آقای بنت امروز (سهشنبه، ۲۹ جوزا) هنگام ارائهی گزارش جدید خود در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان در پنجاهوششمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در جنیوا گفت که خود او نیز به این باور است که سیستم سلطه و سرکوب زنان و دختران در افغانستان باید بحث جرمانگاری آپارتاید جنسیتی را به پیش ببرد.
او افزود که خشونت علیه زنان و دختران در افغانستان از سوی طالبان «بسیار شدید و گسترده» است و او به این نتیجه رسیده است که این خشونتها ممکن است جنایت علیه بشریت، بهشمول آزار و اذیت جنسیتی به شمار رود.
گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت که سیاستهای طالبان علیه زنان «سیستماتیک» و «نهادینهشده» است و از طریق فرامین و دستورات به اجرا گذاشته میشود.
آقای بنت گفت که از ماه جون سال گذشتهی میلادی، طالبان دستکم ۵۲ دستور صادر کردهاند که محدودیتها علیه زنان و دختران در افغانستان را تشدید کرده است.
او گفت که این دستورات بهصورت گسترده و بعضا بهصورت خشونتآمیز به اجرا گذاشته میشود.
گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد در سخنان خود نسبت به پیآمدهای سیاستهای طالبان بر زنان و کودکان افغانستان هشدار داد.
او گفت که محرومیت زنان از آموزش باعث شده است که آنان با خطرات بالای ازدواج اجباری مواجه شوند و ممنوعیت کار آنان، استقلال مالی شان را از بین برده است.
آقای بنت گفت که اقلیتهای قومی، مذهبی، زبانی، دگرباشان جنسی و افراد دارای معلولیت در افغانستان با تبعیض و خشونت بیشتری مواجه هستند.
او گفت که به چالش کشیدن و از بین بردن سیستم سلطه و سرکوب زنان از سوی طالبان و پاسخگوسازی عاملان آن، مسئولیت جمعی ما است و تأکید کرد که در این راستا، باید از همهی ابزارها و رویکردها استفاده شود و هیچ رویکردی به تنهایی مؤثر نیست.
آقای بنت گفت که رویکردها باید روی چهار موضوع عدالت و پاسخگویی، دربرگیری حقوق بشر و صدای زنان در پروسههای سیاسی و تعاملات دیپلماتیک، تقویت مستندسازی و تقویت حفاظت از زنان و دختران افغانستان و مدافعان حقوق بشر متمرکز باشد.
او با اشاره به برگزاری سومین نشست دوحه در مورد افغانستان گفت که این نشست یک فرصت خوبی است تا اطمینان حاصل کنیم که صدای زنان به حاشیه رانده نمیشود.
گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستار اشتراک معنادار اعضای جامعهی مدنی افغانستان، بهویژه زنان در نشست دوحه شد و تأکید کرد که حقوق زنان باید از بحثهای اصلی این نشست باشد.
آقای بنت با اشاره به اشتراک طالبان در سومین نشست دوحه گفت که طالبان توسط جامعهی جهانی به رسمیت شناخته نشدهاند و نباید چنین رفتاری با این گروه صورت گیرد.
او تأکید کرد که به طالبان نباید اجازه داده شود که شرایط نشستهای تحت مدیریت سازمان ملل متحد را «دیکته» کنند و تأکید کرد که پیشرفت معنادار و پایدار در وضعیت حقوق بشر باید بخش مرکزی مسیر آیندهی افغانستان باشد.
پنجاهوششمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد امروز وضعیت حقوق بشر در افغانستان را بررسی کرد.
ولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در آغاز این نشست گفت که از «آزار و شکنجهی سیستماتیک زنان و دختران» در افغانستان متأسف است.
او افزود که مدافعان حقوق بشر و کارکنان رسانهها در افغانستان نیز با بازداشت و توقیف خودسرانه مواجه هستند و حملات علیه غیرنظامیان، بهویژه هزارهها ادامه دارد.