نشست شورای امنیت درباره افغانستان روز دوشنبه در پشت درهای بسته و بدون اعلام رسمی نتایج و فیصلههای مشخص برگزار شد.
منابع به رسانه ها گفتند اختلافات اعضای دایمی برسر تعامل با طالبان جدی بود و این تصمیمگیری را برای این شورا دشوار کرد.
نگرانی کشورهای غربی
این منابع گفتند که امریکا، بریتانیا و فرانسه با درخواست چین و روسیه برای گسترش روابط اقتصادی کشورهای همسایه با طالبان مخالفت کردند.
آنها استدلال کردند که گسترش روابط قبل از شکلگیری اجماع جهانی در مورد تعامل با طالبان، از ابزار فشار جامعه جهانی برای تغییر سیاستهای طالبان میکاهد.
چین و روسیه روابطی حسنه با طالبان دارند و از عادی شدن روابط با این گروه و کاهش تحریمها علیه آن حمایت میکنند. آنها با اولویت دادن کشورهای غربی به حقوق بشر در روابط با طالبان مخالف اند.
اختلاف اعضا باعث شد که شورای امنیت بیانیهای مشترک درباره محتوای نشست شورا و انتظارات آنها از طالبان منتشر نکند.استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل در یک نشست خبری بعد از پایان جلسه شورای امنیت به طور خلاصه گفت که معاون دبیرکل سازمان ملل گزارشی درباره افغانستان به اعضا تقدیم کرد اما از ارائه جزییات بیشتر درباره نشست خودداری ورزید.
رعایت حقوق بشر و حقوق زنان
همان طور که پیشبینی میشد، در جلسه امروز شورای امنیت برخی کشورها از جمله رئیس دورهای شورای امنیت بر رعایت حقوق زنان و تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان پافشاری کردند.
کارولین رودریگیس رئیس دورهای شورای امنیت بر حق آموزش، حقوق و آزادیهای اساسی زنان در افغانستان تاکید کرد.
در بیانیه رئیس شورا تاکید شد که افغانستان امضاکننده اعلامیه حقوق بشر است و عضو کنوانسیونهای محو تبعیض علیه زنان، حقوق کودکان و پیمانهای بین المللی حقوق مدنی و دیگر معاهدات حقوق بشری.
رودریگیس از طالبان خواست که به این تعهدات بینالمللی افغانستان پایبند بماند.
همچنین، او در جلسه امروز تبعیض جنسیتی ساختاری و دوامدار طالبان و سرکوب زنان و دختران افغانستانی را شدیداً محکوم کرد و از طالبان خواست که فورا تمام سیاستها و فرمانهای زن ستیزانه خود را لغو کند.
در همین حال، منابع به رسانه ها سازمان ملل گفتند که امریکا، بریتانیا، سوئیس، فرانسه، کوریای جنوبی، جاپان، مالتا، سیرالئون و اسلونیا در نشست امروز بیانیه مشترک صادر کردند.
این کشورها نیز در بیانیه خود بر ارزشهای حقوق بشری، در افغانستان تاکید کردند.
نماینده ویژه
منابع گفتند که تعیین نماینده ویژه یکی از موضوعات مهم این نشست بود، نمایندهای که قرار است با حمایت کشورهای دخیل در افغانستان مسئولیت کار با طالبان به نمایندگی از جامعه جهانی را به عهده بگیرد.
طالبان با انتصاب نماینده ویژه مخالفت کرده و تاکید دارد که با موجودیت یوناما در افغانستان نیازی به انتصاب نماینده دیگر سازمان ملل نیست. معاون وزارت خارجه طالبان این هفته گفت که وضعیت افغانستان بحرانی نیست، از این رو سازمان ملل نباید نماینده خاصی برای افغانستان تعیین کند.
با این حال، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در یک نشست خبری گفت که مسئله تعیین نماینده ویژه سازمان ملل برای افغانستان به صورت جدی دنبال میشود و کار روی آن جریان دارد.
تمدید ماموریت یوناما برای یکسال دیگر
منابع به رسانه ها گفتند که شرکت کنندگان در نشست شورای امنیت درباره اختیارات و ساختار کاری یوناما و نماینده ویژه نیز صحبت کردند.
آنها همچنین درباره تمدید دوره کاری یوناما که ۱۷ ماه مارچ خاتمه مییابد، گفتوگو کردند.انتظار میرود دوره یکساله یوناما بار دیگر تمدید شود. این موضوع احتمالا در نشست بعدی شورای امنیت در اوایل ماه مارچ پیگیری خواهد شد. برعلاوه، به گفته منابع، در آنجا توسعه اقتصادی، حکومتداری، کمکرسانی و حقوق بشر در افغانستان نیز بحث خواهد شد.
انتظار میرود در این نشست دبیرکل، هماهنگکننده ویژه و نمایندگان سازمانهای کمکرسان شرکت کنند.
نشست بدون نتیجه شورای امنیت نشان میدهد که بعد از دو سال مواضع اعضای دایمی در ارتباط با افغانستان و طالبان نزدیک نشده و کشورها تمایلی به حل اختلافها ندارند.