رسانههای بینالمللی گزارش دادهاند که یک دادگاه کار در «داکا»، پایتخت بنگلادش، محمد یونس، برندهی جایزهی صلح نوبل را با سه همکارش به شش ماه حبس محکوم کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، محمد یونس و سه همکارش از شرکت خدمات مخابراتی «گرامین تلیکام» به اتهام نقض قانون کار بنگلادش محکوم شدهاند.
در گزارش این رسانه آمده است که این افراد بهدلیل اینکه نتوانستهاند «صندوق بیمهی کارکنان» را در این شرکت ایجاد کنند، محکوم شدهاند.
خورشید علمخان، یک دادستان ارشد ضمن تأیید محکومیت محمد یونس و همکارانش به خبرگزاری فرانسه گفته است که هر چهار نفر بلافاصله با قرار وثیقه در انتظار تجدیدنظر قرار گرفتند.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، این برندهی جایزهی صلح نوبل پس از جلسهی دادگاه به خبرنگاران گفته است: «من بهخاطر جنایتی که مرتکب نشدهام مجازات شدهام. اگر میخواهید آن را عدالت بنامید، میتوانید.»
در گزارش این رسانه آمده است محمد یونس از سوی دولت بنگلادش با بیش از ۱۰۰ اتهام دیگر بهدلیل نقض قانون کار این کشور و اختلاس متهم است.
این برندهی جایزهی صلح نوبل ماه گذشته پس از یک جلسهی دیگر دادگاه گفته است که از هیچ کدام از ۵۰ شرکت تجاریای که در بنگلادش راهاندازی کرده، سودی نبرده و آنها برای منافع شخصی راهاندازی نشده است.
سازمان عفو بینالملل به محکومیت این برندهی جایزهی صلح نوبل واکنش نشان داده و گفته است: «محکومیت یونس نمادی از وضعیت تحت محاصرهی حقوق بشر در بنگلادش است؛ جایی که مقامها آزادیها را از بین برده و منتقدان را به تسلیم واداشتهاند.»
این نهاد افزوده است که سرعت غیرمعمولی که در آن محاکمه علیه محمد یونس به پایان رسید، کاملا در تضاد با پیشرفت حلزونوار در سایر پروندههایی با نقض حقوق کار در بنگلادش است.
عفو بینالملل مقامهای دولت بنگلادش را به سوءاستفاده از قوانین کار و سیستم قضایی برای «حلوفصل انتقامجوییهای سیاسی» متهم کرده و آن را نقض قوانین بینالمللی حقوق بشر دانسته است.
در اعلامیهی این نهاد آمده است: «عفو بینالملل بر این باور است که شروع دادرسی کیفری علیه محمد یونس و همکارانش برای موضوعاتی که مربوط به عرصهی مدنی و اداری است، سوءاستفادهی آشکار از قوانین کار و نظام قضایی و نوعی انتقامجویی سیاسی برای کار و مخالفت وی [با دولت بنگلادش] است.»
محمد یونس ۸۳ ساله در سال ۲۰۰۶ میلادی بهخاطر تلاشهایش برای توسعهی اجتماعی و اقتصادی اقشار پایین جامعه از طریق قرضههای کوچک، بهصورت مشترک با «گرامین بانک» برندهی جایزهی صلح نوبل شد.
او از منتقدان سرسخت شیخ حسینه، نخستوزیر بنگلادش است.
محمد یونس، مؤسس «گرامین بانک» در بنگلادش است که اکنون به اتهام نقض قانون کار بنگلادش توسط شرکت خدمات مخابراتی تابعهی این بانک، به زندان محکوم شده است.
او در بنگلادش به «بانکدار فقرا» مشهور است و گفته میشود که به بیش از هفت میلیون نفر در جهان از طریق گرامین بانک قرضه داده است که اکثر آنان در بنگلادش هستند.