پس از رویکار آمدن دوبارهی طالبان بحثها در مورد ارتباط این گروه با شبکه القاعده افزایش یافت. هرچند طالبان در اوایل ادعاهای نزدیکی این گروه با القاعده را همواره رد کردهاند اما کشته شدن ایمنالظواهری معاون شبکه القاعده در کابل نشان داد که ارتباطات طالبان با گروه القاعده همچنان مستحکم است.
بهتازگی، فارن پالیسی گزارش داده است که ۱۴ گروه وابسته به القاعده از درآمد استخراج معادن توسط طالبان سود میبرند. این گروهها عبارتاند از جنبش ترکستان شرقی، جماعت انصارالله و تیتیپی در داخل افغانستان و القاعده در عربستان، شبهجزیره، یمن، عراق، سوریه، شبهقاره هند و شرق آفریقا در خارج.
یک گزارش محرمانه دیپلماتیک نشان میدهد که القاعده هر هفته دهها میلیون دالر از معادن طلای بدخشان و تخار به دست میآورد. فارن پالیسی بخشهایی از گزارش را افشا کرده که نشان میدهد القاعده از درآمد این معادن ۲۵ درصد سهم میگیرد و از ۲۰۲۲ تاکنون ۱۹۴.۴ میلیون دالر به دست آورده است.
فارن پالیسی نوشته است برای استخراج این معادن دهها هزار کارگر استخدام شده و «جنگسالاران دوست طالبان» از آنها محافظت میکنند.
این گزارش ۱۱ معدن طلا را بررسی کرده که القاعده در آن شریک بوده است. این پول توسط دو جناح طالبان با القاعده تقسیم میشود: جناح سراجالدین حقانی در کابل و جناح هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان در قندهار. شراکتی که نشان میدهد هر دو جناح طالبان با القاعده رابطه صمیمی دارند.
از سوی دیگر براساس این گزارش فارس پالیسی، طالبان برای اعضای شبکه القاعده زن، پاسپورت و سلاح فراهم کرده و آنها را در وصل شدن به «امپراتوری هروئین» همکاری میکنند.
فارن پالیسی به نقل از یک گزارش محرمانه دیپلماتیک نوشته است که طالبان از اسلحه تا زن، مسکن و پاسپورت به فرماندهان و عوامل القاعده سهولت فراهم میکنند. در این گزارش آمده است که طالبان به القاعده کمک میکند به شبکه گستردهای از «امپراتوری هروئین» دسترسی داشته باشند.
شبکه گستردهای از قاچاق مواد مخدر که در دو دهه گذشته بودجه موردنیاز جنگ طالبان علیه دولت پیشین افغانستان را فراهم میکرد، اکنون در دسترس القاعده نیز قرار دارد.
این گزارش نشان میدهد که پس از تسلط دوباره طالبان در اسد ۱۴۰۰، مسیر قاچاق متامفتامین، اسلحه، پول نقد و طلا تغییر داده شده است. شبهنظامیان یمن، لیبیا، سومالیا و سرزمینهای فلسطین نیز از طریق اردوگاههای آموزشی القاعده که از زمان تسلط طالبان دوباره احیا شدهاند، تردد میکنند و امنیت آنها توسط ریاست عمومی استخبارات طالبان تأمین میشود.
فارن پالیسی همچنان تاکید کرده است که «القاعده ثروت طبیعی افغانستان را غارت میکند و کمکهای بشردوستانه بینالمللی را میدزدد.
این گزارش توسط یک کمپنی خصوصی مستقر در لندن تهیه شده و فارن پالیسی یافتههای آن را بهطور مستقل تایید کرده است. گزارش بر اساس تحقیقاتی نوشتهشده است که در ماههای اخیر در داخل افغانستان انجامشده و شامل فهرستی از عوامل ارشد القاعده و نقشهایی است که آنها در اداره طالبان ایفا میکنند.
این گزارشها نشان میدهد که چقدر رابطهی طالبان با شبکه القاعده و دیگر گروهای تروریستی عمیق است. از زمان تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، بارها گزارشهای مبنی در همکاری میان این گروه با القاعده و دیگر گروههای افراطی منتشر شده است.
در ماه فبروری امسال نیز گزارشی از سوی شورای امنیت سازمانملل متحد مبنی برافزایش پایگاههای القاعده در افغانستان منتشر شد. در این گزارش آمده بود که القاعده هشت اردوگاه آموزشی جدید، پنج مدرسه دینی، یک انبار اسلحه و خانههای امن در افغانستان ایجاد کرده است
افزایش فعالیتهای گروهای تندرو در افغانستان پس از تسلط طالبان، نشان میدهد که این گروه نمیتواند رابطهاش را با همکاران قدیمی و همفکران اعتقادیاش قطع کند. طالبان باوجود ادعاهای بیشمار در مورد عدم حضور گروههای تندرو در افغانستان، نتوانستند آن را به اثبات رسانند که این مورد، باعث افزایش نگرانی کشورهای منطقه شده است. از سوی دیگر، حملات انتحاری اخیر در کشورهای همسایه افغانستان و روسیه نیز به داعش خراسان نسبت داده شده است، گروهی که پایگاه آموزشی آن در داخل خاک افغانستان قرار دارد. این موارد بیانگر آن است که اگر در مدیریت وضعیت کنونی افغانستان از سوی جهان تصمیمی گرفته نشود، بهزودی ما شاهد بحرانهای بسیار خطرناک در داخل افغانستان خواهیم بود که بسیاری از کشورها را متضرر خواهد کرد.