دیروز «روز جهانی دوستی» بود. همه ساله از این روز در بیشتر کشورهای جهان تجلیل صورت میگیرد. برای نخستینبار در سال ۲۰۱۱ این روز از سوی سازمان ملل متحد بهعنوان روز دوستی مورد تایید قرار گرفت. تجلیل از این روز در کشورهای مختلف در تاریخهای مختلف صورت میگیرد. در ایالات متحده امریکا و بیشتر کشورها از این روز در سیام ماه جولای تجلیل میشود. اما در کشورهای هند، برازیل و … در روزهای دیگری از این روز گرامیداشت میشود. در این مطلب و به این مناسبت میخواهم ده نکته در بارهای دوستی بنویسم.
۱- انسان موجود اجتماعی است و نمیتواند تنها زندگی نماید. ما در زندگی خود به دوستانی نیاز داریم، تا در دشواریها کنار ما باشند و دستما را بگیرند. دوستان خوب در روزهای سخت و دشوار، بهترین مرحم دردها و دشواریها اند. وجود آنها مایه آرامش و آسایش است و از شدت دردها و دشواریها میکاهد.
۲- اساس رفاقتها را نیازمندیهای معنوی و مادی تشکیل میدهد. آدمها نیاز دارند تا دوست- دوستانی داشته باشند و با او- آنها راز و نیاز کنند و درد دل نمایند. هنگامی که در شرایط سخت با دیگران درد دل می کنیم، بخشی از این سختیها و نگرانیها از بین می رود و از لحاظ روحی و روانی احساس آرامش میکنیم.
۳ – در عصر حاضر اساس بیشتر رفاقتها را منافع مادی تشکیل میدهد. پایههای این نوع رفاقتها چوبین است و هر لحظه امکان دارد، فرو بریزد. رفاقتی که بهاساس منافع استوار باشد، پایدار نیست و با رسیدن به مطالب و منافع از بین میرود.
۴- در انتخاب دوستان دقیق باشیم. هر کسی ارزش دوستی را ندارد و نیابد این واژهای پاک را حاتموار به هر کسی ببخشیم. پس از طی مراحل مختلف باید دوستی انتخاب کرد. هرگاه کسی توانست در آزمونهای رفاقت کامیاب شود، او را دوست بدانیم و تا ابد در کنار او باشیم.
۵ – اگر اساس دوستیها اشتراکات و روابط فکری باشد، دوام آن تضمین شدهاست. دوستانی که اساس روابط آنها را منافع معنوی شکل میدهد، از یکدیگر توقعات کم دارند و عمر رابطه آنها طولانی است.
۶ – رفاقت با آدمهای بیبرنامه، ناصالح و بیانگیره زندگی آدم را تباه میکند و او را بهسوی نابودی سوق میدهد. دوستان بر یکدیگر تأثیر میگذارند و این تأثیر غیرقابل انکار است. اگر دوست شما بیبرنامه باشد، شما هم بهمرور زمان تحت تأثیر او قرار میگیرید و بیبرنامه میشوید.
۷- دوستی با آدمهای نیک، صالح، پرهیزگار و با دانش نعمت بزرگ است. هرگاه دوست شما دارای چنین مواصفاتی باشد، شما نیز مانند او خواهید شد. اگر میخواهید، در شخصیتتان تغییرات بیاورید با آدمهای مثبت و خوب دوست شوید.
۸- هیچگاه با کسی که نمیخواهد با شما دوستی نماید، دوستی نکنید. بگذارید آدمها به اختیار خود شما را انتخاب نمایند و دوست تحمیلی کسی نباشید. از قدیم گفته اند:« جنگ به زور میشه اما مهر بهزور نه»
۹- صداقت، شجاعت، تقوا، پرهیزگاری، عزت نفس، اعتماد به نفس، امیدواری، مثبتاندیشی، عیاری، راز نگاهداری، امانتداری، قدرشناسی و پاسداری از ویژهگیهای دوستان خوب است.
۱۰- دورویی، نفاق، خودنمایی، خودبرتربینی، منفیگرایی، نومیدی، خلافکاری، فسادپیشهگی، اعتیاد بهمواد مخدر، خوشگذرانی، عیاشی، بیبرنامهگی، بینظمی، بداخلافی، ادبیات کوچه-بازاری از ویژهگیهای دوستان بد است. از این اشخاص جدا خود، خانواده و دوستان تان را دور نگاه دارید.