طوری که میدانیم اختلافات درون گروهی طالبان یک امر غیر قابل انکار است. حضور رییس استخبارات پاکستان در نخستین روز سقوط نظام جمهوری دقیقا به دلیل جلوگیری از درگیری درون گروهی طالبان بر سر تقسیم قدرت بود. مساله جلوگیری از چند پارچهگی و حفظ اتحاد سازمانی طالبان در حقیقت مهمترین بخش حمایت پاکستان از گروه طالبان را تشکیل میداد که رفتار های گروه طالبان در برابر آن کشور به ویژه پناهدادن به تیتیپی و کوبیدن به دهل دیورند باعث شد تا کشور پاکستان در فکر تغییر استراتیژی خود پیرامون طالبان شود.
گروه طالبان در فقدان عامل خارجی بنا به دلایلی چون چند دستهگی در قسمت تعامل با دنیا، پناهدادن به گروه های تروریستی، تقسیم منابع قدرت و ثروت، کنترول بر مافیای مواد مخدر و تجارت غیر قانونی اسلحه، رقابت جناحهای قندهار و حقانی و حتی اختلافات تاریخی درانی و غلجایی، به صورت قطعی قادر به حفظ اتحاد و یک پارچهگی خویش نیستند.
در این میان تندرویی غیرقابل مهار هبةالله اخندزاده پرسشهای دوام حیات رژیم طالبان را حتی در درون حلقاتی از طالبان مطرح ساخته است. این حلقات به این نتیجه رسیده است که عمر رژیم طالبان در صورت تداوم سلطه هبةالله، کوتاهتر از زمان ملا عمر خواهد بود.
اطلاعات دقیق وجود دارد که طرح حذف فزیکی ملا هبةالله آخندزاده توسط یک حلقه خاص از درون طالبان نهایی شده است. در کنار اطلاعات جا دارد تا به فاکت های زیر نیز دقت شود:
⁃حصار کشی های امنیتی در اطراف هبةالله آخندزاده در شهر قندهار،
⁃محتوی پیام عیدی هبةالله،
⁃انتقادهای تند عباس استانکزی به آدرس هبةالله آخندزاده،
⁃گشت زنی پهپادهای ناشناخته بر فراز افغانستان به ویژه در آسمان قندهار و پنجشیر،
⁃بنبست قطعی جامعه جهانی در راستای تعامل با هبةالله،
⁃داغ شدن بحث حضور و تقویت داعش و سایر گروه های تروریستی از جمله القائده در افغانستان،
⁃ابراز تردید عبدالسلام ضعیف در مورد موجودیت هبةالله آخندزاده،
⁃تمرد صفوف طالبان در حد آتش زدن فرامین.
فاکت های بالا هرکدام پیام تحولات دراماتیک قریب الوقوع در فضای سیاسی-امنیتی افغانستان را مخابره میکند.
در این میان نقاط قوت و ضعف حلقات وفادار به هبةالله و جریان مخالف وی تعیین کننده وضعیت است.
نفوذ و اشراف کامل بر حوزه قندهار، اتکا بر نیروی جهاد باور طالب، کنترول قوه قضائیه، امربالمعروف، ارگانهای امنیتی به ویژه ریاست استخبارات، منابع هنگفت پول و گارد ویژه چند هزار نفری نقاط عمده قوت هبةالله اخندزاده را تشکیل میدهد. در مقابل، نارضایتی سازمانی و اتکا به لابی خارجی عمدهترین عناصری است که گروه کمربسته به حذف هبةالله روی آن قمار سیاسی-امنیتی خویش را شرط بندی کرده اند.
در روزهای آینده احتمالا شاهد یکی از دو سناریوی زیر خواهیم بود. حذف هبةالله آخندزاده و یا تصفیه مخالفین وی. دیده شود که آیا هبةالله هدف حمله انتحاری و یا پهپاد قرار میگیرد و یا اینکه ماشین مخوف استخبارات مخالفین وی را قلع و قمع میکند؟