درحالیکه بسیاری از مردم افغانستان، فعالان حقوق زن و کنشگران مدنی خواهان عدم تعامل جهان با طالبان، به دلیل نقض گسترده حقوق بشر هستند، اما شماری از کشورها تلاش دارند باسیاستهای محتاطانه و آهسته، مسیر شناسایی رسمی طالبان را هموار سازند. یک از این کشورها ایالاتمتحده آمریکا است.
آمریکا در یک تعامل سیاسی در سال ۲۰۲۰ ، طالبان را بر افغانستان مسلط ساخت و با تبلیغات توسط همپیمانانش، تلاش کرد طالبان را متفاوتتر از گذشته به جهان معرفی کند. مساله ای بعد از به قدرت رسیدن طالبان، کامل برعکس ثابت شد.
دولت آمریکا همچنان هفتهوار ۴۰ میلیون دالر، زیر نام کمکهای بشردوستانه به افغانستان، بهحساب طالبان ریخته است که نشاندهندهای حمایت این کشور از طالبان است.
همچنان، سخنان اخیر کرن دکر، کاردار سفارت آمریکا در افغانستان، مبنی بر حمایت مردم افغانستان از تعامل با طالبان، نشان میدهد که آمریکاییها تلاش دارند با روشهای گوناگونی، جهان را برای تعامل با طالبان تشویق کنند.
خانم دکر در ۱۸ حوت از دیدار خود با برخی فعالان افغانستان در استانبول، در شبکه اکس نوشته است که: «استعداد و انرژی زیادی در اینجا آماده است تا از نقشهی راه سیاسی و تعامل با طالبان حمایت کند.»
خانم دکر افزوده است که «حمایت قوی» در میان نمایندگان جامعه مدنی از روند ادغام مجدد افغانستان به جامعه جهانی به رهبری ملل متحد وجود دارد و در افغانستان، بسیاری از ذینفعان سیاسی، فعالان حقوق زن و کنشگران مخالف تعامل جامعه جهانی با طالباناند که به گونه گسترده حقوق انسانی شهروندان را نقض کرده است.
پیشازاین نیز تام وست، نماینده ویژه امریکا برای افغانستان نیز گفته بود واشنگتن با استقبال از ادامه نشستهای دوحه، خواستار روندی به رهبری ملل متحد برای تهیه نقشهراهی برای ادغام کامل افغانستان در نظام بینالمللی شده بود.
این سخنان و موضعگیریهای مقامات آمریکایی اما واکنشهای تند کنگره آمریکا را در پی داشت؛ بهتازگی مایکل مکال، رئیس کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا، در واکنش به سخنان خانم دکر، گفته است ” پیشنهاد اینکه امکان هرگونه تعامل با طالبان وجود دارد، بهمنزله سیلی بهصورت مردم افغانستان است” و از اداره بایدن خواست تا تحت هیچ شرایطی تعامل با طالبان را تشویق نکند.
حساب کاربری کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا همچنان به نقل از آقای مکال نوشته است که مردم افغانستان قربانی «رژیم» طالباناند.
منتقدان تعامل با طالبان معتقدند که این کار بهمنزلهی مشروعیتبخشی به یک گروه ضد حقوقبشری است که سابقهی نقض فاحش حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و اقلیتها دیگر را دارد.
آگاهان به این باوراند که در حال حاضر، جامعه جهانی در قبال طالبان با یک چالش بزرگ روبرو است. از یکسو، تمایل به کمک به مردم افغانستان برای عبور از بحران اقتصادی و انسانی وجود دارد. از سوی دیگر، نگرانیهای جدی در مورد نقض حقوق بشر توسط طالبان.
هنوز مشخص نیست که جامعه جهانی چه مسیری را در قبال طالبان در پیش خواهد گرفت؛ اما سیاستهای امریکا نشان میدهد که این کشور در پی تعامل با طالبان است. اینکه هدف امریکا از تعامل با یک گروه ضد حقوق بشری چیست هنوز، مشخص نیست اما گزارشهای منتشرشده پس از توافقنامهی دوحه در سال ۲۰۲۰ میرساند که امریکا میخواهد تا از طالبان بهعنوان یک نیروی ارزان در برابر کشورهای رقیب، بهویژه کشورهای منطقه استفاده کند.