سراج الدین حقانی، سرپرست وزارت داخله طالبان در یک سفر ابهامآمیز به امارات متحدهٔ عرب رفت.
این سفر غیر مترقبه سراج الدین حقانی نه تنها شماری از تحلیلگران را شگفت زده کرده، بلکه در عین حال، این سفر، پیچیدگی سیاسی بازیگران منطقه و فرا منطقه را در افغانستان برجسته میکند.
حقانی نه تنها در سپتمبر ۲۰۰۷ میلادی به خاطر رابطه با شبکه القاعده، طالبان، حمایت مالی این گروه و سایر فعالیتهای افراطی، درج فهرست تعزیرات ملل متحد شد، بلکه وزارت خارجه امریکا و اداره تحقیقات فدرال ایالات متحده برای معلوماتی که منجر به دستگیری وی شود، جایزه ۱۰ میلیون دالری را تعیین کردند.
پیتر برگن، معاون مطالعات جهانی در مرکز پژوهشی امریکای نوین، مستقر در شهر واشنگتن دیسی، گفته که به دلایل مشخص: تعیین جایزه ۱۰ میلیون دالری از سوی حکومت امریکا و درج نام حقانی در فهرست تعزیرات ملل، از سفر سرپرست وزارت داخله متعجب شده است.
او افزود که سراجالدین حقانی درج فهرست تعزیرات ملل متحد نیز است که سفر وی را به خارج از افغانستان دشوار میکند.
سراج الدین حقانی و عبدالحق وثیق، رییس عمومی استخبارات حکومت طالبان، در روز نخست سفرش شان به امارات متحدهٔ عرب و با شیخ محمد بن زاید بن سلطان آل نهیان، امیر امارات متحدهٔ عرب در شهر ابو ظبی دیدار کردند.
با در نظرداشت تاریخچه سراجالدین حقانی، پرسشهای عمده مطرح میشود که این مقام حکومت طالبان چگونه به صورت رسمی وارد کشوری میشود که متحد نزدیک ایالات متحده در حوزه خلیج است.
برخی تحلیلگران و آگاهان سیاسی اما، روابط نزدیک و خانوادهگی حقانی با مقامهای بلند پایهی امارات متحده عربی را دلیل این سفر میدانند
آگاهان امور سیاسی میگویند: جلالالدین حقانی پدر سراج الدین حقانی، در دهه ۱۹۸۰ در تبانی با دستگاه امنیتی پاکستان با کشوهای حوزه خلیج به ویژه امارات رابطه نزدیک داشت و یکی از خانمهای جلال الدین حقانی یمنی الاصل و شهروند اماراتی بود که خود نشانگر عمق روابط امنیتی و خانواده گی میان دوطرف است.
به باور آگاهان؛ قطر با ایتلاف سعودی و امارات مشکل دارد. طالبان تلاش میکنند روابط خود را با امارات را توسعه بدهند تا از اتکای بیش از حد بر قطر بکاهند و از این طریق با سعودی و دیگر کشورهای عربی و از طریق اینها با کشورهای غربی روابط خود را تامین کنند.
سفر حقانی در حالی به امارات صورت گرفته است که قرار است ملل متحد به تاریخ ۳۰ جون و اول جولای میزبان سومین نشست دوحه در مورد افغانستان است. رهبران طالبان گفتهاند که خواهان شرکت در این نشست هستند، مشروط بر اینکه شرایط آنان پذیرفته شود.
شماری از کارشناسان معتقداند که قطر بر طالبان فشار وارد میکند تا به خواستهای جامعه بین المللی از جمله ملل متحد تمکین کنند.
از سوی دیگر؛ تحلیلگران معتقداند که با در نظرداشت سابقه حقانی-درج فهرست تروریستها-سفر سرپرست وزیر وزارت داخل طالبان در تبانی و همگانی سایر کشورها از جمله ایالات متحده، منتفی نیست.
یک مقام امنیتی حکومت پیشین افغانستان که نخواسته نامش افشا شود گفته که با وجود بازتاب اختلافات میان حقانی و هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، گفت که ایالات متحده در شرایط کنونی خواهان وفاق طالبان است، نه نفاق آنان.
او افزوده است: ایالات متحده بارها تاکید کرده است که از هیچ گروهی بر ضد طالبان حمایت نظامی نمیکند.
تلاشها بر این است که طالبان به حیث یک کتله حفظ شوند. امریکا و متحدین آن تلاش میکنند تا دو مواد توافق دوحه عملی شود: گفتوگوهای بین الافغانی و ایجاد حکومت همه شمول. برای رسیدن به این اهداف اصلی، ایالات متحده و امارات میخواهند تا اختلافات میان طالبان را مدیریت کنند و فکر میکنند که حقانی گوش شنوا دارد.
مقامات ایالات متحده و ملل متحد تا حالا در مورد سفر حقانی به امارات متحده عرب تبصره نکردهاند.
این کارشناسان معتقدند که سفر سراج الدین حقانی به امارات متحده عرب صحنه سیاسی پیچیدهای بین طالبان، قدرتهای منطقهای، ایالات متحده و متحدین آن در منطقه را برجسته می کند.
آنان استدلال میکنند که این سفر با توجه به تاریخچه حقانی و وضعیت ژیوپلیتیک کنونی نماینگر تغییر اساسی در اتحادها و استراتیژیهای منطقه و فرا منطقه است.