کانگرس آمریکا شام سهشنبه (۲۹ حوت) نشستی استماعیه درباره نحوه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان با حضور مارک میلی رئيس پیشین ستاد مشترک ارتش آمریکا و کنت مکنزی، فرمانده پیشین سنتکام برگزار کرد.
ریيس پیشین ستاد مشترک ارتش آمریکا، در این نشست گفت که از دید او طالبان باآنکه قدرت را بهدست گرفته هنوز هم یک سازمان تروریستی است.
او تاکید کرد که «نتوانستیم یک دولت بسازیم و این یک ناکامی راهبردی ما است» ازاینجهت و بر اساس پیشبینی او، دولت افغانستان سقوط میکرد.
این مقام آمریکایی در این نشست اذعان کرد که تصمیم خروج از افغانستان یکشبه نه بلکه یک دهه قبل گرفته شده بود. مارک میلی گفت که حاصل آنچه در افغانستان اتفاق افتاد نتیجه تصمیمات زیاد و عوامل متعددی بود.
او با اشاره به توافقنامه دوحه نیز گفت که این توافقنامه، در ادامهی تصمیمهای حکومتهای پیشین آمریکا بود و دونالد ترامپ، رییسجمهور پیشین آمریکا، مسوولیت امور مربوط به موافقتنامه را به مایک پمپئو، وزیر خارجه موقت و زلمی خلیلزاد داده بود.
میلی تاکید که در طرح و رایزنی بر سر شرایط موافقتنامه دوحه هیچ سهمی نداشتند و واشنگتن با آنها مشورت نکرد. این مقام ارشد آمریکایی میگوید که گفتوگوی آمریکا با طالبان و امضای توافقنامه دوحه با طالبان، روحیهی دولت و ارتش افغانستان را تضعیف کرد.
میلی با انتقاد تلویحی از توافقنامه دوحه، گفت که طالبان بهغیراز عدم حمله به نیروهای آمریکایی، متباقی مواد موافقتنامه دوحه را نقض کرده است.
میلی بهطور مشخص از حفظ روابط طالبان با القاعده و عدم برگزاری گفتوگوهای گروههای افغانستان برای تشکیل حکومت یاد کرد که طالبان به این دو مورد مشخص عمل نکرده است.
در همین حال مکنزی، فرمانده پیشین سنتکام، نیز در این نشست گفت که طالبان در حال حاضر تصمیم حمله بر ایالاتمتحده را ندارند، اما به گروههایی پناه دادهاند که درصدد حمله به این کشور هستند.
وی افزود: «طالبان تمایلی به حمله به ما و سرزمین ما را ندارند، اما این گروه به نهادها و سازمانهای پناهگاه دادهاند که خواستار این حمله هستند…»
مکنزی از دولت آمریکا خواست تا جلو توانمند شدن داعش و القاعده در افغانستان را بگیرد.
فرمانده پیشین سنتکام تاکید کرد که سیاستهای طالبان، ازجمله نقض حقوق بشر، دیدگاه واشنگتن در مورد افغانستان را تا چند دهه آینده تغییر نخواهد داد.
کنت مکنزی، همچنان گفت که خروج فاجعهبار از افغانستان و کشته شدن سربازان آمریکایی در میدان هوایی کابل ناشی از سیاستگذاری نادرست حکومت بود و نه تقصیر ارتش آمریکا.
مکنزی گفت که در ماه جون ۲۰۲۰ با ترامپ برای خروج کامل از افغانستان گزینههای مختلفی را پیشنهاد داده است، اما ترامپ درنهایت بخشی از برنامه را انتخاب کرد که بر اساس آن فقط ۲۵۰۰ سرباز آمریکایی محافظت از کارمندان سفارت تا روز مراسم تحلیف رییسجمهور در سال ۲۰۲۱ باقی میماند.
به گفته فرمانده پیشین سنتکام پسازآن برایش دستور داده شده بود که تا می ۲۰۲۱ روند خروج کامل نیروها را عملی سازد. جنرال مکنزی افزود که با دریافت دستور از جوبایدن، رییسجمهور آمریکا از طریق وزارت دفاع، روند خروج نیروهای آمریکایی تا ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱ تکمیل شد.
این در حالی است که براساس توافقنامه دوحه و خروج سریع آمریکاییها از افغانستان، این کشورها سالها از روند پیشرفت و توسعه عقب افتاد؛ و سیاستهای طالبان باعث کشتن هزاران انسان بیگناه و آواره شده چند میلیون مرد و زن افغانستانی به کشورهای دیگر جهان گردید.