روز گذشته هواپیماهای رژیم اسراییل با حمله به کنسولگری ایران در دمشق سوریه ۱۱ تن به شمول یکی از فرماندهان ارشد نظامی و از مستشاران ایران در سوریه را ترور کرد.
سفیر ایران در سوریه در نخستین اظهارنظر خود پس از حمله هوایی به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق گفت که “اسرائیل با جنگندههای اف٣۵ از جولان با شش موشک ساختمان کنسولگری را هدف قرارداد و این اقدام اسرائیل پاسخ قاطع ما را به همراه خواهد داشت.» او در صفحهی شخصی خود در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) هم نوشت: ما در وقتیکه میخواهیم مقابلهبهمثل خواهیم کرد.
سوال اساسی این است که اسرائیل چرا کنسولگری ایران در دمشق که بهعنوان مکان دیپلماتیک، از هرگونه حمله مصئون است را هدف قرارداد و چرا اسرائیل در هفتههای پسین، روند ترور فرماندهان و مستشاران نظامی ایران در سوریه را تشدید کرده است؟
از سوی هم شاید برای بسیاریها این سوال نیز مطرح باشد یا هم این موضوع مبهم و گنگ و اینکه ایران بهصورت عملی چهکاری در قبال فلسطین انجام داده است و سرداران ایران، ازجمله سردار سلیمانی، این کشور چه نقشی در ایجاد، تقویت و تجهیز جنبشهای فلسطینی داشته است؟
برای پاسخ به این پرسشها (کمکهای عملی ایران به فلسطین) در ذیل اشاره میکنیم و همچنین نقش سرداران این کشور در ایجاد حلقهی محاصره علیه رژیم صهیونیستی تا باشد که این مسئله روشن شود.
اول: همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، به رهبری امام خمینی، در ۲۲ دلو ۱۳۵۷ و با توجه به دیدگاه امام خمینی در حمایت از فلسطین؛ یک هفته بعدازاین اتفاق، دیپلماتهای اسرائیلی با کمک امریکا از ایران فرار کردند و سفارت اسرائیل در تهران به سازمان آزادیبخش فلسطین به رهبری یاسر عرفات واگذار شد. همچنین امام خمینی در ۲۹ دلو همان سال و درست یک هفته بعد از پیروزی انقلاب این کشور، دستور قطع رابطه با اسرائیل را صادر کرد. البته در کنار این تحرکات، در سال ۱۳۵۸، امام خمینی آخرین جمعه ماه رمضان را «روز قدس» اعلام کرد و از مسلمانان خواست به حمایت از فلسطین حرکت کنند.
دوم: ایران بهعنوان مهمترین پشتیبان گروههای فلسطینی در بیش از ۴۰ سال گذشته، نقش اساسی را در تجهیز آنان داشته است. البته بارها مقامات ایرانی و فلسطینی به حمایت ایران از این جنبشها اعتراف کردهاند.
بهطور نمونه آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی ایران، بارها در سخنرانیهایش اذعان به کمک به جنبشهای فلسطینی کرده است. وی در ۲۴ عقرب ۱۳۹۸ و در دیدار با مهمانان کنفرانس وحدت و سفرای کشورهای اسلامی در تهران گفت: «موضع ما در قضیّهی فلسطین یک موضع اصولی است؛ یک موضع قطعی و اصولی است. از اوّل انقلاب هم ما در این موضع قرار گرفتیم. اولین کاری که جمهوری اسلامی کرد، این بود که مرکز صهیونیستها در تهران را که مال رژیم قبل بود، از آنها گرفت، بیرونشان کرد، داد به فلسطینیها؛ این یک کار واقعی و نیز یک کار نمادین بود و تا امروز ما در موضع خودمان قرار داریم. ما از فلسطین حمایت کردیم، به فلسطینیها کمک کردیم، بازهم کمک میکنیم، هیچگونه ملاحظه و رودربایستی هم در این قضیّه نداریم. باید همهی دنیای اسلام به فلسطین کمک کنند».
همچنین وی در ۱۴ دلو سال ۱۳۹۰ در خطبههای نماز جمعه تهران، گفت: «ما در قضایای ضدیت با اسرائیل دخالت کردیم؛ نتیجهاش هم پیروزى جنگ ۳۳ روزه و پیروزى جنگ ۲۲ روزه بود. بعدازاین هم هر جا هر ملتى، هر گروهى با رژیم صهیونیستى مبارزه کند، مقابله کند، ما پشت سرش هستیم و کمکش میکنیم و هیچ ابائى هم از گفتن این حرف نداریم.»
رهبر جمهوری اسلامی ایران در سال ۹۳ از حمایت همهجانبه از سازمانهای فلسطینی در غزه فراتر رفته و گفته بود: «کرانه باختری باید مسلح و آماده دفاع شود و این کار قطعا انجام خواهد شد».
قاسم سلیمانی هم بارها به گونه صریح از حمایت فلسطینیها سخن گفت. وی در ۲۸ جدی ۱۳۹۷ و یک سال قبل از اینکه از سوی امریکا به شهادت برسد، در یک سخنرانی طولانی به حمایت ایران از گروههای فلسطینی اشاره کرد و گفت: «ما بهخاطر یک جریان به فلسطین کمک نمیکنیم، بلکه حمایت ما از مردم فلسطین به سبب انجام وظیفه دینی و انقلابی و مقابله با رژیم صهیونیستی است»
سوم: محمود الزهار، چهره ارشد حماس و وزیر امور خارجه سابق فلسطین، در گفتگویی با شبکه العالم به مناسبت سالروز ترور قاسم سلیمانی در سال ۱۴۰۰، گفت که در سفری به تهران در سال ۲۰۰۶، قاسم سلیمانی به آنها کیفهایی حاوی ۲۲ میلیون دالر داده تا با آن حقوق کارمندان دولت خودگردان پرداخت شود. به گفته وی، یعنی ایران علاوه بر کمکهای مستشاری، بخش بزرگی از هزینههای مالی جنبشهای فلسطینی را نیز پرداخت میکند.
بههرحال، با توجه به نقش ایران در تجهیز و حمایت گروههای مقاومت، ازجمله فلسطین که امروزه چالش جدی برای اسرائیل به میان آورده و تقریباً این رژیم را محاصره نمودهاند و همچنین عملیات اخیر طوفان الاقصی که حدود شش ماه است، اسرائیل در تله آن گیر افتاده و به هیچیک از اهدافش در غزه نرسیده؛ همه این موارد این رژیم را وادار کرده تا دست به اقدامات فراقانونی ازجمله حمله به یک مکان دیپلماتیک مانند کنسولگری ایران در دمشق بزند.
درنتیجه میتوان گفت که اسرائیل تلاش دارد تا با ترور مستشاران نظامی ایران، شکستهای خود در عدم رسیدن به اهدافش در غزه را که باوجودی انجام جنایات بسیار انجام داده است، جبران کند.