فرهاد دریا هنرمندی که سال های طولانی از عشق، وطن، مبارزه، همدلی و همیاری سخن زد، این روز ها با انتقادهای تند، توهین و تحقیر فراوان روبرو گردیده است. اگر دقیق و درست حسابی سخن بزنیم. فرهاد دریا تنها هنرمندی بود که سال های تمام در تمامی غم مردم افغانستان غمگین بود و تلاش کرد تا بتواند اندک ترین کمک و نیاز اساسی آنها را تامین نماید. او هنرمندی است که با هنرش صدای مردم افغانستان شد و سال های درازی در این راه خدمات بزرگی را برای سرزمین و مردم خود انجام داد او هیچ نوع کوتاهی نه در کار هنر، نه در کار اجتماعی و مردم کرده است.
در حادثه زلزله هرات، شمار بیشتر از هموطنان ما، متاسفانه خانه و کاشانه شان را از دست دادند. صدها هموطن خویش را در این حادثه المناک از دست دادیم و صدهای دگر نیز در این حادثه زخم برداشتند.
پس از حادثه، گروه های متعددی برای کمک به غرب شهر هرات رفتند. مردم به گونه های مختلف کمک کردند و شهروندان برای نجات جان مردم تلاش بینهایت کردند. مهم ترین نیاز مردم پس از زمین لرزه، خانه یا مسکن بود که در آن بتوانند زندگی کنند و از شدت سرما به آنها پناه ببرند؛ از سوی دگر این خانه های تازه ساخته شده، در برابر زمین لرزه نیز، مقاومت سنگین داشته باشد.
چند گروهی انگشت شمار، تلاش کردند تا شهرک های برای این مردم بسازند تا بتوانند مردم را در برابر سرما و شتاب باد و باران، نجات دهند. اکنون که از شماری از آنها هنوز خبری نیست و یک عده دگر نیز با گذاشتن تصاویر فیس بوکی خبر هایی از ساخت این شهرک ها میزنند. فرهاد دریا با جمع آوری ۶۹,۱۰۰$ دالر آمریکایی، تلاش کرد خانه های موقت بسازد تا بتوانند مردم را در برابر سرما از وحشت باد و خنک نگهداری و مواظبت فرمایند. این خانه های موقت، به اسم super adobe homes که برگردان آن به زبان فارسی میگردد؛ خانه های ابر خشتی، ساخته شده است. هرچند ظاهر این خانه ها، نماد قشنگ و دلگرم کننده ای ندارند. اما این خانه ها، هم در برابر سرما و گرما توان دارند و هم در برابر زمین لرزه نیز، مقاومت بیشماری دارند.
خانه های ابر خشتی، برای اولین بار بر اساس داده های ویکی پیدیا توسط یک شهروند ایرانی ساخته شده است. قدمت ساخت این خانه ها به سال های ۱۹۸۴ بر میگردد. نادر خلیلی نخستین فردی بود که این ساختمان ها را در پاسخ به درخواست ناسا برای پناهگاه انسان ها، در ماه و مریخ ساخت. همچنان این ساختمان ها در سال ۱۹۹۵ برای پناهندگان جنگ خلیج فارس با پیشنهاد آقای نادر خلیلی در حمایت U N D P و کمیساری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهنده گان UNHCR ساخته شد. این ساخت و ساز ها نشان دهنده مقاومت این خانه ها در برابر سردی و گرمی و همچنان زمین لرزه های بزرگ است.
به قول منبع، کشور های کانادا، مکزیک، برزیل، بلیز، کاستاریکا، شیلی، ایران، هند، روسیه، مالی، تایلند و همچنین ایالات متحده آمریکا نیز از این خانهها ساخته اند. جان هزاران انسان دگری در این خانه ها حفظ و سلامت نگهداری شده است. در بخش معلومات این منبع چنین آمده است که بی بی سی فارسی در مارس سال ۲۰۱۹ گزارش داده است که این خانه ها در برابر زلزله ۷.۲ ریشتر، مقاومت کرده است.
اکنون اما، فرهاد دریا با انتقادهای تند و پیامک های رکیک و کمنتهای نادرستی روبروست. دریا را اکنون شماری به عنوان یک دزد پول، زیر سوال برده اند و پاسخ میخواهند در برابر آنچه سوال کرده اند. فرهاد دریا در گزارش خود نوشته است که این خانه ها را صد کارگر با شماری از مهندسان و مسوولین جمع آوری پول ساخته اند. او در گزارش خود گفته است که این خانه ها رنگ و رخ قشنگی ندارند؛ موقت اند و برای حفظ سلامت فرزندان و خانواده های آسیب دیده از زمین لرزه هرات ساخته شده است تا بتوانند در فردای روشن، برای خانواده های عزیز هرات، مسکن های اساسی بسازند.
شماری از شهروندان کشور جای سوال و پرسشگری از هنرمند کشور فرهاد دریا، دست به توهین و تحقیر توام با الفاظ رکیک زدند. این نمادی از نادانی، کجفهمی، زبانبازی، بدگویی و حرف زدن به قیمت نرخ روز است. فردا اگر همین فرهاد دریا کنسرت همدلی و همگرایی در کابل برگزار کند جناب منتقد نخسیتن فردی است که بلیط میگیرد. برای آنکه او حافظه تاریخی ندارد و امروزش را فراموش میکند. دقیقا مثل همین امروز که دیروز را فراموش کرده است و نمی داند این دریا در چه زمان هایی صدای او و جمع شهروندان افغانستان گردیده است.
انتقادهای بیجا، تصویرک سازی های بی مورد، شباهت شناسی های ناموزون و صدها عملکرد دگر و دست بلند انتقاد به سوی فرهاد دریا، ناموجه ترین کاری بود که در چندین روز پسین اتفاق افتاد. ضربه های این حرکت را فقط دریا میداند زیرا او سال های بیشماری برای همین مردم سرود و تلاش کرد. او صدای مهربانی، عشق و الفت بود و نیاز مبرم داشت تا در این امر مهم حمایت و پشتیبانی گردد. نه اینکه مورد تمسخر جاهلین و فیس بوک گردان هایی که با نفهمی و دوری از اطلاعات سبب غمبیکران در دل پاک دریا گردیدند.
مردم حق دارند سوال کنند؛ بلی حق دارند اما آنهایی که پول پرداخته اند، آنی که مهندس بوده است، آن فردی که کارگری کرده است و آن فردی که در جمع آوری پول نقش داشته است. نه آنانی که از بی مضمونی و خیال پردازی های خویش بام تا شام دنبال عیب جویی و نفرین دیگران اند. این گروه حق هیچ نوع سوال و پرسشی را ندارند زیرا اگر از آنها خواسته شود یک روزی برای خدا، در این امر مهم و حیاتی که نجات دهنده خانواده ها از زمستان و سیاه باد معروف این قریه های محاط به دشت، است شرکت کنند ضمن آنکه حضور نخواهند رساند، دگران را نیز با دروغ بافی مانع این کار میشوند. اینها فقط در سفسطه گویی و نقص جویی دست بلند دارند و هیچ حرکت مثمر کوچک و بزرگ را ستایش نخواهند کرد.
مردم افغانستان، دریا استند و دریا مردم افغانستان؛ سالهای بیشماری جاری خواهند بود و دریا در دل این سرزمین جا دارد. هیچ عنصر ضد سرود و صدا، هیچ لابیگران بیعرضه تاج و تخت، هیچ فرد ناآگاه نمی تواند مهر و همیاری او را در هر فرصتی از تاریخ فراموش کند. هنوز بلندی ها هوای تازه دارند و چشم های سیاه در آن گردش و دلربایی میکنند، همواره از دیو های مست میگذریم و کلید های خانه را باهم تقسیم میکنیم. این سرزمین دریا را نجات دهنده زندگی میکند.
آب ها همیشه تمیز استند؛ دریا!
رسولی