چندی پیش آمنه محمد معاون دبیرکل سازمان ملل در مصاحبهی از روند به رسمیتشناسی رژیم تالبان خبر داده و گفته بود «قرار است نشست نمایندگان ویژه کشورها در دوحه پیرامون به رسمیتشناسی تالبان برگزار شود.» این گفتههای خانم محمد دلخوشی و دلسردیهای فراوانی را در داخل و بیرون از افغانستان به پا کرد.
اپوزیسون طالبان گفتههای خانم محمد را غیرمسؤلانه و یکجانبه خوانده و تلاش نمودند با راه اندازی اعتراضات مانع به رسمیت شناسی تالبان شوند، به گونهای که هم زمان با برگزاری نشست سازمان ملل در دوحه نزدیک به بیست کشور شاهد اعتراضاتی ضدتالبانی بود و شرکت کنندهگان از سازمان خواستند تا طالبان باید به رسمیت شناخته نشود و تحریمهای بیشتر بر آنها اعمال شود.
با این همه در دو روز گذشته در دوحه چه گذشت و نتیجه این نشست چه بود؟
دبیرکل سازمانملل به این پرسشها در بیانیهی پایانی نشست دو روزه دوحه پیرامون افغانستان پاسخهای روشنی ارایه کرده است:
-اتخاذ رویکرد هماهنگ همه اعضا در مورد بحران افغانستان.
– شرکتکنندگان نگران ثبات افغانستاناند و نگرانیهای خود را در این نشست ابراز کردند.
– با توجه به حضور چشمگیر گروههای تروریستی، نبود دولت فراگیر، بدتر شدن وضعیت زنان و مساله قاچاق مواد مخدر همه باهم درهم تنیده هستند. مساله نادیده گرفتن یک اولویت به جای اولویت دیگر نیست. بلکه مساله رسیدن به یک رویکرد هماهنگ است.
– سازمان ملل مردم افغانستان را در اولویت میگذارد و ابتکاراتش را بر همین اساس انجام خواهد داد.
– امیدواریم قطعنامه اخیر شورای امنیت که خواستار یک رویکرد یکپارچه در جامعه بینالمللی شده، بتواند چراغ راه ما در برخورد با مسایل افغانستان شود.
– ارزیابی پیچیدگی بحران افغانستان دشوار است. ۹۰ درصد مردم افغانستان در فقر زندگی میکنند، شش میلیون کودک و مردان و زنان افغانستان در شرایط نزدیک به قحطی زندگی میکنند و کمکهای بشردوستانه تبخیر میشود.
– از کمکهای مالی وعده داده شده، میزان کمی از آن تحویل داده شده و البته مشکل مالی تنها مشکل ما در افغانستان نیست.
– ممنوعیت کار برای زنان در انجوها غیرقابل قبول است. در حالی که شاهد حملات مکرر به حقوق زنان هستیم، باید صدای خود را بلند کنیم.
– اصل عدم تبعیض هسته اصول و ارزشهای سازمان ملل را تشکیل میدهد و نیاز داریم آن را به افغانستان گوشزد کنیم
– سازمان ملل که در دو دهه گذشته در کنار مردم افغانستان بوده، همچنان به حمایت از مردم این کشور متعهد است.
در کنار نکات اساسی اشاره شده دبیرکل سازمان ملل در پاسخی به خبرنگاران گفته است در این نشست روی به رسمیت شناسی تالبان گفتگوی صورت نگرفته و در آیندهی نزدیک از برگزاری نشست بزرگتری برای پایان دادن به بحران سیاسی و بشری افغانستان خبر داده است.