یوناما در تازهترین گزارش خود که حمایت خانوادهها از آموزش دختران در افغانستان کاهش یافته است.
این گزارش که دیروز (چهارشنبه) منتشر شد، بررسی مشترک مشترک یوناما، بخش زنان سازمان ملل و سازمان مهاجرت ملل متحد است.
این گزارش بر بنیاد مصاحبه با ۷۷۶ زن در ۳۴ ولایت کشور تهیه گردیده است.
در این گزارش آمده است که «۴۷ درصد از این زنان معتقد بودند که حمایت جامعه از آموزش ابتدایی برای زنان کاهش یافته است و این رقم در مورد آموزش متوسطه برای دختران به ۶۵ درصد میرسد.»
سازمان ملل نوشته است که برخی از خانوادهها با سیاستهای طالبان کنار آمده اند و ترجیح میدهند که دختران شان برای آموزش به مدارس دینی بروند، حرفه بیاموزند و یا ازدواج کنند.
در گزارش سازمان ملل، علت کاهش حمایت خانوادهها از آموزش زنان، تاثیر سیاستهای زنستیزانهی طالبان بر دیدگاههای خانوادهها، ترس از مجازات طالبان و تقویت هنجارهای مردسالارانه در جامعه در سه سال اخیر خوانده شده است.
این گزارش سازمان ملل آنچه را که نشان میدهد، نفوذ ایدیولوژی طالبان حتا در درون خانوادهها است.
طالبان وقتی در ۱۵ اگوست سال ۲۰۲۱ به قدرت بازگشتند، به ایجاد مدارس دینی – جهادی در افغانستان آغاز کردند. چندی پیش وزارت معارف طالبان اعلام کرد که ۲۱ هزار مدرسه دینی در افغانستان فعال است و قرار است برای پیشبرد این مدارس ۱۰۰ هزارتن استخدام شوند.
هدفی را که طالبان از ایجاد مدارس دینی- جهادی دنبال میکنند، طالبانیسازی جامعه است. در این مدارس، آموزههای افراطگرایانهای تدریس میشود که تقویتکنندهی ایدیولوژی طالبانی است.
آمارها نشان میدهد که تنها در دوسال نخست حاکمیت این گروه نزدیک به ۲۵ هزار و ۱۷۷ نفر از این مدارس فارغ شدهاند. اینکه چه تعدادی دیکری مشغول فراگیری استند و چه تعدادی در سال جاری فارغ شدهاند، هنوز معلوم نیست. طالبان نیز قصدا آمار فارغان مدارس دینی را پنهان میکنند تا با واکنشهای بینالمللی نشوند.
فارغانی که از این مدارس فارغ میشوند، همه با ایدیولوژی طالبانی به بار میآیند. در یکی دو روز گذشته ویدیویی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که خانمی را نشان میداد که در حال تبلیغ تفکر طالبانی و جهادی برای سایر بانوان است. از این خانم به نام «حافظه قرآن عایشه» نام برده شده است.
وقتی سالانه دهها هزارتن با این تفکر تربیت شوند، طبیعی است که خانوادهها و اجتماع نیز طالبانی خواهند شد.
طالبان وقتی در سال ۲۰۲۱ به قدرت رسیدند، در توجیه سیاستهای زنستیزانهای خود میگفتند که این مطابق فرهنگ افغانی/افغانستانی است. آن توجیه شان دروغین بود، اما هنری که در سه سال اخیر به کار بستند این است که توانستند بخشی از جامعه را نیز طالبانی بکنند.
حکومت طالبان اگر تداوم پیدا کند، تفکر طالبانی را نه تنها در افغانستان و در داخل خانوادهها مستحکم خواهند کرد، بلکه به بیرون نیز صادر خواهند نمود.
نویسنده: حکیم حکمت