تعداد زیادی از شخصیتهای سیاسی، فعالین فرهنگی و رسانهای، جریان های سیاسی افغانستان کشتار بی رحمانه مردم مظلوم فلسطین توسط رژیم اسرائیل را نسل کشی و جنایت علیه بشریت دانسته و آن را محکوم نموده اند. حزب جمعیت اسلامی، وحدت اسلامی مردم افغانستان، شورای قوم پشهیی، بنیاد شهید کاظمی، شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان به شمول شخصیت مطرح سیاسی و رسانه ای با نشر بیانیههای گفته اند که قدرت ها و سازمان های بزرگ جهان نباید چشم خود را بر این جنایت بزرگ اسرائیل ببندند، این نسل کشی مسلمانان است، باید با جدیت تمام از این اقدام غیر انسانی جلوگیری صورت گیرد.
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان با انتشار بیانیه ای ضمن محکومیت جنایات اسرائیل گفته است که اسرائیل با اصرار حامیان اش با تمسک بر انتقام گیری و جنایت آفرینی، بیش از ۳۵۰۰ فلسطینی را شهید ساخته است.
این شورا تاکید کرده که تجاوزگری و نسل کشی و قدرت نامتوازن نمی توان یک ملت را از بین برد.
حزب جمعیت اسلامی افغانستان هم با انتشار بیانیه ای جنایات اسرائیل را در هدف قرار دادن مردمان بی دفاع فلسطین به شدت محکوم کرده است.
در بیانیه حزب جمعیت اسلامی آمده است: رژیم آدم کش اسرائیل با کشتار مردمان بی گناه فلسطین انسانیت را در آزمون قرار داده است. در این بیانیه همچنین به رفتار دوگانه تحت عنوان حقوق بشر اعتراض شده و گفته شده که این گونه رفتار ها رژیم اسرائیل را برای رفتار جنایت بار جسور تر ساخته است.
طالبان هم در واکنش به کشتار فلسطینی ها از سوی اسراییل، آن را محکوم نموده اند.
عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه این گروه نگاشته است که جهان نباید در برابر جنایت اسراییل سکوت کند. وی همچنین از کشورهای جهان خواسته تا به نشر اعلامیه اکتفا نکرده و تا اوضاع از کنترول خارج نشده، کاری کنند.
قوم پشهای و نوستانی هم جنایات اسراییل را محکوم و با فلسطینی ها ابراز همدردی کرده اند.
در اعلامیه اقوام پشه ایی و نورستانی که از آدرس حضرت علی در پیوند به حملات مرگبار و غیر انسانی اسرائیل بر غزه صادر شده، آمده است: بدون شک کشتار بی رحمانه و هدف قرار دادن افراد ملکی به خصوص حمله وحشیانه اسرائیل به شفاخانه المعمدانی غزه که در پی آن صدها زن، کودک و جوانان به کام مرگ کشانیده شد، عملکرد غیر انسانی اسرائیل را به تصویر کشاند که این جنایت عمدی را به شدید ترین الفاظ محکوم می نمایم.
بنیاد شهید سید مصطفی کاظمی هم با نشر اعلامیه ای به کشتار فلسطینان واکنش نشان داده است.
در اعلامیه ای بنیاد شهید کاظمی آمده است: امروز جهان صحنه ای را در مقابل چشمان خویش می بیند که در آن رژیم خون آشام اسرائیل، سیاست نسلکشی و قتل عام مردم غزه را در پیش گرفتهاست. هزاران زن وکودک در حملات مستقیم اشغالگران صهیونیست و با حمایت تمام قد آمریکا به خاک وخون کشیده شدهاند.
در اعلامیه افزوده شده: مدعیان حقوق بشر از این کشتار به عنوان دفاع از اسراییل یاد میکنند و در مقابل برای شهروندان اسراییلی زانوی غم بغل گرفته و ماتم سرایی می نمایند؛ که نشانگر نفاق و دورویی کشورهای غربی میباشد.
از سوی هم حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان در بیانیهای تجاوز مکرر رژیم اسرائیل به غزه را شدیدا نکوهش کرده است.
در بیانیهای حزب وحدت مردم افغانستان آمده است: واضح است که رژیم اشغالگر اسرائیل در تجاوز به حقوق مردم مسلمان فلسطین از هیچ جنایتی دریغ نکرده است، از ترور و آدم ربایی تا غصب سرزمین های مردم مسلمان و ایجاد شهرک های صهیونستی وهتک حرمت مکرر به ساحت مقدس مسجد الاقصی و نماز گذاران اعم از مرد و زن و تعرض به دیگر مقدسات مسلمین که این اقدامات علاوه بر اینکه نقض حقوق مسلمانان است بر خلاف موازین سازمان ملل متحد نیز میباشد.
عملیات دشمن شکن و سر نوشت ساز ( طوفان الاقصی ) که از طرف مجاهدان سر فراز فلسطین علیه رژیم غاصب اسرائیل آغاز شده نتیجه بیش از نیم قرن جنایات هولناک این رژیم علیه ملت مسلمان و مظلوم فلسطین و دیگر کشور های اسلامی میباشد.
فعالین سیاسی، رسانهای و فرهنگی افغانستان نیز در پیوند به جنایات رژیم صهیونیستی طی چند روز گذشته واکنش نشان داده اند.
سید راحل موسوی، از فعالین مطرح فرهنگی و رسانه ای در این مورد نگاشته است: حمله رژیم کودککش اسراییل به بیمارستان المعمدانی در غزه، بزرگترین جنایت جنگی این رژیم تاکنون دانسته شده است. این بزرگترین جنایت، بزرگتر هم خواهد شد تا زمانی که بیغیرتی، بزرگترین خصیصه مدعیان مسلمانی در دنیای امروز است.
وی افزوده: وقت آن است که بپذیریم جز خشم و غیرت عاشورایی، هیچ نیروی دیگری قادر به مهار اسراییل نیست، اما کجا هستند مردان مردی که خون حسین بن علی در رگهای شان جاری است؟!
محمدصالح مصلح دیگر فعال سیاسی نوشته است: مشاهده تصاویر شفاخانهای در غزه، بدن انسان را می لرزاند، من نتوانستم ببینم و چیزی هم نمی توانم بیشتر از این بنویسم؛
این یک جنایت صریح جنگی و از جرایم ضدبشری و نسلکشی است و اسرائیل عملا هلوکاست را درباره فلسطینیان اجرا می کند. به هیچ کسی هم صدا نمی زنم، چون دردمندانهتر از صدای کودکان فلسطینی وجود ندارد. اگر گوشی برای شنوایی وجود داشته باشد، آنها را می شنود.
احمد کاوان، نوشته است: ذهن و روان هر انسان سالمی از دیدن صحنه های غم انگیز و رقتآور جاری در نوار غزه ملول و مکدر میشود. این روزها چشمِ جهانبین بشر به تماشای بربادی و به خاک و خون کشیده شدن کودکان بیپناهِ فلسطینی عادت کرده است. تنها کاری که از دست آدمی بر میآید زل زدن به این صحنه ها و سر جنباندن و چق چق کردن است. جنایتپیشگان جهانی هرچه بخواهند میکنند؛ آنجا در غزه نسلکشی و کودک کشی راه انداخته اند و این سو میلیونها انسان را شکنجهٔ روحی میدهند. آنچه واضح است همین است که باید به هر قیمتی بر دیگران سلطه پیدا کنی و قدرت غالب باشی تا از تو حساب ببرند و در برابرت چه با زور نظامی و چه نیرنگ سیاسی تمکین کنند. جهان مدرن همین است و انسان مدرن همین. تا وقتی افسار این تمدن در دست کسانی باشد که هوش اقتصادی دارند و درد سیاست، روزگار جهان چنین تیره و تار است.
احمد آرمان، دیگر کنشگر مسایل اجتماعی این گونه ابراز نظر کرده است: گاهی حادثههای عظیم و بزرگی از گرد راه میرسند و با پیامها و شاهدهای راستینی که در آستین دارند، در کنار ذهنیتهای وقاد و روشنگران و روشنفکران راستکیش و راستاندیش قرار میگیرند و به تایید و تصدیق از سخنان و مواضع درست و انسانی آنان بین حق و باطل، خیر و شر، سیاه و سفید و چاه و راه خطکشی میکنند.
قبل از جنگ فلسطین و اسرائیل اگر هر قدر داد میزدید و فریاد بیدارگرایانه میکشیدید که های مردم! شماها که به شعارهای کاذبانه و منحرفکننده سازمانها و نهادهای برساخته و مجعول حقوق بشری ایمان آوردهاید، اینها در واقع پردهها و زرورقهای دروغینی است که قدرتهای شیطانی و مدعیان رهبری در کره ارضی، جرم و جنایات غیرانسانی خود را بوسیلهی آنان لاپوشانی میکنند، کسی از شما نمیپذیرفت، و اگر میگفتید که متوجه باشید و چشمان بصیرتتان را خوب باز کنید که حرکتها، جریانها و سازمانهای اسلامی برای فریفتن ذهنیت تودههای ساده و خوشباور مردمی و بهدام انداختن و مکیدن خون هزاران جوان نارس و ناپخته به میدان آمده و در واقع بااین نیرنگها میخواهند روزی شما را قطع کنند و خود به قدرت و پول و ثروت برسند، باز هم جز عدهای معدودی کسی از شما این سخنان را قبول نمیکرد.
محمداکرام اندیشمند، از نویسندگان مطرح افغانستان راجع به جنایت اسراییل و سفر رئیس جمهور آمریکا به اسرائیل نوشته است: بایدن مانند یک شیطان رجیم برای اعلان حمایت بیشتر از کُشتار فلسطینی ها توسط نتانیاهو به پایتخت اسرائیل آمد. این شیطان رجیم به گونه ای و با صمیمت و نگاه های عاشقانه، حاکم اسرائیل را در آغوش گرفته است که گویی از سلاخی صدها کودک، زن و مرد بیمار و زخمی فلسطینی در شفاخانۀ فسلطنیان در غزه به او شادباش و آفرین می گوید.
احمدضیا رفعت، شاعر و نویسنده مطرح کشور نیز در پیند به کشتار مردمان ملکی فلسطین واکنش نشان داده و به رسانههای که جرم و جنایت نظامیان اسرائیلی را کتمان میکنند، تاخته و نگاشته است: گیریم که اسراییل، خود مسوُولیت حمله بر شفاخانهی غزه را رسمی برعهده بگیرد، افغانستاناینترنشنل و ایراناینترنشنال را کی بتواند قناعت دهد که حمله بر شفاخانه کار اسراییل بوده!
سیدعلی حسینی سولج، هم با انتقاد از سران کشورهای اسلامی نوشته است: ننگ بر دولتمردان مسلمانان! که به اندازه ی دولتمردان آمریکا و انگلیس و فرانسه هم نیستند… آنها تمام قد از غاصب و متجاوز پشتیبانی میکنند. اما مسلمانان در قیل و قال احمقانه ی خود هستند. چه مقدار باید بمب بر سر مسلمانان ریخته شود تا شما بخودتان بیائید؟!
همایون تندر، راجع به دلایل همدردی و حمایت مردم افعانستان از فلسطین نگاشته است: غزه دوزخ روی زمین شده است. همان دوزخی که در قرآن یاد شده است. دود است و آتش. انسانها میسوزند. زن، مرد، پیر، جوان، کودک. شماری از هم میهنان که خود را تاجک توصیف میکنند در برگه فیسبوک مینویسند که تاجک را به غزه چه رابطه؟ ظلم، شکنجه، کشتار، حق تلفی تو در افغانستان است. غم خود را بخور!
من هویت تباری ندارم. هویت فرهنگی من “فارسیوان ” است. در این هویت آنانی که خود را تاجک میگویند شریک میدانم.
عزیزان!
در فرهنگ فارسیوان ارزشهایی نهفته است. بیش از هزار سال میشود که شمار بیشمار شاعران، صوفیان، فیلسوفان ، حکیمان، دانشمندان … این ارزشها را عاشقانه آبیاری میکنند. پرستاری میکنند. نگهبانی میکنند. فارسیوان امروزی وارث این ارزشها است. این ارزشها سخاوت است، عیاری، ازادمنشی، معرفت، انساندوستی، عشق، محبت، همبستگی انسانی، غمخواری دیگران، در غم دیگران خود را شریک پنداشتن، تساهل ، همپزیری، دیگر پذیری، ادب، اخلاق، احترام، تواضع ….
در هویت فرهنگی من انسان مقدس است. انسانها بزرگ اند. فرا قومی، فرا زبانی، فرا مذهبی، فرا دینی. در اقیانوس بیکران هویت و فرهنگ خود شنا کنید. به سلام رودکی بروید. در کنار سنایی بنشینید. تاریخ بیهقی بخوانید. ابوریحان بیرونی را بخوانید. ابن سینا بلخی، ناصر قبادیانی، رازی، خوارزمی، فارانی، خواجه انصار، عطار، حضرت مولانای بلخ، خیام، حافظ، جامی، علیشیر نوایی … بیدل… سری به طریقه ها بزنید.
اگر در زندگی تان وقت باقی ماند ادامه بدهید. صد ها نامور دیگر را بخوانید. تا امروز.
عزیزان!
اگر هویت من از این ارزشها تهی شد از من چه ماند؟ از شخصیتم، از هویتم، از زبانم؟ من با این ارزشها زنده ام.
زبان من تنها واژه های بی جان و خشک نیست. رقص سماع است. از زمین به آسمانها میبرد. سفر ملکوتی است. انسان ساز است.
این هویت، این پیام انسانی، این زبان فارسی است که من را ” من ” ساخته است. نمیخواهم که مسخ شوم. بی روح.
روح و قلب من در کنار باشندگان غزه است. نه اینکه مسلمان اند. نه اینکه قبله دوم مسلمانان است. در ماتم شان شریکم، در آتش شان میسوزم چون انسان اند.
چند بار نوشتیم؟ چند بار زمزمه کردیم آنچه حضرت سعدی نوشت:
بنی آدم اعضای یکدیگرند….
اینجا مسئله انسان است. با این ارزشها از دیگران که همنوع من اند، متفاوت هستم.