روز گذشته شورای امنیت سازمانملل با تصویب قطعنامهای خواستار آتشبس فوری در غزه برای ماه رمضان شد. این قطعنامه با ۱۴ رأی موافق و یک رأی ممتنع آمریکا به تصویب رسید.
این قطعنامه در حالی به تصویب رسید که امریکا در نزدیک به ۵ ماه گذشته، چندین قطعنامه را که خواستار آتشبس در غزه بود، وتو کرد؛ اما روز گذشته پس از ماهها حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی و البته تعدیلهای که در قطعنامه جدید وارد گردید، به آتشبس در غزه رأی ممتنع داد.
با توجه به موضع روز گذشته آمریکا در عدم جلوگیری از قطعنامه شورای امنیت، به نظر میرسد که این کشور تحتفشار افکار عامه داخلی و جهانی و بهعنوان مهمترین متحد و حامی بیقیدوشرط رژیم صهیونیستی، سیاست و رویکرد دوگانهای را در قبال این رژیم و اقدامات آن در پیش گرفته است.
امریکا با رفتار دوگانه، از یکسو در اقدامی برای نمایش همبستگی با اسرائیل، کمک نظامی جدید و قطع کمکها به آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمانملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) در کنگره این کشور لایحهای را به تصویب رساند و از سوی دیگر، دولت «جو بایدن» مخالفت خود را با حمله به رفح از جانب رژیم صهیونیستی اعلام کرد.
از جانبی هم کنگره ایالاتمتحده با تصویب لایحه بودجه موقت، کمکهای نظامی جدیدی را برای رژیم صهیونیستی به تصویب رساند و همچنین موجب توقف ارسال بودجه به آنروا تا مارچ ۲۰۲۵ شد.
لایحهی بودجه کمک به رژیم اسراییل که شامل بستهی ۱.۲ میلیارد دالری است، با ۷۴ رأی موافق در برابر ۲۴ رأی مخالف در مجلس سنا به تصویب رسید و سپس جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا آن را امضا کرد.
از سوی هم درحالیکه با تداوم جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، وضعیت قحطی و کمبود غذا در این باریکه وخیمتر شده و تاکنون دهها تن از گرسنگی جان دادهاند؛ وزارت دفاع امریکا اما بودجه موقت، ۳.۸ میلیارد دالر کمک نظامی را از ۸۸۶ میلیارد دالر بودجه وزارت دفاع را به رژیم صهیونیستی قرار است اختصاص دهد.
این در حالی است که قبلا نیز طبق یک بستهی کمک پیشنهادی ۹۵ میلیارد دالری، ۶۰ میلیارد دالر آن به اوکراین و ۱۴ میلیارد دالر هم به رژیم صهیونیستی اختصاص یافته بود.
کمک نظامی جدید آمریکا به اسرائیل در چارچوب سیاست پشتیبانی همیشگی از تلآویو حتی باوجود تداوم جنگ غزه و نسلکشی مردم غزه و استفاده از سلاح گرسنگی صورت میگیرد.
از سوی دیگر، در روزهای اخیر تجاوز به زنان فلسطینی و سپس کشتار آنها توسط نظامیان اسرائیلی در غزه، در کارنامهی سیاه اسرائیل در حالی ثبت شده است. دلیل این بحث نیز قطع کمک آمریکا به آنروا بود که زنان فلسطینی را مجبور کرده بود تا در نزدیکی بیمارستانها ازجمله «الشفا» برای تأمین غذا و حفظ جان پناه بگیرند؛ و از سوی دیگر، قطع کمک مالی به آنروا شوک بزرگی به این آژانس سازمانملل که وظیفه امدادرسانی به فلسطینیها ازجمله در باریکه غزه را بر عهده دارد وارد کرد.
این در حالی است که پیشازاین نیز شماری از کشورهای غربی ازجمله آمریکا در راستای حمایت از اسرائیل، به بهانههای واهی و با استناد به اتهامات تلآویو علیه آنروا، کمکهای مالی به این نهاد سازمانملل که نقشی مهم و اساسی در ارائه کمک به مردم مظلوم غزه ایفا میکند را به حال تعلیق درآورده بودند.
مسلماً قطع کمکها به آنروا با توجه به لزوم کمکرسانیهای سریع و گسترده، به دو میلیون نفر از مردم غزه که دچار کمبود شدید و درواقع قحطی شدهاند و از دسترسی به ابتداییترین نیازهای انسانی نیز به دلیل جنگ و محاصره توسط رژیم صهیونیستی محروم شدهاند، میتواند منجر به بروز فاجعهای انسانی در غزه بهمراتب بدتر از وضعیت وخیم کنونی شود.
بااینحال اما بهرغم حمایتهای گسترده سیاسی و نظامی ایالاتمتحده از رژیم صهیونیستی باوجود امتناع این رژیم از قبول خواستههای جامعه جهانی و ازجمله درخواست آمریکا برای برقراری آتشبس در جنگ غزه، اما دولت بایدن و مقامات ارشد آمریکایی صرفاً به بیان هشدارهای غیر موثر به تلآویو پرداخته و از اهرم فشارهای سیاسی و مالی حتی نظامی که میتواند سریعاً اسرائیل را به کرنش وادار کند، استفاده نمیکنند.
نکته مهم دیگر اینکه رویکرد جانبدارانه دولت بایدن از رژیم صهیونیستی با واکنشهای گستردهای در داخل آمریکا مواجه شده است. گزارشهای اخیر نشان میدهد که شماری از کارمندان دولت آمریکا قصد دارند به دلیل جنگ غزه و در اعتراض به حمایت دولت بایدن از رژیم صهیونیستی، استعفا کنند. این در حالی است که پیشازاین، دهها کارمند وزارت خارجه آمریکا در یادداشتی، رئیسجمهور این کشور را به انتشار اطلاعات گمراهکننده در مورد جنگ غزه متهم کرده و اظهار کرده بودند که رژیم صهیونیستی در غزه مرتکب جنایت جنگی شده است.
همچنین بیش از ۱۳۰ تن از کارکنان وزارت امنیت داخلی آمریکا در نامهای، از دولت این کشور خواسته بودند که برای آتشبس فوری در غزه اقدام کند. بیش از ۷۰۰ تن از کارکنان بالغ بر ۳۰ آژانس و وزارتخانه آمریکا هم در ماه نوامبر گذشته در نامهای به جو بایدن رئیسجمهور این کشور از وی درخواست کرده بودند تا از آتشبس در غزه حمایت کند.
این انتقادها نشان میدهد که جامعهی داخلی امریکا از حمایت بیقیدوشرط این کشور از رژیم اسراییل ناراضی هستند و خواستار بازبینی سیاست امریکا در حمایت از این رژیم میباشند.
از جانب دیگر، بازهم در یک برخورد دوگانه، آمریکا بلافاصله پس از صدور قطعنامهی شورای امنیت برای آتشبس در غزه، اعلام کرد که این قطعنامه الزامآور نیست. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این رابطه گفت که قطعنامهی تصویبشده در شورای امنیت دربارۀ آتشبس فوری در غزه، الزامآور نبوده و اجرای آن از طریق مذاکرات انجام خواهد شد.
با این رویکرد بهوضوح دیده میشود که امریکا خواهان توقف جنگ در غزه نبوده و صرفاً تحتفشار افکار عامه داخلی و جهانی با قطعنامه تعدیلشدهی که خواهان آتشبس در غزه و بهزعم امریکا غیر الزامی، به گونه تلویحی موافقت کرده تا بیشتر از این، موردانتقاد داخلی به دلیل حمایت تمام قداش از رژیم اسراییل قرار نگیرد.