همزمان با اعتراضها به «کشتار هدفمند هزارهها» در هرات، والی طالبان به بزرگان و متنفذین شیعه در این ولایت گفت که «در نظام امارت اسلامی تعصب و تبعیض نیست».
اما پیش از این نورمحمد اسلامجار در کتابی به زبان عربی شیعیان را «فرقه تکفیری» و «در طول تاریخ همدست کفار» توصیف کرده بود.
معمولاً حملات بر شیعیان به خصوص هزارهها به افراطگرایانی چون داعش نسبت داده میشود که شیعیان را تکفیر کرده و به آنان حمله میکنند.
والی طالبان روز ۱۱ قوس به بزرگان شیعه و هزاره قول داد که این گروه از «همه افغانها محافظت میکند». او این خشونتها را حاصل «تفرقهاندازی دشمنان» توصیف کرد.
نویسنده کتابی در رد شیعیان
نوراحمد اسلامجار در ثور ۱۴۰۰ کتابی با عنوان «معتمد ماترید من معتقد ماترید» به زبان عربی نوشته است. بخشی از یک فصل به شیعیان اختصاص دارد. نگاه نویسنده این کتاب به شیعیان، خصمانه و انکارکننده مذهب آنهاست.
نثاراحمد الیاس، سخنگوی والی هرات روز دوشنبه، ۱۳ قوس، به رسانه ها تایید کرد که «معتمد ماترید من معتقد ماترید» از تالیفات نوراحمد اسلامجار، والی طالبان در هرات است.
آقای اسلامجار در صفحه ۱۷۴ این کتاب «تشیع» را «فرقه قبوریه و تکفیریه» معرفی کرده که به نوشته او «بنیاد آن را عبدالله بن سبا یهودی» گذاشته است. از دید نویسنده، «اعتقاد به امامت» که از اصول پنجگانه مذهب شیعیان است، مستلزم «انکار پایان نبوت حتی توحید و اعتقاد به تحریف قرآن» است.
برآورد میشود که شمار پیروان این مذهب اسلامی در جهان از ۱۵۴ میلیون تا ۲۰۰ میلیون نفر است.
آنها در عراق، ایران، بحرین، آذربایجان و یمن دارای اکثریتاند. در افغانستان نیز یک جمعیت قابل توجه شیعیان زندگی میکنند. در پی از اوج گرفتن حملات داعش در افغانستان، این گروه مذهبی-قومی بهطور پیوسته مورد حملات خونین قرار گرفته است.
والی طالبان در هرات، که خود را «شیخ الحدیث» و «مدرس حدیث» توصیف میکند، در کتابش شیعیان را به «ناسزا گفتن به صحابه» متهم کرده است. او باور دارد که شیعیان «ابزار دست کفار در میان مسلمانان در طول تاریخ» بودهاند.
مشخص نیست که این کتاب تا چه حد بیانگر دیدگاههای سایر مقامهای طالبان در مورد شیعیان است، اما یک منبع به رسانه ها گفته است که «این کتاب در برخی مدارس طالبان تدریس میشود.»
با این حال، او نوشته است: «در تکفیر همه شیعیان باید احتیاط کرد، چرا که ممکن است در میان آنها افرادی باشند که از روی نادانی به این مذهب باور پیدا کردهاند.»
شیعیان در کشورهایی مانند افغانستان خود را قربانی تبعیض و سرکوب میدانند. آنها در افغانستان، داعش و طالبان را به نسلکشی متهم میکنند.
در کشورهایی چون افغانستان و پاکستان، گروههای افراطی سنی بارها شیعیان را «مشرک و ملحد» خوانده و به آنها عبادتگاههای آنها حمله کردهاند.
با این که والی طالبان در هرات در این کتاب خشونت علیه شیعیان را تجویز نکرده، اما با گروههای افراطیای که در پاکستان و افغانستان شیعیان را میکشند، در کافر خواندنشان همعقیده است.
در دو روز گذشته، شهر هرات شاهد تظاهرات هزارهها به دلیل تیرباران دو روحانی و چهار زن هزاره شیعه بود.
به دنبال این رویداد، باشندگان هرات عصر جمعه، دهم قوس، با حمل جنازه تیربارانشدگان در منطقه جبرئيل، به کشتار هزارهها و شیعیان اعتراض کردند.
هرات در ماههای گذشته شاهد ترورهای زنجیرهای روحانیون شیعه بوده که عمدتا به «مردان مسلح ناشناس» ربط داده شده است.
پس از وقوع ترورهای زنجیرهای روحانیون شیعه در هرات، بسیاری انگشت اتهام را در کنار داعش به سوی طالبان نیز نشانه رفتهاند.
منتقدان میگویند با توجه به کارنامه ۲۳ ساله طالبان در تبعیض علیه هزارهها و شیعیان، این گروه میتواند عامل ترورهای زنجیرهای روحانیون شیعه در هرات باشد.
طالبان متهماند که پس از ورود به شهر مزارشریف در ماه اسد ۱۳۷۷ به کشتار وسیع و گسترده هزارهها و شیعیان در مزارشریف دست زد.
این گروه همچنین متهم است که در جدی ۱۳۷۹ در یکاولنگ به کشتار گسترده هزارهها و شیعیان پرداخت.