نخستین اقدام طالبان پس از آنکه قدرت را به دست گرفتند، تغییر نام کشور به امارت اسلامی افغانستان بود.
از آن زمان تا کنون، این گروه تعداد زیادی از نام سرک ها، میادین، دانشگاه ها و حتی یک شهر (چاریکار به امام ابوحنیفه) را تغییر داده اند.
طالبان برخی از نام های محلی دری و پشتو را با نام های عربی جایگزین کرده اند که اکثر مردم افغانستان به ان تکلم نمی کنند. در همین حال، اسامی بناهای تاریخی برای تجلیل از شخصیتهای سیاسی افغانستان، برای ادای احترام به شخصیتهای تاریخی اسلامی که هیچ ارتباطی با این کشور ندارند، تغییر نام دادهاند.
کمپین تغییر نام طالبان انتقادهای بی شماری را در فضای مجازی داشته است است و برخی از مردم، این گروه را به تلاش برای از بین بردن هویت های فرهنگی بومی کشور متهم می کنند.
تغییر نام اماکن عمومی مدتهاست که به شدت بحثبرانگیز بوده و محصول جانبی درگیری میان گروههای قومی، مذهبی و سیاسی رقیب و حتی متخاصم بوده است.
حمید حکیمی، از اعضای ارشد اندیشکده شورای آتلانتیک مستقر در واشنگتن، نسبت به این موضوع اظهار داشته است که طالبان “نام مکان ها و نهادها را تغییر می دهند تا روایت پیروزی خود را به وفاداران خود نشان دهند و همزمان بقایای دشمنان خود را از بین ببرند.”
وی افزود: “تغییر نام یک منطقه جغرافیایی و یا نهادها ممکن است به عنوان نمایش نهایی پیروزی از سوی طالبان تلقی شود.”
حذف ادای احترام و قدردانی به دشمنان پیشین
زمانی که طالبان کنترل کابل را در آگست ۲۰۲۱ به دست گرفتند، به سرعت نام سرک ها، میادین و دانشگاههای شهر کابل را تغییر دادند که به دشمنان پیشین خود (دولت سرنگونشده افغانستان و مجاهدین سابق، گروههای اسلامگرا که در دهه ۱۹۹۰ در مقابل طالبان جنگیدند)، احترام میگذاشتند. بسیاری از شخصیتهای مجاهدین در نظام سیاسی جدیدی که پس از سال ۲۰۰۱ ظهور کرد، نقشهای برجستهای داشتند.
یکی از نخستین اهداف طالبان، سرک اصلی میدان هوایی کابل “جاده مسعود” بود.
میدان هوایی کابل (میدان هوایی بین المللی حامد کرزی) که به افتخار رئیس جمهور پیشین حامد کرزی بود، به سرعت به میدان هوایی بین المللی کابل نیز تغییر نام داد.
طالبان همچنین نام یک میدانی در کابل مشهور به “میدان شهید مزاری” که به افتخار عبدالعلی مزاری ساخته شده بود، تغییر دادند.
طالبان همچنین نام دانشگاه دولتی در کابل را به افتخار برهان الدین ربانی رئیس جمهور پیشین، تغییر دادند.
همچنین بازار موسوم به بازار بوش کابل که زمانی بازار پر رونق تجهیزات نظامی و مواد غذایی امریکایی بود، به بازار مجاهدین تغییر نام داد.
در دو سال گذشته، طالبان کمپین تغییر اسامی خود را به شهرهای سراسر افغانستان گسترش داده است.
این گروه حتی نام میدان های هوایی ولایات مرکزی بامیان، دایکندی و غور را تغییر دادند که به ترتیب از دو رهبر پیشین مجاهدین و یک ژنرال ارتش افغانستان تجلیل می کرد.
در همین حال، دو سرک اصلی در شهر هرات که به ترتیب به مسعود و پسر اسماعیل خان نام گذاری شده بود ، نیز تغییر نام دادند.
در بسیاری از موارد، طالبان نام اصلی سرک ها، میادین و سایر مکانهای عمومی را مجددا نام گذاری کردند. در موارد دیگر، آنها مکان هایی را برای تجلیل از علما و اندیشمندان جهان عرب تغییر نام داده اند. در برخی موارد، سرک ها و میادین به نام رهبران و جنگجویان کشته شده طالبان تغییر نام داده شده اند.
طالبان در یکی از جنجالی ترین اقدامات خود، شهر چاریکار مرکز ولایت پروان را به نام امام اعظم تغییر نام دادند.
این درحالیست که بسیاری از تحلیلگران این اقدامات طالبان را نگران کننده و سیاسی عنوان می کنند.
طالبان همچنین نام قطعه های ارتش افغانستان را تغییر داده و اسامی عربی را جایگزین فارسی و پشتو کردند.