ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در گزارشی جدیدش درباره وضعیت حقوق بشر در افغانستان گفته که طالبان بیشتر زنان هزاره و تاجیک را بازداشت میکنند.
ریچارد بنت پیش از این نیز تأکید کرده بود که زنان تاجیک و هزاره در شماری از شهرهای افغانستان بهویژه کابل، در معرض بازداشتهای هدفمند قرار دارند.
او روز چهارشنبه،۲۳جوزا، گزارشی جدید درباره وضعیت حقوق بشر در افغانستان را منتشر کرد.
در این گزارش که قرار است در پنجاهوششمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه شود، به نقض حقوق بشر در افغانستان تحت سلطه طالبان و بهویژه بازداشتهای غیرقانونی، فرمانهای ضدزن، تبعیض، جداسازی جنسیتی و بر بازداشت زنان تاجیک و هزاره پرداخته شده است.
به گزارش بنت، طالبان تمام قاضیها و کارکنان آموزشدیده نهادهای قضایی را اخراج و به جای آنها «ملاهای فاقد صلاحیت قانونی و با درک محدودی از شریعت» را جایگزین کردهاند. نهادهای قضایی طالبان اجازه کار وکلای زن را هم باطل و انجمن وکلای مستقل مدافع را هم منحل کردند.
از طرفی، بسیاری از بازداشتشدگان به وکیل و نهادهای حقوق بشری دسترسی ندارند و دادگاههای طالبان با کنار گذاشتن قانون اساسی و قوانین جزایی مصوب در دولت پیشین افغانستان، با روشهای سنتی متهمان را محاکمه و به زندان، اعدام، شکنجه، شلاق زدن در ملاعام و سنگسار محکوم میکنند.
در گزارش ریچارد بنت در مورد ساختار «زنستیز» نهادهای قضایی طالبان آمده است: «طالبان با نهادینه کردن ستم جنسیتی به نگرشهای زنستیزانه مشروعیت بیشتری بخشیدهاند. از جمله در ساختارهای قدرت تماما مردانه که یک سیستم قضایی غیررسمی به شمار میرود.
گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل همچنین افزود که طالبان در کنار نقض گسترده حقوق زنان، کودکان و اقلیتهای جنسی و جنسیتی در افغانستان، حقوق اقوام و پیروان مذاهب مختلف از جمله شیعیان، هزارهها، هندوها و سیکها را نیز مکررا نقض میکنند.
ریچارد بنت در بخشی از گزارشش، به ادامه قتل نظامیان، غیرنظامیان و فعالان حقوق بشر در حکومت طالبان پرداخت و نوشت: «این قتلها در خانههای این افراد، مکانهای عمومی و بازداشتگاهها رخ داده است و قربانیان عموما مدافعان حقوق بشر، وکلا، دادستانها، قضات، دانشآموزان، معلمان و افسران پلیس و بسیاری از آنها زن بودهاند.»
ریچارد بنت تأکید کرد که برخی قتلها به دلیل جنسیت و در بسیاری از موارد بر اساس هویت قومی و مذهبی رخ دادهاند.
ریچارد بنت با اشاره به دادخواهی مکرر فعالان حقوق بشر و زنان معترض افغان تأکید میکند که توقع زنان در افغانستان از سازمان ملل این است که به منظور تعریف دقیق وضعیت جاری در این کشور و باز شدن راههای بیشتر برای کمک به زنان، وجود «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان را به رسمیت بشناسد.
گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل از دیوان کیفری بینالمللی خواست که به نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان رسیدگی کند و از طالبان پاسخ بخواهد.
او تاکید کرد که دادگاه کیفری بینالمللی باید تحقیقتاتاش را در افغانستان از سر بگیرد و با تمرکز بر زنان، دختران و اقلیتهای قومی و مذهبی به جنایات علیه بشریت در این کشور رسیدگی کند.