نخستین همایش نخبگان افغانستانی در تهران با حضور شمار زیادی از نخبگان، اندیشمندان و مسوولان ایران و افغانستان برگزار شد.
این همایش روز شنبه، ۲۷ بهمنماه، از سوی سازمان توسعه همکاریهای علمی و فناورانه بینالمللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری ایران برای دو روز برگزار شدهاست.
مسوولان، هدف از برگزاری این همایش را تعامل و همافزایی میان استعدادهای علمی و فرهنگی دو ملت اعلام کردند.
حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری ایران، بر اهمیت حمایت از نخبگان افغانستانی و پیوند آنها با زیستبوم نوآوری ایران تأکید کرد و افزود: «نخبگان افغانستانی دیگر مهاجر نیستند.»
حسین افشین، افزود که ملت ایران و افغانستان دارای ریشههای مشترک بوده و افغانستانیها در ایران بهعنوان بخشی از جامعهی ایران، پذیرفته شدهاند.
دکتر افشین، به فرمان رهبر انقلاب اسلامی اشاره کرد که بر اساس آن، هیچ کودک افغانستانی نباید از تحصیل در ایران باز بماند.
او بر اهمیت همکاری علمی و ایجاد یک اکوسیستم مشترک بین ایران و افغانستان نیز اشاره کرد و گفت که این همکاری میتواند به پیشرفت هر دو کشور کمک کند.
دکتر افشین در پایان سخنان خود گفت که ایران خانه نخبگان افغانستانیها است و از آنها دعوت کرد تا با هم آیندهای روشن بسازند.
همچنان، دکتر ایمانیپور، پیرامون روابط فرهنگی و علمی جمهوری اسلامی ایران و افغانستان صحبت کرد و یاد آورد شد که تعامل با همسایگان از جنبههای دینی و انسانی بسیار حائز اهمیت است.
دکتر ایمانیپور به نقش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در اجراییسازی موافقتنامههای فرهنگی با سایر کشورها اشاره کردند و بیان کردند که این همکاریها شامل حوزههای علمی، ورزشی و گردشگری نیز میشود.
دکتر ایمانیپور همچنان به اهمیت علم و پژوهش در ایجاد قدرت جمهوری اسلامی ایران پرداختند و بیان کردند که توجه به علم و فناوری باید به عنوان یک جهاد در نظر گرفته شود.
در پایان، دکتر ایمانیپور ابراز امیدواری کردند که گفتوگوهای امروز منجر به همکاری و تعامل سازنده بین جمهوری اسلامی ایران و افغانستان شود.
از سوی دیگر، دکتر سجادی، رییس دانشگاه خاتم النبیین کابل، ضمن تشکر از برگزارکنندگان، این همایش را فرصتی مناسب برای تبادل نظر و همکاری میان دو کشور عنوان کرد.
سجادی به موضوعات چون جنگ، فقر، بیکاری، و عدم دسترسی به آموزش و بهداشت، در سالهای اخیر در افغانستان اشاره کرد و برای ساختن آیندهای بهتر تأکید نمود.
او یکی از مهمترین راهکارها برای حل مشکلات افغانستان را توسعه علم و فناوری دانستند و تاکید کرد که با استفاده از علم و فناوری میتوان زمینههای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور را فراهم کرد.
دکتر سجادی ابراز امیدواری کردند که این همایش گامی مؤثر در راستای توسعه علم و فناوری در افغانستان باشد و زمینه را برای همکاریهای بیشتر بین نخبگان دو کشور فراهم کند.
این همایش، بهعنوان نخستین گردهمایی جامع نخبگان افغانستانی در ایران، بر طیف وسیعی از موضوعات کلیدی تمرکز دارد.
قرار است در جریان دو روز برگزاری این همایش، ۱۵ تن از نخبگان افغانستانی در حوزههای مختلف علمی، هنری و فرهنگی به ارائه دیدگاهها و دستاوردهای خود خواهند بپردازند