پس از تاسیس اسراییل در ۱۹۴۸، امریکا بهعنوان مهمترین حامی این رژیم در سطح بینالملل بوده است. اسرائیل درواقع بدون کمک آمریکا، نمیتواند اسرائیل باشد. اسرائیل ازنظر وسعت و جغرافیا و از نظر جمعیت و نیروی انسانی، فاقد شاخصههای لازم برای بقا در شرایط بحران است و اگر حمایتهای آمریکا نباشد اسرائیل بهشدت ضربه خورده و بهاحتمالزیاد فرومیپاشد. این را هم مقامات آمریکایی و هم مقامات اسرائیلی بارها تکرار کرده و گفتهاند که تلآویو بدون حمایت واشنگتن دچار مشکلات بزرگی خواهد شد.
اما پرسش این است که چرا امریکا تمامقد پشت اسرائیل ایستاده است؟ چه چیزی باعث شده که امریکا تمامی قطعنامههای شورای امنیت علیه اسرائیل در هفت دههی گذشته را وتو کرده و درواقع، سپر دفاعی اسرائیل در طول بیش از ۷۰ سال عمر این رژیم بوده است؟
با توجه به دادههای تاریخی، پیوندهای مذهبی و اجتماعی و نظرات کارشناسان، به چهار عامل اصلی که حمایت واشنگتن از تلآویو را توجیه میکند که اشاره میکنیم.
نخست: در جای خواندم که وقتی در سال ۱۶۵۴ م. پیوریتنها (مسیحیان معتقد به برتری قوم یهود) پا به سرزمین ناشناختهی آمریکا گذاشتند، آن را همانجایی دانستند که پیامبران بنیاسراییل به قوم خود وعده داده بودند. آنها «نیویورک» را «اورشلیم» و کوههای «راکی» را کوههای «صهیون» دانستند و برای ماندگاری در این سرزمین، برنامهریزی کردند. پسازآن در موجهای مهاجرت یهودیان به امریکا، در سالهای ۱۸۴۸ و ۱۸۸۱ م. یهودیان خود کمکم هم قدرت گرفتند و هم برخی صنایع را در اختیار خود گرفتند و به کمک حکومت تازه استقلالیافتهی آمریکا رفتند.
یهودیها که ابتدا در نیویورک پذیرفته نشدند، بعدها این شهر را به مرکز خود تبدیل نمودند و ۳۲ سازمان و تشکل با هزاران زیرشاخه ایجاد کردند که مهمترین آن لابی «ایپک» است که هماکنون ۷ دفتر در آمریکا دارد که مرکز آن نیویورک است.
یکی از ارکان قدرت صهیونیستها، نفوذ بالای آنها در انتخابات مختلف آمریکاست. به نوشته برودسکی در کتاب تحت عنوان حقایقی دربارهی صهیونیسم؛ دو عامل سبب میشود یهودیها در انتخابات آمریکا نقش تعیینکنندهای داشته باشند: حضور ۹۰ درصدی و پول. یهودیها در انتخابات بسیار فعال عمل میکنند. آنها برای نامزدهای موردنظر خود کمکهای مالی جمع کرده و ابزار رسانهای خود را در خدمتشان قرار میدهند.
به این دلیل است که نامزدهای انتخاباتی در حمایت از اسراییل مسابقه میدهند. به نوشتهی وی در سال ۱۹۷۶ م. «کارتر» با حمایت «ادوارد ساندرز» رییس ایپک، رییسجمهور آمریکا شد اما چهار سال بعد و حمایت همین لابی از ایشان، موجب شکست کارتر گردید. دلیل این امر، تصویب یک قطعنامهی ضد اسراییلی بود که «مک هنری» سفیر ایالاتمتحده در سازمانملل از آن حمایت کرده بود اما «ریگان» از همین مسأله استفاده کرد و حمایت یهودیان را جلب نمود و در سال ۱۹۸۴ م. هم برای بار دوم رییسجمهور شد، زیرا مالیات یهودیان را حذف کرد و اسراییل را وارد ناتو کرد و آنان را در جنگ ستارگان مشارکت داد. به همین شکل، سایر رؤسای جمهور امریکا هرکدام در این راستا گام گذاشتهاند.
دوم اما هدف دیگر ایالاتمتحده آمریکا در تقویت و حمایت از رژیم صهیونیستی، همانا مربوط به نقش حیاتی و جایگاه ویژهای است که این رژیم در استراتژی آمریکا دارد.
اسرائیل بهعنوان عامل تفرقه و مهارکننده و یا سرکوب نهضتهای رهاییبخش در منطقه است. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان روابط بینالملل، حفظ امنیت اسرائیل هرگز نمیتوانسته/ تواند تنها هدف روابط ویژه میان آمریکا و اسرائیل بوده باشد، چراکه در غیر این صورت، آمریکا میتوانست به تلاش برای حفظ توازن نظامی و استراتژیک میان اسرائیل از یکسو و مجموعه کشورهای عربی از سوی دیگر بسنده کند. این در حالی است که دولتهای مختلف در آمریکا، از هر دو حزب (جمهوریخواه و دمکرات) همواره اتفاقنظر دارند که اسرائیل باید نسبت به کشورهای عربی از برتری کیفی در فناوری نظامی برخوردار باشد. در حقیقت اسرائیل مرکز اصلی پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه به شمار میرود، همانطوری که در شرایط خاص، اسراییلیها به آن اعتراف کردهاند. «اس ابراموف» یکی از رهبران حزب لیبرال اسرائیل زمانی گفته بود: اسرائیل فقط برای دفاع از خودش جنگ نمیکند، بلکه برای منافع حیاتی غرب نیز میجنگد.
سوم اما دلیل اعتقادی و دینی پشت حمایت امریکا از اسراییل مطرح است. امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل امریکا میگوید: اهمیت اسرائیل برای آمریکا امنیتی نیست، اقتصادی و سیاسی هم نیست. اهمیت اسرائیل برای آمریکا یک موضوع اعتقادی، دینی، ایمانی و مذهبی است. به گفته وی در آمریکا حدود ۷۰ تا ۸۰ میلیون مسیحی هستند که معتقدند که عیسی مسیح زمانی ظهور میکند که یکسری اتفاقاتی در غرب آسیا و خاورمیانه امروزی از طریق یهودیها به وقوع میپیوندد و این افراد درواقع کسانی هستند که اوانجیلیستها معروفاند. اوانجیلیستها معتقدند که جنگ بزرگی میان یهودیان و همسایگان عرب و مسلمان درخواهد گرفت. در این جنگ مسجدالاقصی و قبه الصخره نابود میشود و معبد سلیمان نبی در همان نقطه ساخته خواهد شد و جنگ آخرالزمانی شکل میگیرد و عیسی مسیح ظهور خواهد کرد. بهطور نمونه آقای بایدن سال ۲۰۰۸ مصاحبه کرد و گفت من مسیحی هستم، اما صهیونیست هم هستم.
چهارم؛ به اعتقاد بعضی از کارشناسان سیاسی، یکی دیگر از دلایل اصلی حمایت غرب از رژیم صهیونیستی، موقعیت جغرافیایی فلسطین اشغالی است. فلسطین در منطقه غرب آسیا واقع شده است که ازنظر استراتژیک، منطقهای مهم و حساس است. این منطقه به دلیل منابع طبیعی، موقعیت ژئوپلیتیکی و نزدیکی به اروپا و آسیا، از اهمیت ویژهای برای غربیها برخوردار است.
مسأله نفت از مهمترین اهداف آمریکا و غرب در حمایت از اسراییل است. بهاینترتیب که با استقرار اسراییل در غرب آسیا، این منطقه را همواره ملتهب و ناامن نگه دارد و اینگونه از پیشرفت و توسعه و صنعتی شدن کشورهای این منطقه ممانعت به عمل آورد؛ چراکه در صورت صنعتی شدن کشورهای غرب آسیا، دیگر نفتی از منطقه صادر نخواهد شد. حالآنکه حیات آمریکا و اروپا به نفت این منطقه وابسته است و بنابراین با حمایت تمامقد از اسراییل درواقع از عامل ضد توسعه منطقه غرب آسیا در راستای منافع نفتیشان حمایت میکنند.
نکته آخر اینکه بر اساس دلایل فوق، اسراییل بزرگترین دریافتکننده کمکهای امریکا در بیش از ۷۰ سال گذشته بوده است. بر اساس گزارش مرکز اطلاعرسانی فلسطین در قوس سال ۱۳۸۱ تحت عنوان «آیا مالیاتدهندگان آمریکایی بیدار میشوند؟»؛ اسرائیل از سال ۱۹۷۳ تا آن زمان فقط، ۶/۱ هزار میلیارد دالر به ایالاتمتحده آمریکا خسارت وارد کرده است.
این گزارش که بهوسیله یک کارشناس اقتصادی آمریکایی در واشنگتن به نام «توماس استوفر» تهیه شده است، گفتهشده که میزان کمکهای آمریکا به رژیم صهیونیستی، دو برابر هزینه جنگ ویتنام است.
از سوی هم بر اساس این گزارش، اسرائیل از سال ۱۹۷۳ تا آن زمان ۲۴۰ میلیارد دالر کمک مالی از آمریکا دریافت کرده است. کمکهای خارجی آمریکا به مصر تا همان زمان ۱۱۷ میلیارد دالر و به اردن ۲۲ میلیارد دالر بوده است. دو کشور مذکور این کمکها را در برابر امضای موافقتنامه صلح با رژیم صهیونیستی دریافت کردهاند.
از طرف دیگر و بر اساس آماری که سایت «الخلیج آنلاین» منتشر کرده است، آمریکا در سال گذشته و در نخستین روزهای جنگ علیه غزه، کمک نظامی به مبلغ ۱۴ میلیارد دالر برای پشتیبانی از رژیم صهیونیستی در جنگ غزه اختصاص داده است.
براساس این آمار، مجموع کمکهای آمریکا به رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۴۸ میلادی حدود ۲۶۳ میلیارد دالر برآورد شده که از این مبلغ، ۱۳۰ میلیارد دلار فقط کمکهای نظامی بوده است.
بااینوجود و بنابر دلایل فوق امریکا سپر دفاعی اسراییل بوده و مهمترین مدافع این رژیم میباشد. اگر بهصورت خلاصه جمعبندی نماییم، به این نتیجه میرسیم که نکاتی ازجمله مسئله اعتقادی حدود یکسوم جمعیت مسیحی امریکا، جلوگیری از قدرت گرفتن کشورهای بزرگ و تاریخی، موقعیت جغرافیایی، منابع طبیعی و اهمیت استراتژیک منطقه غرب آسیا، همهی این دلایل سبب شده تا امریکا در حمایت از رژیم اسراییل سنگ بگذارد. غرب آسیا، همهی این دلایل سبب شده تا امریکا در حمایت از رژیم اسراییل سنگ بگذارد.