مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید در شش ماه اول سال جاری میلادی ۸۹ مورد نقض حقوق خبرنگاران و رسانهها از سوی طالبان را در ولایتهای مختلف کشور ثبت کرده است.
این نهاد پنجشنبه، ۲۸ سرطان، با نشر گزارشی گفته است که رویدادهای ثبتشده شامل ۶۰ مورد تهدید خبرنگاران و مسئولان رسانهها و ۲۹ مورد بازداشت خبرنگاران میشوند.
براساس این گزارشها، طالبان در این مدت دستکم فعالیت هفت رسانه را بهصورت کوتاهمدت و دائمی متوقف کردهاند.
این نهاد افزوده است که از جمله فعالیت دو شبکهی تلویزیونی در کابل، دو ایستگاه رادیویی در غزنی، یک رادیو در لغمان، یک رادیو در پروان و یک رادیو در خوست از سوی طالبان متوقف شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان افزوده است که از این میان سه رادیوی محلی بهصورت موقت مسدود شده بودند، اما دو تلویزیون و دو رادیو همچنان اجازهی فعالیت ندارند.
در گزارش این مرکز آمده است که از جمله خبرنگارانی که در شش ماه اخیر بازداشت شدهاند، یک خبرنگار که در ششم اپریل، مطابق ۱۸ حمل بازداشت شده بود، همچنان در زندان طالبان بهسر میبرد.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که بررسیهای ششماههاش نشان میدهد نظارت بر محتوای رسانههای خصوصی و آزاد از سوی طالبان در این مدت افزایش یافته است.
در گزارش این نهاد آمده است که «نهادهای غیرمسؤل، بهویژه استخبارات و امر به معروف از طریق نظارت مستقیم و غیرمستقیم برنامههای رسانهها، در امور کاری آنها مداخله میکنند».
براساس گزارش این مرکز، میزان محدودیتها بر رسانهها در کابل کمتر است، اما در ولایتها و بهویژه جنوب و شرق رسانهها بهدلیل بازنشر محتوای برنامههای تولیدی رسانههای غیرمحلی که در آن صدای زنان وجود دارد و یا در پسزمینهی آن موسیقی پخش میشود، تهدید شدهاند.
این نهاد افزوده است که خبرنگاران محلی نیز تنها رویدادهای را میتوانند پوشش بدهند که مورد تأیید مسئولان محلی طالبان باشند و این محدودیت شامل نشر مطالب در شبکههای اجتماعی و حسابهای شخصی آنان نیز میشود.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که محدودیت بر دسترسی به اطلاعات نیز بهصورت جدی از سوی طالبان اعمال میشود و مسئولان این گروه در اکثر موارد حاضر نیستند با خبرنگاران گفتوگو کنند.
این نهاد افزوده است که همکاری خبرنگاران با رسانههایی که در بیرون از کشور فعال هستند، «بهویژه رسانههای تبعیدی» مجاز نیست و از سوی طالبان همچنان ممنوع است.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که تشدید محدودیت بر رسانهها و تهدید و بازداشت خبرنگاران، تأثیر منفی بر آگاهی و آزادیهای مطلوب مردم و پیشرفت کشور دارد.
این مرکز از طالبان خواسته است که در پالیسی خود نسبت به رسانهها تجدیدنظر و از تحمیل خواستههای ناموجه و فراقانونی بر خبرنگاران و رسانهها خودداری کنند و زمینهی کار آنان در محیط بدون ترس و عاری از خودسانسوری را فراهم سازند.
طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، محدودیتهای گسترده بر فعالیت رسانهها و خبرنگاران وضع کردهاند و بارها بر دفترهای رسانهها هجوم برده و خبرنگاران را بازداشت کردهاند.
این گروه از جمله محدودیت شدید بر فعالیت خبرنگاران زن وضع کرده است، مجریان زن را در تلویزیونها مجبور به پوشیدن ماسک سیاه کرده و حتا در بعضی از ولایتها، نشر صدای زنان از طریق رسانهها را منع کرده است.