در نشست کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ریچارد بنت؛ گزارشگر ویژه حقوق بشر این سازمان در افغانستان باز دیگر درباره وضعیت هزارهها تحت حاکمیت طالبان هشدار داد و اعلام کرد: «هزارهها با خشونت از سوی داعش و تبعیض از سوی طالبان مواجه هستند.»
ریچارد بنت؛ گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در افغانستان روز جمعه، ۱۱ عقرب اعلام کرد که هزارهها در افغانستان با حملات خشونتآمیز از سوی داعش و تبعیض و به حاشیهراندن از جنبههای مختلف زندگی از سوی طالبان مواجه هستند.
آقای بنت در نشست کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویارک صحبت میکرد، گفت که بهطور عمیق نگران وضعیت اقلیتهای قومی و مذهبی در افغانستان، بهویژه هزارهها است.
او افزود که بسیاری از هزارهها مسلمانان شیعه هستند که بهصورت ناعادلانه در انجام اعمال مذهبی خود به ویژه در ماه محرم، محدود شدهاند.
گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد بر نیاز فوری به پاسخگویی و اتخاذ اقدامات حفاظتی مؤثر در برابر خشونت و تبیعض علیه هزارهها و سایر اقلیتهای قومی و مذهبی تأکید کرد.
بنت در این نشست گزارش جدید خود در مورد وضعیت حقوقبشر در افغانستان را ارائه کرد که در آن از جمله خشونت علیه اقلیتهای قومی و مذهبی و مواردی از «تجاوز و تعرض جنسی» بر زنان در زندانهای طالبان را، مستندسازی کرده است.
آقای بنت در این نشست از رویکرد جامعه جهانی نسبت به افغانستان انتقاد کرد و گفت که عدم واکنش قوی و متحد جهان، طالبان را جسورتر کرده است.
او گفت که طالبان حدود یک ماه پس از اشتراک در سومین نشست دوحه، قانون امر به معروف و نهی از منکر را معرفی کردند که نه تنها محدودیتها بر زنان را تشدید کرده، بلکه بر آزادی اقلیتهای مذهبی و رسانهها نیز محدودیتهای وضع شده است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای بهبود وضعیت حقوقبشر در افغانستان خواستار رویکرد یکپارچه جامعه بینالمللی شد و گفت که یک برنامهجامع، هماهنگ و مبتنی بر حقوقبشر، باید تصویب و اجرا شود.
در همین حال، قرار است گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد، گفت که گزارش اخیرش روی سه موضوع مهم مبنی بر تاکید بر وحدت عملی و انسجام جهانی برای ایجاد یک تغییر موثر پس از سه سال حاکمیت طالبان در افغانستان متمرکز است.
بنت در گفتگو با رادیوی سازمان ملل در مورد گزارش خود به مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت نخستین نکته اصلی در این گزارش فراخوانی مجدد کشورهایی است که به افغانستان تعهد داده بودند ولی این کشور را فراموش کردهاند.
او گفت وضعیت حقوق حقوق بشر و بحران بشری در افغانستان روبه وخامت است و اگر به آن رسیدگی نشود به مهاجرتهای گسترده و تهدیدات امنیتی فرامرزی میانجامد.
در این گزارش روی یک نقشه راه عملی مبتنی بر ساختار نظامی در افغانستان تاکید شده است که صدای تمام جوانب، همه اقشار، اقلیتها، جامعه مدنی و زنان افغانستانی به صورت واضح شنیده شود. طالبان بنت را از ورود به افغانستان منع کرده اند.
آقای بنت افزود: درست است که «وضعیت امنیتی در افغانستان در حال حاضر بهبود یافته است زیرا حاکمان کنونی خود در بخش بزرگ ناامن سازی افغانستان در گذشته نقش داشتند اما این کشور ضایعه بزرگی را با از دست دادن قشر متخصص خود پس از تصرف قدرت از سوی طالبان» متقبل شده است.
بنت با اشاره به توصیهها و پیشنهادهای فریدون سینرلی اوغلو؛ هماهنگکننده ویژه سازمان ملل متحد، بر ضرورت تهیه یک نقشهراه و برنامه عمل برای آینده افغانستان تاکید کرد که در آن زنان، جامعه مدنی و حتی طالبان دخیل باشند.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد میگوید: «افغانها کشورشان را دوست دارند اما بسیاری از افراد متخصص و کارمندان دولت سابق مجبور شده اند تمام دار و ندار خود را به دلایل امنیتی و مسایلی مانند نگرانی از آینده فرزندانشان ترک کنند. افغانستان در حال حاضر با یک ضایعه بزرگ کمبود افراد متخصص مواجه است، مهندسان، قضات، دادستانها و بسیاری از کسانیکه در دولت گذشته در این کشور کار میکردند یا به خاطر تهدید و یا هم به خاطرمسایل آموزش و تحصیل فرزندان شان مجبور شدهاند، وطن خود را ترک کنند. آنها میخواهند به یک افغانستان با صلح و ثبات برگردند».
در این گزارش گفته شده است که افغانستان در حال حاضر با بحران بیسابقه و روزافزون انسانی و حقوق بشری مواجه است و رسانهها، افراد اعضای جامعه مدنی، اقلیتهای قومی و مذهبی زیر تهدید هستند و دسترسی مردم به حقوق اجتماعی، اقتصادی و فرهنگیشان، بهشدت کاهش یافته است.
در این گزارش گفته شده است که در افغانستان نه تنها دختران و زنان از حق کار و تحصیل محروم هستند بلکه حتی پسران هم در محیطی محدود آموزش میبینند که آنها را از فراگیری دانش عصری و مورد نیاز در دنیای امروز محروم میکند.