هفتاد نفر از رهبران پیشین کشورهای جهان و اقتصاددانان برجسته، خواستار وضع مالیات ۲۵ میلیارد دالری بر درآمد کشورهای تولیدکنندهی نفت شدهاند تا از طریق آن هزینههای ناشی از تغییرات اقلیمی بر فقیرترین و آسیبپذیرترین مردم جهان پرداخت شود.
به گزارش گاردین، آنان با امضای یک نامه، خواستار اجراییشدن این اقدام پیش از نشست سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی در شهر دبی شدهاند.
نشست سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی موسوم به «کوپ ۲۸» قرار است روز پنجشنبه هفتهی جاری به ریاست امارات متحده عربی در شهر دبی برگزار شود. در این نشست رهبران ۱۹۸ کشور و سازمانهای ملی و بینالمللی شرکت خواهند کرد.
این نامه به سلطان الجابر، مدیر اجرایی شرکت ملی نفت امارات متحده عربی و رییس منتخب نشست «کوپ ۲۸» و لولا داسیلوا، رییسجمهور برازیل و رییس فعلی گروه ۲۰ ارسال شده است.
این نامه را دستکم ۲۵ نخستوزیر و رییسجمهور پیشین کشورها، از جمله گوردون براون، نخستوزیر پیشین بریتانیا، هلن کلارک، نخستوزیر سابق نیوزلند، جویس باندا، رییسجمهور پیشین مالاوی، میشل باشله، رییسجمهور سابق شیلیا و بانکی مون، دبیرکل سابق سازمان ملل متحد و شماری از اقتصاددانان برجسته امضا کردهاند.
امضاکنندگان این نامه گفتهاند که چنین مالیاتی تنها بخش کوچکی از سودی است که کشورهای تولیدکنندهی نفت در سالهای اخیر بدست آوردهاند و میتواند کمکی باشد برای پر شدن صندوق «خسارت و آسیبها» برای کشورهای فقیر و آسیبدیده از تأثیرات بحران اقلیمی جهان.
گوردون براون به گاردین گفته است: «اگر بخواهیم نشست سازمان ملل در مورد تغییرات اقلیمی موفق شود، باید راهی برای شکستن بنبست تأمین مالی تغییرات اقلیمی پیدا شود.»
او افزوده است: «پس از بیش از یکدهه نقض وعدهها، مالیات ۲۵ میلیارد دالری نفت و گاز که توسط دولتهای تولیدکنندهی نفت پرداخت میشود و توسط امارات متحده عربی بهعنوان رییس کوپ ۲۸ پیشنهاد میشود، آغازگر تأمین مالی برای کاهش اثرات مخرب بلایا [کاهش انتشار گازهای گلخانهای] و سازگاری در جنوب جهانی است.»
او گفته است: «اما اگر قرار است یک تریلیون دالر در سال برای بودجهی آبادسازی و [اثرات] اقلیمی در جنوب جهانی جمع شود، تمام تولیدکنندگان اصلی قدیمی و کنونی باید با تضمین و کمکهای بلاعوض پای میز مذاکره بیایند.»
بنابر گزارش گاردین، در این نامه اشاره شده که طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، درآمدهای نفتی قبل از همهگیری کرونا ۱.۵ تریلیون دالر در سال بود، اما در سال ۲۰۲۲ به رکورد چهار تریلیون دالری رسید.
در این نامه آمده است که این درآمد ۲۰ برابر کل بودجهی جهانی برای کمک است، بیش از ۳۰ برابر بودجهی سال همهی بانکهای توسعهی چندجانبه با هم، و ۴۰ برابر ۱۰۰ میلیارد دالری است که در سال ۲۰۰۹ به کشورهای فقیر برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و سازگاری با تأثیرات بحران آبوهوا وعده داده شده بود.
در این نامه آمده است: «در فاصلهی تنها یک سال، ۲.۵ تریلیون دالر سود بادآورده نصیب دولتهای تولیدکنندهی نفت و شرکتهای ملی و دیگر شرکتهای خصوصی آنها شده که برای بدست آوردنش هیچ کاری انجام ندادهاند.»