روز پنجشنبه(۹ حمل)، گزارشی از شکایت چهار هیئت مکاتب کانادایی از غولهای شبکههای اجتماعی چون متا، تیکتاک و اسنپچت، منتشر شد که بار دیگر نگرانی در مورد اثرات مخرب استفاده از شبکههای اجتماعی را بهویژه در میان کودکان، بیشتر کرد. این شکایت که به دنبال غرامت ۴ میلیارد دلاری برای جبران خسارات ناشی از آسیبهای روانی و مشکلات یادگیری در کودکان است، گوشهای از اثرات مخرب شبکههای اجتماعی در جوامع پیشرفته را نشان میدهد.
گزارش ازاینقرار است که چهار هیئت مکاتب کانادایی که بیش از هزار مکتب به آنها وابستهاند، از شرکتهای متا، تیکتاک و اسنپچت شکایت کردند و خواستار غرامت ۴ میلیارد دالر کانادایی شدند.
این مکاتب گفتند این شبکهها باعث بحران سلامت روانی و مشکل یادگیری در کودکان شده است.
این هیئتها میگویند محصولات این شرکتها به گونه «استفاده غیراختیاری» طراحی شدهاند و طرز تفکر، یادگیری و رفتار کودکان را تغییر دادهاند.
این هیئتها در یک بیانیه مشترک گفتند که آنها مجبورند روی برنامههای حمایتی بیشتری سرمایهگذاری کنند تا آسیبهای ناشی از استفاده از شبکههای اجتماعی در کودکان رفع شود.
درحالیکه کشورهای پیشرفته و دسته اول جهان با چنین چالشهای در مورد شبکههای اجتماعی روبر هستند؛ این چالش در کشورهای جهان سوم، بهمراتب عمیقتر و فاجعهبارتر میباشد. زیرا در بسیاری از کشورهای جهان سوم، کودکان به آموزشهای لازم در مورداستفاده صحیح از شبکههای اجتماعی دسترسی ندارند. این موضوع، آنها را در معرض خطرات متعددی مانند سوءاستفاده، محتوای نامناسب و اعتیاد به شبکههای اجتماعی قرار میدهد. این مسایل روی تربیت کودکان تأثیر گذاشته و آنها را به جهتهای مختلف سوق میدهد. از سوی دیگر فقدان قوانین و مقررات مناسب برای نظارت بر فعالیت شبکههای اجتماعی در بسیاری از کشورهای جهان سوم، دست این شرکتها را برای سوءاستفاده از کودکان باز میگذارد.
آسیبهای جسمی و روانی کودکان
سلامت روان: کودکان در کشورهای جهان سوم که از آسیبهای اجتماعی و اقتصادی متعددی رنج میبرند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به مشکلات سلامت روانی مانند اضطراب، افسردگی و انزوا در اثر استفاده از شبکههای اجتماعی قرار دارند.
پایین آمدن سطح آموزش: اعتیاد به شبکههای اجتماعی و محتوای نامناسب، تمرکز و یادگیری کودکان را مختل میکند و به افت آموزشی آنها منجر میشود.
از دست دادن استعداد: اعتیاد به شبکههای اجتماعی، ذهنیت کودکان را در مورد خود و اطرافیانشان تغییر میدهد و باعث میشود تا به استعداد و تواناییهای فردی خود و همکاری جمعی خود با دیگران شک کنند.
سوءاستفاده از کو دکان: کودکان در این جوامع به دلیل عدم آگاهی و نداشتن حمایتهای لازم، در معرض خطر بیشتری برای سوءاستفاده و حملات سایبری در شبکههای اجتماعی قرار دارند.
افزایش خشونت: استفاده از شبکههای اجتماعی در میان کودکان، به دلیل برنامههای متعدد با محتوای خشن و غیرواقعی کودکان را به سمت خشونت سوق میدهد و اخلاق اجتماعی و روابط آنها را دچار نوسانات عمیق میکند.
ناگفته نماند که شبکههای اجتماعی میتواند در مواقعی که برای کودکان آموزشهای لازم و اساسی در نظر گرفته شود، برای شکوفایی استعداد آنها و تأمین یک سری ارتباطات سالم موثر باشد. ازاینرو میتوان گفت، همانطوری که نیازمندی و ضرورت شبکههای اجتماعی انکارناپذیر شده است بهتر است جوامع با ارایه یک سری اصول اساسی و آموزشهای لازم برای کودکان این مساله را مدیریت نمایند. زیرا بیتوجهی به این موضوع میتواند آیندهی نسلهای بعدی را دچار آسیبهای فراوان سازد.