دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) میگوید که بازداشت خودسرانه، شکنجه و بدرفتاری و قتل فراقانونی نظامیان حکومت پیشین افغانستان همچنان ادامه دارد.
بخش حقوق بشر یوناما امروز (پنجشنبه، ۱۳ ثور) بانشر گزارش وضعیت حقوق بشر در افغانستان گفته است که این بازداشتها و قتلها با وجود تأکید مقامهای طالبان بر رعایت عفو عمومی، ادامه دارد.
یوناما گفته است که بین اول جنوری و ۳۱ مارچ دستکم ۳۸ مورد دستگیری و بازداشت خودسرانه، حداقل ۱۰ مورد شکنجه، بدرفتاری و تهدیدات و دستکم چهار مورد قتل فراقانونی مقامها و نیروهای دفاعی و امنیتی حکومت پیشین را ثبت کرده است.
تلفات انفجارها
در گزارش بخش حقوق بشر یوناما آمده است که از ششم تا شانزدهم جنوری سال جاری میلادی، در سه انفجار مواد انفجاری تعبیهشده در کابل، دستکم ۷۹ غیرنظامی کشته شدند.
در این گزارش آمده است که در ششم ماه جنوری انفجار ماین جاسازیشده در یک موتر شهری در منطقهی شیعه و هزارهنشین دشت برچی در غرب کابل، دستکم پنج کشته و ۲۰ زخمی برجای گذاشت.
براساس این گزارش، کشتهشدگان شامل یک زن، سه مرد و یک نفر با سن و جنسیت نامعلوم و زخمیها شامل ۱۸ مرد و دو نفر با سن و جنسیت نامعلوم میشوند.
یوناما گفته است که داعش مسئولیت این حمله را بهعنوان بخشی از کارزار «و هرکجا که آنها را پیدا کردید بکشید» به عهده گرفت و اعلام کرد که «کافران» را هدف قرار داده است.
در گزارش بخش حقوق بشر یوناما آمده است که داعش در نهم ماه جنوری یک بس حامل کارمندان ادارهی تنظیم امور زندانهای طالبان را هدف قرار داد که سه مرد بالغ کشته و دستکم ۱۳ مرد بالغ زخمی شدند.
براساس گزارش یوناما، حوالی ساعت ۳:۰۰ بعدازظهر یازدهم جنوری نیز انفجاری «با ماهیت نامعلوم» در یک مرکز تجاری در منطقهی دشت برچی کابل رخ داد که در آن سه نفر کشته و ۳۵ نفر دیگر زخمی شدند.
یوناما گفته است که سن و جنسیت کشتهشدگان مشخص نشده است، اما زخمیها شامل یک دختر، پنج پسر، هشت زن بالغ و ۲۱ نفر با سن و جنسیت نامعلوم بودهاند. در گزارش یوناما آمده است که مسئولیت این حمله را کسی به عهده نگرفت.
بخش حقوق بشر یوناما در گزارش خود به انفجار در مقابل دفتر «نوی کابل بانک» در قندهار نیز پرداخته و گفته است که مهاجم انتحاری داعش نیروهای پولیس طالبان را که برای دریافت معاش خود صف کشیده بودند، هدف قرار داد.
در گزارش یوناما آمده است که در این انفجار ۲۵ مرد بالغ کشته و دستکم ۵۰ مرد بالغ زخمی شدند که بیشتر قربانیان نیروهای پولیس طالبان هستند.
آزادی رسانهها
در گزارش بخش حقوق بشر یوناما آمده است که رسانهها و خبرنگاران در افغانستان در محیط چالشبرانگیز به فعالیت خود ادامه میدهند.
براساس این گزارش، علاوه بر طیفی از محدودیتهای اعمالشده توسط طالبان و خطر بازداشت خودسرانه، رسانهها با چالشهای مالی قابل توجهی نیز مواجه اند.
در این گزارش به بازداشت خبرنگار خبرگزاری جاپانی کیودو در کابل به اتهام نامعلوم، بازداشت دو خبرنگار خبرگزاری «گردش اطلاعات» در کابل به اتهام نامعلوم، بازداشت خبرنگار خبرگزاری پژواک در سمنگان پس از درخواست مصاحبه با مقامهای محلی طالبان در مورد اعتراض مالکان رستورانتها و هتلها به افزایش مالیات و بازداشت یک کارمند خامهپرس در کابل به اتهام نشر گزارش در مورد حجاب و ممنوعیت عکس گرفتن و تصویربرداری از مقامهای طالبان در قندهار بهعنوان نمونههایی از بازداشت خبرنگاران و محدودیت بر رسانهها از ماه جنوری تا مارچ از سوی طالبان، اشاره شده است.
بخش حقوق بشر یوناما در گزارش خود همچنین گفته است که طالبان در این مدت محدودیتها بر حقوق زنان و دختران و مجازات علنی افراد متهم را همچنان ادامه دادهاند.
در این گزارش آمده است که طالبان دستکم در هر هفته یک مورد از مجازات علنی افراد را در یکی از ولایتهای افغانستان اجرا میکنند.
طالبان تا اکنون به گزارش جدید بخش حقوق بشر یوناما واکنش نشان ندادهاند، اما پیش از این همواره گزارشها در مورد نقض حقوق بشر و قتل فراقانونی نظامیان پیشین را رد کرده و «پروپاگند» خواندهاند.