه در ولایتهای غزنی، لغمان، پروان و ارزگان ایجاد کرده اند و علاوه بر این، پنج مدرسه القاعده در ولایتهای لغمان، کنر، ننگرهار، نورستان و پروان فعالیت دارند.
در این گزارش همچنان آمده است که القاعده پایگاه تازهای را برای انبار اسلحه در پنجشیر ایجاد کردهاست.
در این گزارش گفته شده است که چهرههای ارشد این گروه در افغانستان به کمتر از ۱۰ نفر میرسد و حکیم المصری، یکی از اعضای القاعده در افغانستان، مسوول کمپهای آموزشی این گروه و آموزش بمبگذاری انتحاری برای تحریک طالبان پاکستان است.
از سوی دیگر، همواره اطلاعاتی در مورد حضور گروه داعش و افزایش فعالیت این گروه در افغانستان نیز از سوی کشورها منتشر شده است.
طالبان هرچند بارها حضور گروههای تروریستی القاعده و داعش را در افغانستان رد کردهاند و گفتهاند با هیچ گروهی تروریستی ارتباط ندارند و این ادعاها را اتهامهای نادرست علیه طالبان میدانند اما نگرانی سازمانملل و کشورهای همسایه خلاف آن را ثابت میکند.
اینکه طالبان در پی چه هستند سوال اساسی است، اما پاسخ به آن ممکن است در آینده مشخص شود. و این مساله که طالبان از یکسو در تلاش هستند با جهان تعامل کنند و روابط مثبتی با کشورها داشته باشند و از سوی دیگر اجازه دادهاند که گروههای تروریستی چون القاعده در افغانستان پایگاه ایجاد کنند و باعث نگرانی کشورهای منطقه شوند، بیانگر عدم تعهد طالبان در برابر جهان و تناقض رفتاری آنها است. و این نشان دهندهی آن است که طالبان نتوانستهاند با دوستان قدیمی خود قطع رابطه کنند و بعید به نظر نمیرسد که این گروهها بهزودی پایگاههای بیشتری در افغانستان ایجاد کنند و با کنترولی که بر طالبان دارند، امنیت کشورهای منطقه و جهان را به خطر اندازند.