نزدیک به یک ماه از نبرد میان فلسطین و اسراییل می گذرد. در این نبرد به اساس آخرین آمار، بیش از نه هزار فلسطینی کشته و صدها تن دیگر زخم برداشته اند. بیشتر قربانیان این جنگ را کودکان تشکیل می دهند و تا هنوز بیش از سه هزار کودک کشته شده اند. جنگ فلسطین و اسراییل نکته های دارد که در این مطلب به برخی از آنها اشاره می نمایم.
۱- غربی ها، که خود را پاسداران حقوق بشر می خوانند، از تمام جنایات اسراییل در غزه چشم پوشی می نمایند و در حمایت از این رژیم، هیچ کوتاهی نمی کنند. همه گان شاهد سفر مقامات بلندپایه غربی به اسراییل بودیم و دیدیم که چگونه، آنها با قاطعیت از اسراییل اعلان حمایت نمودند. این در حالی است که تاکنون هیچ کشور اسلامی و عربی، به گونه قاطع حمایت خود را از فلسطین اعلان نکرده است. شاید بگویید که برخی کشورهای اسلامی و عربی در این مورد اعلامیه های صادر نموده و از فلسطین به گونه قاطع حمایت کرده اند، اما باید گفت: زمانی که میان موقف گیری کشورهای غربی و موقف کشورهای اسلامی در باره نبرد فلسطین- اسراییل مقایسه نماییم، می بینیم که چقدر موقف رهبران کشوری های اسلامی در این مورد ضعیف، ناکارآمد و در حد شعار است.
۲- غرب و امریکا با قضیه فلسطین دوگانه برخورد می نمایند. آنها در حالی که با تمام توان از اوکراین در برابر روسیه دفاع می نمایند و حمله روسیه به اوکراین را محکوم می کنند، اما از حمله اسراییل به غزه حمایت دارند. این چی معیاری است که اشغال یک سرزمین را توجیه می نماید و اشغال سرزمین دیگری را محکوم؟
۳- آنچه امروز در غزه صورت می گیرد، نسل کشی و کودک کشی به تمام معنا است. غرب در برابر این نسل کشی و جنایت سکوت نموده و با بی شرمی نظاره گر کشتار کودکان، زنان و ویرانی غزه می باشد. این همه، شگاف ها میان شرق و غرب را افزایش می دهد و زمینه برخورد تمدن ها، قطع روابط میان غرب و شرق و افزایش دشمنی میان آنها را مساعد می گرداند.
۴- با آغاز نبرد میان فلسطین و اسراییل، موجی از غرب ستیزی آغاز گردیده است و بسیاری از مسلمانان به غرب همچون دشمن نگاه می نمایند. این در حالی است که سال ها تلاش گردیده، تا میان غرب سیاسی و غرب فرهنگی تمایز صورت گیرد و از دستاورهای غرب فرهنگی استفاده گردد و از سیاست های دوگانه و ویرانگر غرب سیاسی انتقاد شود و محکوم گردد. هدفم این است که عاقلانه نیست، با غرب فرهنگی دشمنی نماییم و با این کار از بخش بزرگی از فراوردهای فکری و تکنالوژی جهان محروم گردیم. باید به این حقیقت تلخ اعتراف نماییم که ما مسلمانان، بخواهیم و یا نخواهیم محتاج غرب هستیم و به تمام دستاوردها و فراوردهای غربی نیاز داریم. اگر می خواهیم غرب را به چالش بکشیم و تحریم نماییم، باید همچون غرب به پیشرفت های علمی و تکنالوژی دست یابیم. در غیر این صورت و با این وضعیتی که مسلمانان دارند، مبارزه با غرب بسان رفتن به میدان جنگ با تیر و کمان در عصر حاضر است.
۵- نبرد اسراییل – فلسطین، نقاب از چهره واقعی غرب برداشت و نشان داد که این غرب به ظاهر زیبا، چقدر باطن زشت و ناپسند دارد. چهره واقعی غرب همین است که مشاهده نمودیم. پس هیچ گاه، نباید گول حقه ها و نیرنگ ها غرب را خورد. آزادی بیان، حقوق بشر، حقوق زن و حقوق کودک همه نیرنگ های غربی اند و زمانی که منافع آنها ایجاب نماید، حاضر اند تمام این ارزش ها به باد فراموشی بسپارند.
۶ – اکثر مسلمانان در باره منازعه فلسطین و اسراییل با احساسات برخورد می نمایند. این احساسات سبب می گردد تا آدم نتواند به گونه عمیق و دقیق فکر نماید. با احساسات نمی توان قضیه فلسطین را حل کرد. برخوردهای احساساتی نه تنها که نتیجه ندارد، بلکه زمینه قتل و کشتار هزارن فلسطینی را فراهم می سازد و صدها تن را به گلیم غم می نشاند. از خود بپرسیم: نتیجه حمله حماس به اسراییل در هفتم اکتوبر سال جاری چیست؟ آیا این حمله باید صورت می گرفت؟ آیا حماس نمی دانست که اگر این حمله را انجام دهد، در برابر خشم اسراییل قرار می گیرد و حتا امکان دارد غزه را نیز از دست بدهد؟ چی چیزی باعث گردیده است، تا حماس به این قماری که در هر صورت بازنده آن است، تن بدهد؟
۷- تکفیر، سرطانی است که قرن ها می شود برخی مسلمانان به آن مبتلا هستند. این سرطان در قرن اول هجری و با گروه « خوارج» ظهور کرد و تا امروز از میان مسلمانان قربانی می گیرد. متاسفانه از زمانی که نبرد میان فلسطین و اسراییل در هفتم اکتوبر ماه جاری آغاز گردیده است، شاهد افزایش گراف تکفیر نیز بوده ایم. در تازه ترین مورد، یکی از فعالان دینی به تکفیر کسانی پرداخته است که می گویند قضیه فلسطین به ما ربطی ندارد. این سخن پیامدهای ناگواری در پی دارد و آسیاب تکفیر را بار دیگر و به شدت در کشور ما می چرخاند. برخی از مسلمانان در افغانستان وجود دارند که می گویند قضیه فلسطین به ما ربطی ندارد و به جای فلسطین به فکر کشور خود ما باشیم. آیا می توان با گفتن این سخنان، کسی را تکفیر کرد؟
۸- دعا به تنهایی و بدون توسل به اسباب و وسایل در نتیجه نبرد، تغییری نمی آورد. از روزی که نبرد فلسطین و اسراییل آغاز گردیده است، روحانیون و نماز گزارن در نماز های جمعه و جماعت برای پیروزی فلسیطنی ها و شکست اسراییل دعا می نمایند. هر قدر این دعا ها بیشتر می گردد معادله جنگ بیشتر به نفع اسراییل می چرخد و فلسطینی ها بیشتر قربانی می دهند. آیا خداوند دعای مسلمانان را نمی شنوند و اجابت نمی کند؟ در مورد دعا و تاثیر آن سخن بسیار است و اینجا حوصله بیان آن را ندارد. اما همین قدر باید گفت که دعا در کنار استفاده از اسباب تاثیر گذار خواهد بود. مقصودم این است که در کنار دعا، باید مسلمانان از تمام تجهیزات و امکانات برخوردار باشند و صدها هزار نیروی نظامی و اسلحه سبک و سنگین و توپ و تانک داشته باشند. در آن صورت بدون شک دعا های شان قبول خواهد شد و عملا اسراییل را شکست خواهند داد. مشهور است که پیامبر بزرگ اسلام در غزوه بدر، پس از آمادگی کامل نظامی و صف آرایی مسلمانان دست به دعا بلند نمود و روی به زمین نهاد و از خداوند خواست تا وی را در این نبرد نابرابر پیروز گرداند.
۹– برخی ها با استفاده از وضعیت پیش آمده، زمینه را مساعد دیده، بر روشن فکران دینی حمله می نمایند. آنها روشن فکران دینی را متهم می کنند که در مورد قضیه فلسطین- اسراییل خاموشی اختیار نموده اند و از جنایات اسراییل انتقاد نمی کنند. این همه در حالی است که آقای عبدالکریم سروش از روشن فکران دینی و هم چنان بسیاری از روشن فکران افغانستانی، به گونه قاطع از فلسطین حمایت نموده و جنایات اسراییل را محکوم نموده اند. ظاهرا معلوم می شود تا هنوز، نام روشن فکران دینی و حضور آنها خواب را از چشمان برخی ها ربایده است و از هر فرصتی استفاده می نمایند تا بر روشن فکران دینی بتازند.
۱۰ – بدون شک پس از حوادث و روایدهای که در مدت این یک ماه صورت گرفت، افراطیت و دهشت افگنی به گونه قوی بار دیگر در خاورمیانه و کشورهای اسلامی افزایش خواهد یافت. تصاویر و صحنه های دلخراشی که از جنگ فلسطین – اسراییل به نشر می رسد و جنایات اسراییل که تا هنوز هم ادامه دارد، زمینه افراطیت و دهشت افگنی را مساعد می سازد. امکان دارد بسیاری ها با دیدن این صحنه ها و تصاویر دلخراش به دام گروه های افراطی بیافتند. این گروه ها با استفاده از این تصاویر و صحنه ها می توانند به آسانی از میان جوانان مسلمان سربازگیری نمایند.
۱۱ – با پخش و نشر اخبار و تصاویر دروغین هیچ کسی پیروز نمی شود. در این مدت شاهد پخش و نشر اخبار و تصاویر دروغین و جعلی در باره نبرد فلسطین – اسراییل بودیم. برخی ها در صفحات اجتماعی و در حمایت از فلسطین تصاویر و اخبار دروغین را نشر می نمایند. این کار هیچ دردی را دوا نمی کند و حتا امکان دارد، واقعی بودن اخبار دیگر را نیز زیر سوال ببرد.