ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان، میگوید که بیاعتمادی زنان و دختران افغانستان بر جامعه جهانی «تنها با اقدامات عملی میتواند رفع گردد، نه با محکوم کردنها و اظهار همدردی.»
بنت این اظهارات را روز جمعه، ۳۱ سنبله، در نشستی که تحت نام «مبارزه با آپارتاید جنسیتی» در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شده بود، مطرح کرده است.
او به نقل از زنان افغانستان تاکید کرد که در میان زنان و دختران افغانستان «ناامیدی» به میان آمده و «جامعه جهانی با آنان خیانت کرده است.»
بنت تصریح کرد: «حس فراموش شدن از سوی جامعه جهانی در میان زنان افغانستان به شدت ملموس است. زمانی من با زنان افغانستان در جاهای مختلف دیدار داشتم، یک گونه ناامیدی را در سخنانشان حس کردم، دختران و زنان افغانستان به این باوراند که جامعه جهانی با آنان خیانت کرده است، ما با آنها خیانت کردیم، این بیاعتمادی تنها با اقدامات عملی میتواند رفع گردد، نه با محکوم کردنها و اظهار همدردی.»
ریچارد بنت، با بیان اینکه زنان افغان باید بصورت معنادار در تصمیمهای سیاسی در درون افغانستان و در نهادهای بینالمللی نقش داشته باشند، افزود: «باید با زنان افغانستان صحبت شود، نه در مورد آنان.»
به گفته وی، طالبان پالیسی «عمدی» برای زیر پا کردن حقوق زنان افغانستان را در پیش گرفتهاند.
اخیراً فعالان حقوق بشر و حامیان حقوق زنان درخواستهای زیادی برای به رسمیتشناختن «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان تحت کنترول طالبان مطرح کردهاند.
با این حال، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان گفت: «آزار جنسیتی یک جرم بینالمللی پنداشته میشود، اما جندر آپارتاید آنطور نیست. تشخیص جندر آپارتاید جنسیتی میتواند که یک اصل واقع شود برای ایجاد قوانین بینالملل که باعث میشود کشورهاییکه به این اصل اهمیت نمیدهند، به رسمیت شناخته نشوند.»
او بیان اینکه ایجاد سیستم حسابدهی در افغانستان میتواند به زنان کشور کمک کند تا به عدالت دست یابند، گفت: «محکمه جنایی بینالمللی میتواند، زمینه خوبی برای حسابدهی توسط دعوای قضایی باشد.»
بنت همچنان پیشنهاد کرد که افرادی دست به نقض حقوق بشر میزنند، باید تحریم شوند.
نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد در آغاز این نشست گفت که محدودیتهای طالبان علیه زنان و دختران، پیآمد منفی گسترده برای کل جامعه افغانستان خواهد داشت.
فایق گفته دو سال است که طالبان افغانستان را به «گروگان» گرفته و یک بحران اجتماعی بشردوستانه اقتصادی و سیاسی ایجاد کردهاند.
او تأکید کرده است که زنان و دختران که نیمی از جامعه را تشکیل میدهند، بیشترین آسیب را تحت حاکمیت طالبان متحمل شدهاند و این وضعیت چیزی کمتر از آپارتاید جنسیتی نیست که ارزشهای مشترک جامعهی بینالمللی را تهدید میکند.
گفتنی است که سازمان ملل روز جمعه، ۳۱ سنبله، برای نخستین بار نشستی برای بررسی «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان با حضور نمایندهگان کشورها و سازمانهای حقوق بشری برگزار کرد.
در این نشست ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای افغانستان، رینا امیری نماینده ویژه امریکا برای حقوق بشر و زنان افغانستان و شماری از نمایندهگان کشورهای سازمان ملل سخنرانی کردهاند.